Evigvarende på Fornebu

Publisert Sist oppdatert
Hvit Corian og Kai Fjells veggmaleri preger kantinen til IT Fornebu. (Foto: System Nævestad)

 

Corian er mest kjent som kjøkkenbenkmateriale, men etter 42 år på markedet har produktet gjort sin entré på en rekke andre områder. Gjerne i kommersielle miljøer, fra hoteller til helsetjeneste, kjøkken og bad til butikkinnredninger. På Seekoo Hotel i Bordeaux er hele fasaden i Corian, som enkelt fortalt består av 70 prosent bauksittpulver og resten akryl og fargestoffer.

– Det er et fantastisk stoff, som tåler tøff bruk, er hygienisk og holder seg like fint i flere årtier, sier DuPonts area manager i Norge, Øyvind Narvestad.

PORELØS

Sammen med Terje Andersen fra storkjøkkenutstyrsleverandøren, Riise Prosjekt og Harald Birkeland fra ISS, viser Narvestad entusiastisk rundt i to etasjer med kantineareal på IT Fornebu. Benkeplater, bordplater og brettbaner i hvitt preger rommet og er behagelig å ta på. Resepsjon og kaffebar er laget i samme materiale.

– Ingenting trekker inn i det poreløse stoffet. Her etterlater selv ikke syltede rødbeter noen merker. Men skulle det likevel mot formodning skje, kan det enkelt slipes vekk. Stoffet er formbart og kan repareres, forklarer Øyvind Narvestad.

Arkitekter, designere, interiørarkitekter og fantasifulle brukere verden over har oppdaget materialets potensiale. Omkvedet synes å være: ”Hvis du kan forestille deg det, kan du sannsynligvis lage det med Corian”.

– Dessuten er vedlikeholdsfaktoren mye lettere, framholder Terje Andersen fra Riise Prosjekt.


HYGIENEFORDEL

– Det er mye vi liker med Corian. Det ikke bare framtrer som, men er dønn solid. På steder med mathåndtering, slik som i denne kantinen, er det også en hygienisk kjempefordel med homogene overflater uten skjøter, sier Harald Birkeland i ISS.

– I tillegg gir et kantine- og kjøkkenmiljø ganske hardhendt bruk, når tusen mennesker skal spise i løpet av to timer.

Med tanke på Kai Fjells monumentale veggmalerier og ”visuell hygiene”, er Birkeland heller ikke i tvil:

– Det er ingen tvil om at rustfritt stål ville skreket mye mer mot omgivelsene. Og vi synes ikke at kantine- og kjøkkenutstyr skal konkurrere med kunst om folks oppmerksomhet.

For fredningsmyndighetene hefter det dessuten et ikke-forhandlingsbart krav til all bruk av terminalbygget: Enhver endring må være reversibel.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS