TRIO BØLGEN & MOI: I disse dager kan denne trioen feire Bølgen & Mois 25-års-jubileum, her foran restauranten på Gimle. Fra venstre: Harald Berger, Toralf Bølgen og Trond Moi.

Bølgen & Moi i 25 år

Barak Obama, Meryl Streep, Bill Gates, Mike Tyson, konger og prinsesser har alle "tatt" Bølgen (og Moi). Hovedpersonene selv er mest fornøyd med å ha gitt så mange "vanlige gjester" gode opplevelser i 25 år.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er stolt av at vi har greid å holde ut så lenge selv om vi har fulgt drømmene våre og ikke lommeboka. Vi er nå den restaurantgruppen i vårt segment som har holdt det lengst gående her i Norge, sier en av gründerne bak Bølgen & Moi; kjendiskokken Trond Moi.

I dag består Bølgen & Moi-kjeden av syv restauranter på henholdsvis Gimle og Tjuvholmen i Oslo samt på Gardermoen, Flesland, Kristiansand, Stavanger og i Drammen med til sammen over 180 ansatte. Og 1. juni åpner også restaurant nummer åtte i Bodø, som da blir gruppens nordligste restaurant.

Startet med en bløff

Det var konseptansvarlig og kokk; Trond Moi (50) fra Kvinesdal, også kjent for Sarons dal, og HR-sjef og vinekspert Toralf Bølgen (63) fra Bærum, som startet restaurant-eventyret for 25 år siden. Samarbeidet ble egentlig til etter en aldri så liten bløff.

DYPDYKK: Det har vært 25 innholdsrike år i Bølgen & Moi. Her et avisutklipp i forbindelse med festspillene i Bergen i 2002 da Trond Moi foretok et realt dypdykk i grytene mens Toralf Bølgen(t.v.) bivånet det hele.

– Ja, jeg hadde sagt opp jobben på Gastronomisk Institutt for å jobbe på Kafé Piruetten ute ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden der jeg så et stort potensial i kombinasjonen kunst og mat. Da hadde jeg allerede møtte Toralf som på den tiden blant annet var kåret til landets beste vinkelner. Jeg ønsket inderlig å få han med på laget, men jeg turte ikke å invitere ham inn på et jobbintervju. I stedet lurte jeg ham i ut til Høvikodden med et påskudd om at jeg ønsket at han skulle komme med noen vinforslag, humrer Moi.

– Ja, jeg ble vel lurt på et vis, men det tok meg bare 20 minutter å bestemme meg for å arbeide sammen med Trond. Så jeg sa opp jobben på Markveien Mat & Vinhus og dro utover, men bare en uke senere ble Kafé Piruetten slått konkurs. Dermed stod vi der begge uten jobb. Det var da vi bestemte oss for å like godt ta over videre drift. Målet var å drive en litt utradisjonell cafe med god vin og mat kjemisk fri fra halvfabrikater og med vekt på det estetiske, opplyser Toralf.

Lun leverpostei

Trond husker også veldig godt den aller første bestillingen de fikk: – Det var 2. januar 1995 klokken 11.20. Da fikk vår aller første gjest servert et smørbrød med lun leverpostei med sopp og bacon. Etter å ha spist opp så ropte mannen utålmodig til oss: ”Får jeg regningen? Dette stedet må jeg bare ut å fortelle om.”

Duoen, som har ”pling i bollen” som slagord,  ønsket etterhvert å utvide cafe-konseptet til også å inkludere en fullservice-restaurant som serverte matretter og vin av høy kvalitet.

–  I september samme år så endret vi navn til Bølgen & Moi, eller rettere sagt så var det vel kunstneren Kjell Nupen som endret navnet. Vi hadde bestilt en plakat til nyåpningen, og da vi etter en stund fortalte Nupen at vi ikke hadde greid å komme på noe bra navn så fortalte han at det ikke var så farlig da det allerede sto ”Bølgen & Moi” på plakaten, smiler Trond.

JUBILEUM: – Bølgen & Moi er nå den restaurantgruppen i vårt segment som har holdt det lengst gående her i Norge, sier Trond Moi (t.h.), her sammen med Toralf Bølgen (t.v.) og Harald Berger.

NB: Saken fortsetter under bildet.

– Skapte en ny trend

Det nye kulinariske konseptet ble en stor suksess, og restauranten fikk seksere på terningen i alle av hovedstadens større aviser. Underveis fikk duoen også med seg administrerende direktør Harald Berger (40) fra Øvre Eiker til å holde styr på det hele.  Eikerværingen har selv fagbrev som kokk fra Grand hotell i Kongsberg og har vært kjøkkensjef ved flere restauranter.

– Jeg er ubeskjeden nok til å hevde at Bølgen & Moi var med på å skape en ny trend i restaurantbransjen i Norge den gangen, sier Berger som var innom gruppen allerede i 2003 før han ble ansatt som administrerende direktør i 2012.

Første norske i New York

Etter oppstarten på Høvikodden gikk det slag i slag med en rekke nyetableringer og omstruktureringer. I 2003 ble Bølgen & Moi første norske restauranten som etablerte seg i staten New York med blant andre Mike Tyson og Uma Thurman på gjestelisten. Egentlig var planen å starte opp mer sentralt i New York i 2001, nærmere bestemt like ved World Trade Center på Manhattan, men de planene ble det fort slutt på etter terrorangrepet samme år.  Men to år senere prøvde de seg altså på nytt i utkanten av sentrum, nærmere bestemt i Hudson i Upstate New York.

– Åpningen ble til og med dekket på Dagsrevyen. Vi fikk veldig god respons der borte, men etter to år ble det for ressurskrevende å drive restaurant i New York med base i Oslo i forhold til arbeidstillatelser og kompliserte regler, påpeker Bølgen som i likhet med sin kompanjong Trond Moi har utgitt en rekke bøker og holder foredrag og kurs i tillegg til restaurantdriften.

Streep, Obama og Gates

Av spesielle opplevelser og høydepunkt i løpet av de 25 årene så tar Bølgen og Moi-gutta blant annet fram sin aller første gjest under åpningen i Stavanger 20. mai 1999, som for øvrig foregikk på samme dag som åpning av Oljemuseet. Gjesten var ingen ringere enn Kong Harald. 

Året etter åpnet kanskje kjedens mest kjente restaurant gjennom tidene, nemlig Briskeby, som nå har blitt til Gimle. Og 22. mai i 2002 i Trondheim var det stor mediedekning da nyåpnede Bølgen & Moi ble lokalene prinsesse Märtha Louise og Ari Behn benyttet da de inviterte til privat ungdomsfest to dager før bryllupet.

I tillegg har kjendiser og storheter som Meryl Streep, Barak Obama og Bill Gates vært gjester hos Bølgen & Moi i løpet av de 25 årene.'

– En eventyrlig reise

– Det har selvsagt vært å mange oppturer, og noen nedturer, i løpet av så mange år i bransjen, men det som jeg sitter mest igjen i ryggmargen etter er den gode opplevelsen av den gleden og responsen man får fra de vanlige gjestene, sier Toralf.

– Ja, det har jo vært en eventyrlig reise der vi har gjort det meste av det vi har drømt om å gjøre og fått lov til å skape hverdagsmagi og gode opplevelser for våre gjester i 25 år. Og ikke minst har vi fått jobbe med utrolig mange dyktige ansatte som vi har lært mye av og har hjulpet med å utvikle videre, avslutter Trond Moi.

Powered by Labrador CMS