I november skal den årlige Matprisen deles ut igjen. Du kan nominere kandidater nå.

Matprisen 2024 jakter kandidater

Prisen skal dele ut for ellevte gang. Nå ønsker arrangøren forslag til kandidater. 

Publisert Sist oppdatert

Matprisen arrangeres av Debio med støtte fra aktører i matbransjen. Debio er et sertifiserings-, informasjons og veiledningsorgan innen økologi, bærekraft og kretsløp, og forvalter, regulerer og kontrollerer økologisk produksjon og regelverk. 

Som en del av dette deler altså Debio hvert år ut Matprisen, som i Debios egne ord " hyller bønder, produsenter, kokker, formidlere og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi."

Rekordmange kandidater

I fjor hadde prisen flere kandidater enn noen gang, og juryen landet på 21 kandidater med stor bredde fra hele næringskjeden.  Matprisen har åtte priskategorier, hvor alle har tre nominerte i hver kategori. Unntaket er prisen Årets utfordring som gis til en kandidat juryen mener kan gjøre positive endringer. De nominerte velges ut basert på et sett med kriterier knyttet til bærekraftig matproduksjon og -servering.

Dette er kategoriene: 

Matprisen
Årets produsent
Debioprisen
Årets kjøkken
Årets storkjøkken
Årets salgskanal
Årets formidler
Årets råvareprodusent
Årets utfordring

Siden 2019 har Matprisen også delt ut KokkeKarlas stipend, som går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur.

I en pressemelding skriver Debio at de nå ønsker publikums hjelp til å finne kandidater til årets priser, som deles ut i november. Kandidater kan nomineres via dette nettskjemaet

Kolonihagen vant i for

 Vinner av Matprisen 2023 ble Kolonihagen, med følgende begrunnelse: " Årets vinner er inkluderende og ambisiøs, og viser med all tydelighet at bærekraftig mat og drikke ikke er utopisk. Med tiden har årets vinner kolonisert hyller i dagligvaremarkedet og med det gitt norske forbrukere tilgang til økologiske produkter også i en travel hverdag. Vinneren av Matprisen er Kolonihagen."

Mer informasjon kan finnes på Matprisens nettsider

Powered by Labrador CMS