KLAR TIL FEST: Akevitt er populær til julefeiringen. Hvert år siden 1986 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme oppskrift.

Norges mest populære ute med sin 36. årgang

Sju akevitt-vinnere til julefeiringen. 

Publisert Sist oppdatert

Tips til akevitt-vinnere:

  • Gammel Opland Juleaquaviter en rund og balansert akevitt og representer det ypperste av århundrelange håndverkstradisjoner. Den unike krydderblandingen fra 1872 kombinert med 5 års fatmodning gir en elegant akevitt med smak av karve, anis, lakris, varm sitrus og floralenoter, samt vanilje, krokan og tørket frukt.
  • Lysholms Høytid Juleaquavit er en moderne akevitt inspirert av Trøndelags farger og smaker. Den uslåelige kombinasjonen av tørket frukt og sjokolade bringer julehøytiden inn i hver dråpe . Akevitten er rund og fruktig med innslag av fatnoter, krydder, tindved og kakao.
  • Løiten Julaquaviter er en blend fra nøye utvalgte Løiten-fat som gir et modent og fyldig preg, og smak av sitrus og lakris med noter av kanel og kardemomme. Akevitten får sødme og eiken er fra 12 måneders modning på sherryfat, og er toppet med eksklusiv 10 år gammel Løiten Aquavit.
  • Strand Julaquavit har et rikt, avrundet krydderpreg fra klassiske akevittkrydder, i tillegg har den et fruktig innslag fra modne multer, og et spennende urtepreg fra kjørvel. 
  • Simers Bohemens Jul har et fruktig urtepreg fra tørkede kaffebær, og et fyldig fatpreg fra treårsmodning på sherryfat.
  • Håvaldsen Juleaquavit har hint av lakris med balanserte innslag av krydder, sitrus og karve. Den har fatpreg med lang ettersmak floral med preg av karve, krydder og lette sitrustoner. 
  • Aalborg Juleakevitt har blitt laget på den samme suksessoppskrift de siste 40 årene. Den er fremstilt på destillat av karve-, dill og korianderfrø, og har deilig smak og lukt av karve, og ettersmak av appelsin, mandel og koriander

Med en rund og fyldig smak av vanilje, karamell og tørket frukt er Gilde Juleaquavit et utmerket valg til julematen.

Hvert år siden lanseringen i 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme kriterium. Én andel av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i flere år og resten er den unike moderandelen, heter et i en pressemelding fra Anora. 

 – De edle dråpene fra alle de tidligere årganger kombinert med våre innovative akevittblendere som hvert år tilfører akevitten noe helt nytt, er suksessoppskriften bak Gilde Juleaquavit. Gilde Juleaquavit passer utmerket til julemat, og spesielt ribbe. Årets utgave er en rik og velbalansert akevitt med fyldige fataromaer og en delikat krydderprofil. Jeg synes den er enda bedre enn i fjor, og derfor min soleklare anbefaling til julemåltid, sier Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

Til juledesserten, avec eller en god ost er Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet et godt valg. Sistnevnte er modnet minst fem år på spesielt utvalgte sherryfat, og vant flere av fjorårets store akevittester.

– Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og en elegant avrundning. Den har en rik og konsentrert smak med innslag av vanilje og krokan fra fatmodningen, sier Atle Minothi.

Årets tema og etikettdesign er inspirert av de gode samtalene og møtene rundt et dekket festbord. Anora, som står bak merkevaren Gilde Juleaquavit, har fått med seg interiørdesigner Aina Sollie Steen til å dekorere og komme med sine beste tips om hvordan man kan skape et minnerikt festbord. 

Sollie Steen er opptatt av gjenbruk og naturlige materialer når hun dekorerer, og har i den sammenheng også laget unike glass av gamle Gilde juleaquavit-flasker sammen med glassblåser Heidi Skofsrud hos Studio Sirkel.

– Et festbord skal være en totalopplevelse som vekker sansene gjennom estetikk, visuelle elementer, dufter og smak. Alle gjestene skal føle seg velkommen akkurat som de er. Jeg er tilhenger av det «uperfekte» når det gjelder borddekking – det gjør ingen ting om dekketøy eller bestikk ikke matcher. Gjenbruk av gavebånd fra i fjor som serviettringer, miks gammelt med moderne, og ta med deg noen kvister fra skogen inn til bordet, sier Aina Sollie Steen.

Powered by Labrador CMS