Klart for Det Norske Måltid

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Førstkommende søndag braker det løs med første episode av høstens store mat-happening på TV2; Det Norske Måltid. Først ut i jakten på landets største matentusiaster og beste råvarer er Vestlandet, eller "Vestpå".

 

I programserien skal Arne Hjeltnes og Heie Totland reise land og strand rundt for å finne det beste de ulike landsdelene kan by på i matveien, både hva gjelder folk og råvarer. Oppdraget er å finne fem lag, ett fra hver landsdel, som skal kjempe om hvem som lager det aller beste, norske måltidet. 

"Vestpå" er først ut, og der vil Heine ha sin base på Matfestivalen i Bergen, hvorfra han reiser ut på matjakt. 

 

- Sogn og fjordane byr på en syngende fruktbonde i Gloppen, kjøkkensjefen Bodil Fjellestad har gjort suksess med lokalmatkonseptet Fjordameny, ved foten av Prekestolen styrer mesterkokken Morten Sjøvik, og han og Heine skaffer seg en nistevillsau, skriver Det Norske Måltid i en pressemelding.

 

I vakre Bømlo dykker Heine etter østers, eller Vesters som de kaller det der. Der blir seerne også bedre kjent Simon Nesse Økland som forteller om Salma-eventyret. Så går turen til vakre Undredal og Pascale Baudonnel. Hun har 70 søte geiter og Pascale har navn på alle. Fra geitemelken kommer den unike Undredalsosten.

 

49 nominerte

I år er hele 49 produkter nominert i konkurransen Det Norske Måltid. Fem næringsforeninger og fem personer med solid matfaglig tyngde har satt sammen hver sin regionsjury og sammen har de nominert ti produkter fra hver sin region (ni produkter fra region Midti).

 

I dag, onsdag 2. november skal en nasjonal jury bestående av Bent Stiansen, juryleder, Kari Innerå (Nordpå), Inge Johnsen (Midti), Ole Johnny Eikefjord (Vestpå), Geir Magnus Svae (Sørpå)og Jørn Lie (Østpå) møtes på Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake seg gjennom alle de 49 produktene. Kun 15 av de nominerte produktene, tre produkter fra hver kategori, går videre til finalen.

De 15 finalistene blir offentliggjort den 5. desember, og hvem som til slutt vinner og blir kåret til årets produkt i sin kategori, får man vite i finalen og siste episode av Det Norske Måltid, som går på luften søndag 11. desember. 

Arne og Heine. (Foto: Frank Alvegg/ Telluswork)

 

De nominerte produktene er:

 

Kjøtt – både råvarer og bearbeidet kjøtt med regional identitet:

Håndsurret utbeina stek av Lofotlam, Lofoten – region Nordpå

Reindyrsbiff fra Varangervilt, Bugøynes – region Nordpå

Entrecote fra Naturkjøtt, Nord-Trøndelag – region Midti

Hjort flatbiff fra Dalpro, Hitra – region Midti

Carré kotelett fra Prima Jæren, Rogaland – region Vestpå

Kalkunfilet, økologisk fra Homlagarden, Hardanger – region Vestpå

Andebryst fra Gårdsand, Vestfold – region Sørpå

Elgbratwürst fra Jens Eide, Lillesand– region Sørpå

Santa Kristina skinke fra Bøverstad gård, Stange – region Østpå

Livèche kyllingbryst fra Løken gård, Trøkstad  – region Østpå

 

Fisk og skalldyr – både råvarer og bearbeidet fisk og skalldyr med regional identitet:

Strøm torsk fra Codfarmers, Nordland – region Nordpå

Halvors tørrfiskfilet fra Halvors tradisjonsfisk, Tromsø – region Nordpå

Klippfisk Gran Reserva fra Jakob og Johan Dybvik, Ålesund – region Midti

Kamskjell fra Seashell, Frøya – region Midti

Salma laks fra Salmon Brands, Bømlo– region Vestpå

Sterling kveite fra Marine Harvest, Hjelmeland i Ryfylke– region Vestpå

Varmrøkt ørret i olje fra Løyte gård, Drangedal– region Sørpå

Blansjert sjøkreps fra Fiskeeksperten Reinhartsen, Kristiansand– region Sørpå

Pepperlaks fra Troll Salmon, Engelsviken– region Østpå

Lagret rakfisk fra Trøsvik gård, Lomen – region Østpå

 

Frukt og grønt – både råvarer og bearbeidet frukt, grønt og bær med regional identitet:

Gulløyepotet fra Tromspotet, Troms – region Nordpå

Sibirgressløkolje fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå

Crispy salat fra Frostagrønt, Frosta – region Midti

Flavance tomater fra Orre gartneri, Rogaland– region Vestpå

Tomatsaus fra Ryfylkesmak, Ryfylke– region Vestpå

Østby Asparges fra Larvik– region Sørpå

Ringerikserter fra Røyse Ringerikserter, Ringerike– region Sørpå

Sjalottløk fra Toten Løkpakkeri, Toten– region Østpå

Mandelpotet fra Auma Mandel, Alvdal– region Østpå

 

Ost:

Rød Kjerringøy fra Kjerringøy gård, Kjerringøy – region Nordpå

Blåtind fra Aalan gård, Lofoten – region Nordpå

Ridderost fra Tine Meierier, Tresfjord – region Midti

Jærosten fra Voll Ysteri, Jæren– region Vestpå

Kvit Undredal fra Undredal ysteri, Undredal– region Vestpå

Knåost fra Kråkeroe, Seljord– region Sørpå

Geitost fra Lega Ost, Vinje– region Sørpå

Fjelldronning fra Avdem gardsysteri, Lesja– region Østpå

Fjellgeit fra Fjellgeit BA , Vågå– region Østpå

Edel blå fra Gangstad Gårdsysteri, Inderøy - Midti

 

Frukt- og bærdrikk – kun drikker uten alkohol:

Nordlysgløgg fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå

Krøkebærsaft med sukker fra Midnattsolprodukter, Skibotn – region Nordpå

Didrikk, bringebærdrikk fra Pyntebær, Verdal – region Midti

Eplesaft fra Corona Safteri, Rotvoll, Trondheim– region Midti

Eplejuice fra Spildegarden, Hardanger– region Vestpå

Fruktjuice - bringebær og eple fra Balholm, Balestrand– region Vestpå

Eplemost av aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker– region Sørpå

Eplemost av Ribston fra Epleblomsten, midt i Telemark– region Sørpå

Jubileumcider fra Askim frukt- og bærpresseri, Askim– region Østpå

Ringi Gårdpresset Eple fra Øvre Ringi gård, Slependen– region Østpå

Teaser:

Førstkommende søndag braker det løs med første episode av høstens store mat-happening på TV2; Det Norske Måltid. Først ut i jakten på landets største matentusiaster og beste råvarer er Vestlandet, eller "Vestpå".

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Bodil Fjellestad foran Gloppen hotell. (Foto: Frank Alvegg/ Tellusworks)
Powered by Labrador CMS