Klart for Det Norske Måltid
Førstkommende søndag braker det løs med første episode av høstens store mat-happening på TV2; Det Norske Måltid. Først ut i jakten på landets største matentusiaster og beste råvarer er Vestlandet, eller "Vestpå".
I programserien skal Arne Hjeltnes og Heie Totland reise land og strand rundt for å finne det beste de ulike landsdelene kan by på i matveien, både hva gjelder folk og råvarer. Oppdraget er å finne fem lag, ett fra hver landsdel, som skal kjempe om hvem som lager det aller beste, norske måltidet.
"Vestpå" er først ut, og der vil Heine ha sin base på Matfestivalen i Bergen, hvorfra han reiser ut på matjakt.
- Sogn og fjordane byr på en syngende fruktbonde i Gloppen, kjøkkensjefen Bodil Fjellestad har gjort suksess med lokalmatkonseptet Fjordameny, ved foten av Prekestolen styrer mesterkokken Morten Sjøvik, og han og Heine skaffer seg en nistevillsau, skriver Det Norske Måltid i en pressemelding.
I vakre Bømlo dykker Heine etter østers, eller Vesters som de kaller det der. Der blir seerne også bedre kjent Simon Nesse Økland som forteller om Salma-eventyret. Så går turen til vakre Undredal og Pascale Baudonnel. Hun har 70 søte geiter og Pascale har navn på alle. Fra geitemelken kommer den unike Undredalsosten.
49 nominerte
I år er hele 49 produkter nominert i konkurransen Det Norske Måltid. Fem næringsforeninger og fem personer med solid matfaglig tyngde har satt sammen hver sin regionsjury og sammen har de nominert ti produkter fra hver sin region (ni produkter fra region Midti).
I dag, onsdag 2. november skal en nasjonal jury bestående av Bent Stiansen, juryleder, Kari Innerå (Nordpå), Inge Johnsen (Midti), Ole Johnny Eikefjord (Vestpå), Geir Magnus Svae (Sørpå)og Jørn Lie (Østpå) møtes på Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake seg gjennom alle de 49 produktene. Kun 15 av de nominerte produktene, tre produkter fra hver kategori, går videre til finalen.
De 15 finalistene blir offentliggjort den 5. desember, og hvem som til slutt vinner og blir kåret til årets produkt i sin kategori, får man vite i finalen og siste episode av Det Norske Måltid, som går på luften søndag 11. desember.
De nominerte produktene er:
Kjøtt – både råvarer og bearbeidet kjøtt med regional identitet:
Håndsurret utbeina stek av Lofotlam, Lofoten – region Nordpå
Reindyrsbiff fra Varangervilt, Bugøynes – region Nordpå
Entrecote fra Naturkjøtt, Nord-Trøndelag – region Midti
Hjort flatbiff fra Dalpro, Hitra – region Midti
Carré kotelett fra Prima Jæren, Rogaland – region Vestpå
Kalkunfilet, økologisk fra Homlagarden, Hardanger – region Vestpå
Andebryst fra Gårdsand, Vestfold – region Sørpå
Elgbratwürst fra Jens Eide, Lillesand– region Sørpå
Santa Kristina skinke fra Bøverstad gård, Stange – region Østpå
Livèche kyllingbryst fra Løken gård, Trøkstad – region Østpå
Fisk og skalldyr – både råvarer og bearbeidet fisk og skalldyr med regional identitet:
Strøm torsk fra Codfarmers, Nordland – region Nordpå
Halvors tørrfiskfilet fra Halvors tradisjonsfisk, Tromsø – region Nordpå
Klippfisk Gran Reserva fra Jakob og Johan Dybvik, Ålesund – region Midti
Kamskjell fra Seashell, Frøya – region Midti
Salma laks fra Salmon Brands, Bømlo– region Vestpå
Sterling kveite fra Marine Harvest, Hjelmeland i Ryfylke– region Vestpå
Varmrøkt ørret i olje fra Løyte gård, Drangedal– region Sørpå
Blansjert sjøkreps fra Fiskeeksperten Reinhartsen, Kristiansand– region Sørpå
Pepperlaks fra Troll Salmon, Engelsviken– region Østpå
Lagret rakfisk fra Trøsvik gård, Lomen – region Østpå
Frukt og grønt – både råvarer og bearbeidet frukt, grønt og bær med regional identitet:
Gulløyepotet fra Tromspotet, Troms – region Nordpå
Sibirgressløkolje fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå
Crispy salat fra Frostagrønt, Frosta – region Midti
Flavance tomater fra Orre gartneri, Rogaland– region Vestpå
Tomatsaus fra Ryfylkesmak, Ryfylke– region Vestpå
Østby Asparges fra Larvik– region Sørpå
Ringerikserter fra Røyse Ringerikserter, Ringerike– region Sørpå
Sjalottløk fra Toten Løkpakkeri, Toten– region Østpå
Mandelpotet fra Auma Mandel, Alvdal– region Østpå
Ost:
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy gård, Kjerringøy – region Nordpå
Blåtind fra Aalan gård, Lofoten – region Nordpå
Ridderost fra Tine Meierier, Tresfjord – region Midti
Jærosten fra Voll Ysteri, Jæren– region Vestpå
Kvit Undredal fra Undredal ysteri, Undredal– region Vestpå
Knåost fra Kråkeroe, Seljord– region Sørpå
Geitost fra Lega Ost, Vinje– region Sørpå
Fjelldronning fra Avdem gardsysteri, Lesja– region Østpå
Fjellgeit fra Fjellgeit BA , Vågå– region Østpå
Edel blå fra Gangstad Gårdsysteri, Inderøy - Midti
Frukt- og bærdrikk – kun drikker uten alkohol:
Nordlysgløgg fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå
Krøkebærsaft med sukker fra Midnattsolprodukter, Skibotn – region Nordpå
Didrikk, bringebærdrikk fra Pyntebær, Verdal – region Midti
Eplesaft fra Corona Safteri, Rotvoll, Trondheim– region Midti
Eplejuice fra Spildegarden, Hardanger– region Vestpå
Fruktjuice - bringebær og eple fra Balholm, Balestrand– region Vestpå
Eplemost av aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker– region Sørpå
Eplemost av Ribston fra Epleblomsten, midt i Telemark– region Sørpå
Jubileumcider fra Askim frukt- og bærpresseri, Askim– region Østpå
Ringi Gårdpresset Eple fra Øvre Ringi gård, Slependen– region Østpå
