Calles viner

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Calle Fegth også kalt Credo-Calle, lanserte tidligere i høst tre nye viner. Nå har han fem forskjellige viner under eget navn. Han er mest kjent for sin Riesling. Nå har Calle overrasket, ikke bare seg selv, men mange andre, med å lansere en rødvin – Calles Grenache.

 

Calle Fegth eier og driver restauranten Credo i Trondheim. Mange hevder at restauranten i Ørjaveita er en av landets aller beste matsted. I tillegg driver han også delikatessebutikken Rafnklau i Trondheim. Ja, så driver han og utvikler sine egne viner da. Nå har han hele fem-seks viner i sin portefølje.

Samtidig med rødvinen lanserte han også en dessertvin, Östricher Lenchen Riesling Auslese, fra Rheingau i Tyskland, samt ny årgang og ny flaskestørrelse av hans Mittelheimer Goldberg Riesling Spätlese som tidligere kun var på magnum. Tidligere har Calle Fegth levert Calles Jazzriesling og Calles Riesling på flaske og boks.

Vininteressen og spesielt for den tyske Riesling startet da han hadde en tysk lærer på kokkeskolen hvor han ble utdannet som servitør.

– Den gang var tysk vin litt underdogs, men tysk vin har en lang historie, faktisk helt tilbake til romertiden, som handler om kvalitet. Det var det som trigget meg til å prøve å finne tilbake til den gode gamle tysk kvalitetsvin. Det mener jeg har funnet med Riesling, den gir en optimal smak med både sødme og friskhet. Jeg har jobbet sammen med noen dyktige vinmakere i Tyskland i flere år nå og mener vi har oppnådd et godt samarbeid. Det har krevd mye arbeid, og mange uker for ikke å si mange måneder i Tyskland, konkluderer han.

 

Grenache drue

Calles-Riesling kom i 2007 og ble veldig godt mottatt av vinanmelderne i flere aviser. Både Adresseavisen og Dagbladet ga hvitvinen terningkast seks, samt at at kollegaer i bransjen ga han mange gode ord. I forbindelse med 50-årsjubileet til Molde Jazzfestival lanserte han sin egen jazz-vin, såpass skyldte han jazzen og fødebyen. Nå har han også lansert sin egen rødvin, på Grenache-druen.

– Jeg ville ha en rødvin som egner seg godt til mat. Det mener jeg Grenache-druen gjør når den er laget på rett måte. Den egner seg spesielt godt til litt kraftig kost, og det spiser vi nordmenn på høsten. Rødvinen er god til lam og vilt, ja spesielt vilt, men også oksestek med gode sauser til. Tilbakemeldingene jeg har fått fra mange forteller at de synes vinen også er god uten mat. Akkurat det hadde jeg ikke ventet, men hyggelig å ta feil når det er av den positive arten, smiler han for han synes det er hyggelig å høre at rødvinen også kan nytes både med og uten mat.

Også dessertvinen Calle Fegth Östricher Lenchen Riesling Auslese har fått gode tilbakemeldinger og er tatt inn av flere restauranter.

– Denne dessertvinen liker stadig flere nordmenn fordi den ikke er for søt, men med aromaer mot tropisk frukt, mandariner, honning og sitrus, oppleves den som frisk. Med skrutopp er det også enkelt for restaurantene og oppbevare den, forteller vinmakeren.

Calle understreker gang på gang at fordi om en har oppnådd god kvalitet på vinen en gang er det ikke bare å reise hjem til trønderhovestaden å håpe at vinhøsten gir samme resultat ved neste årgang. Han påpeker at et godt samarbeid med dyktige vinmakere, denne gang i Frankrike, er avgjørende for å oppnå gode resultater.

– Ja, kvalitet er viktig for meg, noe jeg har lært av samarbeidet i Tyskland, å finne vin av god kvalitet og garantier for at de kunne levere dette hele tiden. Kvalitet er viktig hele tida, uansett hva en holder på med, understreker han.

 

Credo

I 13 år har han drevet restauranten, som ligger i ei litt bortgjemt veit i trønderhovedstaden. Til gjengjeld er restauranten blitt en stolthet i byen. Stedet er et levende hus som ikke bare inneholder gourmetrestauranten i første etasje, men også en veldig populær bar i andre etasje. Credo er vertskap for mange konserter og arrangementer rundt mat, drikke og musikk. Da står gjerne tyske viner i sentrum og ofte med besøk av tyske vinmakere. Gourmetrestauranten har ingen a la carte-meny, det hadde de kun de første månedene i 1998, dagens meny skifter hver dag og en kan velge tre til fem retter. Credo-Calle ønsker kun å benytte seg av de beste råvarer og det er også mest miljøvennlig kun å servere det de har tilgjengelig til en hver tid. Det er et ujålete sted, med sjakkruter på gulv, luftekanaler i taket og samtidskunst på veggene, et åpent kjøkken med fullt innsyn i kokkenes arbeid.

– Vi var tre stykker som hver og en fikk sitt ønske oppfylt da vi startet Credo, vi ønsket god kvalitetsmat, ujålete sted samt en bar med musikk. Det er et konsept vi har holdt oss til, det gir ikke all verden av penger, men artig er det, forsikrer han.

Etter et travelt år med en sommer med jobbing på Gotland og lansering av tre nye viner nå i høst, ser han fram til litt roligere tider.  Nå er det Credo som skal få all hans oppmerksomhet.

– Nå er det Credo og vinene som står i fokus. Samtidig som jeg ønsker å tilbringe mer tid i min egen leilighet, for siden mai tror jeg har vært i den kanskje om lag 11-12 netter. Om det blir flere viner, tja, si det. Jeg har i alle fall lært meg å ikke avvise noe, eller si konsekvent nei. Hva framtida bringer, vet en aldri, flirer han.

Teaser:

Calle Fegth også kalt Credo-Calle, lanserte tidligere i høst tre nye viner. Nå har han fem forskjellige viner under eget navn. Han er mest kjent for sin Riesling. Nå har Calle overrasket, ikke bare seg selv, men mange andre, med å lansere en rødvin – Calles Grenache.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Calles fem-viner, men han har sju ulike varianter med boks- og magnum i sin portefølje.