Heng bålet på veggen

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Med en bioetanolpeis kan kundene kose seg ved levende flammer uten at du må fylle opp lagerkapasiteten med ved. Ikke slipper den ut svevestøv heller. Peisen krever ikke pipe og er enkel å montere.

 

Flere leverandører tilbyr bioetanolpeiser til det norske markedet. Det finnes en mengde forskjellige typer, til å plassere på gulv eller vegg, ute eller inne, eller som et lite ”bål” på bordet.

– En egen standard for bioetanolpeiser finnes det ikke enda. Inntil videre skal peiser som selges i Norge være godkjent av svenske SP, hos tyske TUV eller være testet og funnet tilfredstillende ved Sintef NBL i Norge. Det er viktig å følge monterings- og bruksanvisningen. De fleste ulykkene skjer ved at folk ikke følger dem, sier Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

 

Ingen varmekilde

Både leverandører og statlige tilsyn er enige om hva som er de største risikofaktorene. Peisen må monteres på en vegg som ikke kan bli overopphetet og du må bruke riktig festeanordning. Viktig! Ikke fyll bioetanol på en varm peis. Peisen skal heller ikke brukes i et rom mindre enn 15 kvadratmeter og du må sørge for god lufting.

– Dette er en dekorpeis og er ikke godkjent som verken primær eller sekundær varmekilde, advarer Gunhild HenriksenLeere i Statens bygningstekniske etat.

Peisen gir likevel en behagelig varme mens den er i bruk, og med en bioetanol peisinnsats i eksisterende peis lagres varmen også etter at flammen har slukket.

 

Miljøfaktor

Bioetanol fremstilles av biologisk materiale som inneholder enten sukrose, stivelse eller cellulose. Stort sett lages den av avfallsproduktene fra annen produksjon. For tiden forskes det på å utvikle bioetanol av avfall fra landbruk og skogbruk, tang og husholdningsavfall. Dermed vil mer av produksjonen kunne legges til Norge og miljøregnskapet blir enda bedre.

Bioetanol til peis må ikke forveksles med biodrivstoff til biler. Foreløpig finnes det noen få bensinstasjoner i Norge med pumper for E 85, men bruk for all del ikke dette i peisen. Da får du et nedsotet rom. Både bensinstasjoner og byggevarehandelen fører bioetanol beregnet til peisbruk, flere norske leverandører anbefaler Alfatol, som inneholder 96 prosent sprit.

 

Bordet ved peisen

Per Olav Kristoffersen som driver Restauranten Vognmand Nilsen i Oslo investerte i to vegghengte bioetanolpeiser i fjor høst. En av dem er plassert ved ett langbord og Kristoffersen kan foretelle at ”bordet ved peisen” er blitt veldig populært.

– Bioetanol er jo dyrere enn ved, men måten vi fyrer på kan ikke sammenlignes. Disse peisene tenner vi bare i den kalde årstiden og ellers når det er behov for peiskos, sier Kristoffersen som mener investeringen og kostnaden er verdt det de får tilbake.

Teaser:

Med en bioetanolpeis kan kundene kose seg ved levende flammer uten at du må fylle opp lagerkapasiteten med ved. Ikke slipper den ut svevestøv heller. Peisen krever ikke pipe og er enkel å montere.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Hovmester Lee Gibson ved Vognmand Nilsen i Oslo ved en av bioetanolpeisene i restauranten.
Powered by Labrador CMS