Dette er et hotell –

Publisert Sist oppdatert

Den bygges nå bygges om til overnattingssted, og skulle man ha rotet seg vekk etter en livlig tur på byen er det formentlig bare å følge lysblinkene.

- Interessen har spesielt vært stor fra mange brudepar, som synes det er stas å feire bryllupsnatten her, sier Anne Marte Berge ved Hotel Brosundet.

For øvrig er den offisielle betegnelsen på bekvemlighetene i fyrlykta, Rom 47, da Molja er en ”filial” av Hotel Brosundet som har 46 rom.

Reiselivsrepresentanter har hevdet at byen trenger flere overnattingssenger. Nyhotellet vil knapt merkes i den sammenheng med bare ett dobbeltrom å tilby. På den annen side er servicen spesiell. Hurtigruta sørger for signal til både leggetid og vekking. Klokken 00:30 er den på sørgående fart, og gir et støt i fløyta når den legger til kai, mens nordgående hurtigrute står for vekking klokken 09:00 om morgenen, på tur nordover.

- Og når tiden er inne for frokost kommer direktøren ved Hotel Brosundet, som vi eier selv, på sykkel med nytrukket kaffe og ellers hva gjestene måtte trenge for å starte dagen, sier Terje Devold, administrerende direktør i 62 Nord, selskapet som fikk idéen til fyrtårnhotellet.

”Tulene”

- Dei e’ steike tulene, mente meritterte kaivandrere da lokalpressen kunne fortelle om planene. Og i det ærverdige havnestyret var nok også en og annen skeptiker. Men havnefogden lot seg overbevise av de kløktige folkene i reiselivsselskapet, som på få år har gjort seg sterkt gjeldene på Nordvestlandet med allehånde evenementer, fra Bacalaocruise til overnatting på Svinøya fyr, som de eier selv, et stykke vest i havet utenfor Ålesund.

På få år har 62 Nord er privat eid, og har svingt seg opp fra praktisk talt ingen ting til en dominerende aktør i denne delen av landet gjennom kreative konsepter og utspill, som både tilreisende og mediene har merket seg. For en tid tilbake tok Terje Devold over ledelsen. Blant bransjefolk er han kjent som erfaren reiselivsmann, og han kom fra stillingen som leder for Fjord Norge AS, med hovedkontor i Bergen. Men han er ålesundgutt så god som noen, ikke minst med et langt politisk virke bak seg.

Oppmerksomhet

Man kan fristes til å hevde at Molja hotell er et noe nær genialt konsept for å skape oppmerksomhet rundt de øvrige aktivitetene til 62 Nord, og kanskje et slående eksempel på at norsk reiseliv ikke kan vinne kampen om turistene dersom den oppredde seng skulle være dets viktigste kundetilbud:
- Den tiden er over for lenge siden at reiselivet tenkte så snevert, sier Devold:

- Man kan betrakte overnatting fra to synsvinkler, enten at vi tilbyr den sengen du har behov for, eller den du ønsker å benytte deg av. Det siste alternativet innebærer at vi må tilby noen kjerneopplevelser, ut over å skaffe folk tak over hodet. Eksempelvis så selger ikke 62 Nord overnatting, transport eller bespisning. Vi er i bransjen for gode opplevelser. Og vi må levere kvalitet over tid innenfor dette området.

”The Lighthouse”

I en slik setting tror jeg Molja hotell med sitt ene dobbeltrom – med bad vel og merke – markedsfører oss på en god måte. Faktisk har interesserte allerede meldt seg. En annonse for ”The Litghthouse in town” har ført til at britisk presse allerede har hatt en representant her.
- Den offisielle åpning?

- Vi legger ikke stress på å nå noen spesiell dato, men regner med at vi skal ha ”folk i hus” rundt 1. september. Bookingen er allerede i gang.
- År om annet presenterer media redselsreportasjer fra avtreder og andre fasiliteter vi tilbyr gjestene som kommer til Kongeriket. Kan Norge bli noe annet enn reisemål for spesielt interesserte?

- Jeg er redd vi ennå har et stykke å gå for å komme dit vi bør være, noe som betyr at vi må opp minst en divisjon til. For min del har jeg hatt gleden av å bidra med noe av det underlaget statsråden bruker i arbeidet med den fremtidige, norske reiselivspolitikken, og ser at viljen er til stede. Men samtidig vet vi jo at budsjetter og samordning er forhold som gjør at ting tar tid når det offentlige er en av aktørene.

Svikter

- Og noen vil hevde at nettopp offentlige instanser ikke gjør jobben sin med å legge forholdene til rette?
- Jeg er redd påstanden ikke er helt grunnløs. Jeg tenker for eksempel på slike ting som åpning av fjellveier, rassikring, fergedrift og så videre, helt basale ting hvor vi ofte ser at det svikter.
- Selskapet 62 Norsk har hatt ikke ubetydelig suksess. Hvilke strategier har ført fremover, og har dere planer om ytterligere ekspansjon.

- Hvis vi ikke er konge på hjemmemarkedet kan vi heller ikke være prins ute, vi har med andre ord ikke planer om annet enn å befeste stillingen her på Nordvestlandet. Strategien om å være en leverandør av gode opplevelser ligger fast, men krever at vi har kontinuerlig intern diskusjon og etterprøving av produktene.


 ,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS