KLAR TIL BRUK: Hurtigruten Norge satser stort på merket Havets Bobler, som høstet svært god kritikk fra Norges beste vinkelner.

Lagret 1700 vinflasker på 34 meters dyp

Hurtigruten Norge lanserer verdens første musserende vin som er modnet i arktisk hav.

Også kalt «Havets bobler».

Som en del av markeringen av Hurtigrutens 130-årsjubileum, har selskapet satset på en nyskaping innen mat- og drikke; havlagring av musserende vin.

Vinen, som produseres av Rathfinny Wine Estate fra Sussex, har nå modnet seg på 66 grader nord i seks måneder, like ved leia der Hurtigruten seiler. Flaskene ble hevet fredag 12.mai, og Norges Beste Sommelier 2023 sto for den høytidelige første smakingen av vinen, heter det i en pressemelding fra Hurtigruten Norge.

Nordnorsk særpreg

– Vi er utrolig stolte av denne nyvinningen, og mener norskekysten er verdens beste vinkjeller, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge.

I november 2022 lagret Hurtigruten Norge 1700 flasker musserende vin net til 34 meters dyp på et hemmelig sted på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen.

IIISKALDE: Vinen ble lagret på et hemmelig sted langt ute på havet på 34 meters dyp.

Den siste Havets Bobler-kassen heves opp fra et hemmelig sted på Helgelandskysten, etter å ha vært lagret i seks måneder av Hurtigruten Norge på 34 meters dybde der temperaturen gjennomsnittlig er 5 ° C, som gir perfekte forholdene for lagring og modning av musserende vin.

Å lagre vin på denne måten, i kaldt, arktisk hav har aldri blitt gjort før. Vinen, som har fått navnet «Havets Bobler», er dermed verdens første havlagrede musserende vin fra arktiske strøk.

– Norge er ikke først og fremst kjent for vin, men vi hadde lyst å gi et norsk og nordnorsk særpreg til en musserende vin i verdensklasse. Vår antakelse var at den norske kysten kunne gi optimale forhold for å lagre musserende vin. Nå tror vi at vi har oppdaget noe unikt; at vi har verdens beste vinkjeller på den norske havbunnen, sier Felin.

Hurtigrutens egne vineksperter mente at å senke flaskene i kaldere hav, der temperaturen i gjennomsnitt ligger på fem grader, kan gi perfekte forhold for å modne musserende vin. Gjennom fraværet av lys, høyere trykk og konstant lave temperaturer på denne dybden, håpet selskapet at dette ville gi små, men tydelige endringer som resulterer i en rundere, mer elegant munnfølelse med mykere bobler.

Imponert Norgesmester

Norges Beste Sommelier for 2023, Nikolai Haram Svorte, var til stede på «verdenspremieren» for de arktiske boblene, og fikk æren av sablere en flaske og gjennomføre den første, profesjonelle smakingen av vinen.

Nikolai Haram Svorte, vinner av Norges beste vinkelner 2023, smaker på verdens første arktiske havlagrede musserende vin etter hevingen i Sandnessjøen i anledning Hurtigruten Norges 130-årsjubileum.

– Dette er starten på noe virkelig spennende, og jeg er imponert! Etter bare seks måneder nedsenket i arktiske farvann, har denne metoden sørget for at vinen forblir merkbart levende og i god stand ved å forsiktig bremse hastigheten i modningen. Vi forventet en rundere munnfølelse og mykere bobler, men til min overraskelse har vinen beholdt mer friskhet enn jeg forventet! Den har forfriskende sitrustoner og en mineralsk avslutning, nesten som østers. Det er klart for meg at dette spennende eksperimentet har vist at å lagre og modne musserende vin virkelig lar seg gjøre i norske, arktiske farvann, uttaler Haram Svorte.

IMPONERT: Nikolai Haram Svorte lot seg imponere over den musserende vinen som "bare" har lagret i seks måneder.

«Havets Bobler» vil være et produkt som serveres eksklusivt om bord på Hurtigrutens skip, og som sammen med selskapets lokalbaserte mat- og drikkekonsept Norway’s Coastal Kitchen gir en kulinarisk opplevelse ingen andre kan tilby.

Andre Pettersen, Hedda Felin og Tani Gurra fra Hurtigruten med den første kassen av "Havets Bobler". Vinen skal serveres til Hurtigruten Norges gjester fra sommeren.

Senker ned 4500 nye flasker

– Etter mer enn ett års planlegging og seks måneders lagring på havets bunn, er det utrolig morsomt å lansere denne nyvinningen. Vi mener en slik innovativ måte å modne vinen på, kombinert med videreutvikling av vin- og matkonsepter vil gjøre Norge til et enda mer attraktivt sted å besøke. For oss er dette et naturlig steg videre i vår satsing på mat og drikke der det lokale står i sentrum, sier Andre Pettersen, leder for Hotel Operations i Hurtigruten Norge.

Etter den vellykkede første havlagringen planlegger Hurtigruten Norge å senke mer vin til høsten, kanskje så mange som 4500 flasker, som vil lagres en lengre periode enn seks måneder.

«Havets Bobler» er en Classic Cuvee, 2018-årgang, laget med tradisjonelle metoder, på håndhøstede druer av Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Et begrenset antall flasker produseres for Hurtigruten av anerkjente Rathfinny Wine Estate, en familiedrevet vingård som ligger i Sussex, England. Flaskene ble senket uten etikett, med rød voks i Hurtigrutens farge over korken og toppen av flasken. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med vingården og Haugen-gruppen.

Powered by Labrador CMS