Michelin-stjerne til Galt

Bjørn Svenssons nye restaurant Galt sikret seg Norges eneste nye stjerne under gårsdagens store Michelin-seremoni.

Publisert

Men Galt & co var langt fra de eneste som kunne juble. Med totalt 64 stjernerestauranter dette året, vokser Michelin-stjernefamilien i Norden med én ny tre-stjerners restaurant, to nye to-stjerners restauranter og syv nye én-stjerne restauranter.

Galt i Oslo er altså Norges nye bidrag, og mottar én stjerne i MICHELIN-guiden 2018. Det var på forhånd en rekke spekulasjoner om potensielle nye stjerner i Norge, blant annet var det litt spenning knyttet til om A L´aise ville motta en stjerne, men det skjedde ikke.

21 år på rad

Derimot beholdt samtlige norske restauranter sine stjerner, noe som blant annet betyr at Bent Stiansen klarte kunststykket å fortjene en Michelin-stjerne for 21. år på rad.

Årets guide inneholder én ny tre-stjerners restaurant: Frantzén i Stockholm.

– Björn Frantzén har skapt en unik visjon av nordisk mat, som kombinerer briljante ingredienser med forbløffende kulinariske teknikker. Björn Frantzens gastronomiske uttrykk er virkelig verdt reisen, og er en unik smaksopplevelse, forteller Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden.

2 x 2

Årets MICHELIN Guide Nordic Countries 2018 inkluderer også to nye to-stjerners restauranter: Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sverige, hvor kjøkkensjef Daniel Berlin tar i bruk lokale ingredienser på en fantastisk måte, med vekt på balanse, renhet og presisjon. Den andre restauranten som mottar to stjerner er Kadeau i København, Danmark. I denne restauranten får du virkelig følelsen av at de ansatte er som en familie, og deres lidenskap kommer virkelig frem i matlagingen, som er full av finesse og kompleksitet.

Geografisk spredning

Årets guide har også en god geografisk spredning av nye én-stjerners restauranter. Danmark får to: Me|Mu i Velje og Jordnær i Gentofte. Sverige huser nå tre nye én-stjernere: SAV i Malmø, og Aloë og Agrikultur i Stockholm. I Finland blir Grön et fint tillegg i Helsingfors og i Norge er det Galt som føyer seg inn i rekken av imponerende restauranter i Oslo.

Bib Gourmand gis til restauranter som tilbyr mat av høy kvalitet til en attraktiv pris. I år er det syv nye adresser som skiller seg ut. Tre i Stockholm: Kagges, Shibumi og Bar Agrikultur, og en i Gøteborg: Project. I Helsingfors mottar Jord en Bib Gourmand, det samme gjør PMY og Musling Bistro i København. Dette betyr at det nå er 37 restauranter totalt med Bib Gourmand i MICHELIN-guiden.

Litt fakta:

Michelin har siden 2014 gitt ut en egen guide for Norden.

* Tre stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Powered by Labrador CMS