NULL LAKTOSE: Visste du at Norvegia ikke innholder laktose?
NULL LAKTOSE: Visste du at Norvegia ikke innholder laktose?

Én av tre sier nei takk til denne

I en ny TINE-undersøkelse svarte hele 34 prosent av de med laktoseintoleranse at de ikke kan få i seg noen meieriprodukter. De tar grundig feil.

Publisert

Det er mye fokus på allergier, intoleranser og dietter i dagens samfunn, og folk søker råd fra ulike kanter, både venner, internett, familie osv. Men informasjonen vi tilegner oss er ikke nødvendigvis riktig.

En fersk undersøkelse viser blant annet at så mye som 1 av 3 laktoseintolerante tror de må kutte ut alt av meieriprodukter. (Se bildet til høyre)

NÅ: Slik er dagens laktose-informasjon på Norvegia.
NÅ: Slik er dagens laktose-informasjon på Norvegia.

Det er feil og slikt får selvsagt varsellampene til meierigiganten TINE til å blinke frenetisk. Og det har de jo for så vidt grunn til, for både storselgeren Norvegia og de fleste andre faste modne oster er nemlig naturlig fri for laktose.

Her er noen av funnene i undersøkelsen hvor 748 nordmenn ble intervjuet.

- 62 prosent av de spurte tror at de som har laktoseintoleranse ikke kan spise noen meieriprodukter
- 34 prosent av de med laktoseintoleranse tror ikke de kan få i seg noen meieriprodukter.
- 14 prosent av de med laktoseintoleranse har aktivt kuttet ut faste oster.
- 10 prosent har kuttet ut alle meieriprodukter.
- Flere kvinner enn menn har svart de er laktoseintolerante.
- 16 prosent av menn med laktoseintoleranse tror de må kutte ut alle typer ost.

– Interessante funn

AVLIVER MYTER: Senior merkevaresjef for Norvegia, Karl Georg Raastad leser tallene i undersøkelsen med interesse.
AVLIVER MYTER: Senior merkevaresjef for Norvegia, Karl Georg Raastad leser tallene i undersøkelsen med interesse.

Karl Georg Raastad, senior merkevaresjef for Norvegia, sier svarene både var overraskende og interessante.

– Dette var absolutt veldig interessante funn. Og en god del støttet de hypotesene vi hadde.

Bakgrunnen for undersøkelse er at TINEs kundeservice til stadighet får spørsmål om laktoseintoleranse.

– Vi merket oss at det var en del spørsmål og usikkerhet rundt hvilke produkter man kan spise som laktoseintolerant. Og når det er usikkerhet, velger man gjerne bort i steden for å ta noen sjanser. Derfor gjorde vi en stor undersøkelse høsten 2016 hvor vi fikk bekreftet en del av våre hypoteser om dette, sier Raastad.

Høye tall

Det var også flere overraskelser i undersøkelsen.

– Det som overrasket meg mest, er at det var så høye tall. Eksempelvis at hele 34 prosent av de med laktoseintoleranse sier at de tror de ikke kan få i seg noen meieriprodukter, sier Raastad.

Det er selvsagt en utfordring at mange feilaktig tror at de ikke kan spise enkelte matvarer, spesielt sett med salgsøyne. Og i faktiske tall utgjør dette mange mennesker. I Norge anslås det at mellom 2-5 prosent av befolkningen har laktoseintoleranse. Det er et sted mellom 100-250 000 mennesker.

Tallet blir imidlertid ekstremt mye høyere om man man regner inn de 20 prosentene av Norges befolkning som uttaler at de «har ubehag ved inntak av meieriprodukter».

FØR: En slik merking kan være aktuelt igjen.
FØR: En slik merking kan være aktuelt igjen.

Merking kan misoppfattes

I kjølvannet av undersøkelsen lagde TINE en informasjonsfilm hvor de ba «menn og kvinner i gata» kategorisere produkter med og uten laktose. 8 av 10 plasserte Norvegia i laktosekategorien.

– Det er jo et fint budskap å kunne avskilte den myten. Men vi skal gjøre mer for å gjøre dette kjent. Tidligere har vi hatt en tydelig merking på Norvegia, men merkingen kan også misoppfattes og lede folk til å tro at selve produktet er endret. At det er noe nytt at Norvegia ikke inneholder laktose. Og er det noe folk hater, så er det at «favoritt-produktene» deres er «tuklet med». Og det er det jo ikke, for sånn har det alltid vært, smiler Raastad.

PS: I TINEs undersøkelse intervjuet de 748 personer. 626 uten laktoseintoleranse og 122 som oppga at de har laktoseintoleranse. Antall intervjuer med de som har laktoseintoleranse er boostet opp for å få nok svar fra denne gruppen.