Hvalerdrømmen i oppfyllelse

Publisert Sist oppdatert

– Vi kom oss gjennom alle hindre, og er klare, sier daglig leder Johan Svendsen, som kjøpte Folkets Hus-tomten i 2004. Brokete forsinkelser og nabofeider er tilbakelagt. Nå markedsfører han sine hundre kvadratmeter store ferieleiligheter og tilliggende herligheter for alt det er verdt.

HAR DET MESTE

– At markedet for konferanser og kurs er stort, det vet vi, selv om det for øyeblikket er noe hemmet av finanskrisen. Men det kommer. Vårt tilbud er ideelt for mindre grupper som ønsker å være for seg selv, budsjettmøter, styremøter, planleggingsmøter og lederopplæring.

– Foreløpig kommer i alle fall bryllupsfestene på løpende bånd, sier Svendsen.

Tilbudet hans begrenser seg ikke til kurs- og selskapslokaler og velutstyrte boliger med plass til åtte i hver. Her venter bekvemmeligheter som innendørs svømmebasseng, boblebad, relaxrom, steamrom og badstue. Utendørs finner vi sandvolleybane og Norges mest attraktive skjærgård, ikke minst. Det er 200 meter ned til stranden, der Hvaler Resort disponerer en lavvo.

På kjøkkenet står Fredrikstads gourmetkokk, Kenneth Ask, klar for å glede ganene. Vi antar det borger for en hel del at han tidligere har jobbet med Eyvind Hellstrøm. Som Hellstrøm, har også Ask stor sans for lokale råvarer – villsau for eksempel.

Det er i det hele tatt tydelig for enhver at Johan Svendsen mener alvor med sitt prosjekt på Hvaler.

– Dette er ikke bare en næringsinvestering, det er en drøm som går i oppfyllelse. Vi mener bestemt å ha et komplett tilbud, fastslår han.


Det er mye i svømmebassenget som er lekkert, lyset blant andre ting. (Foto: Olav Storm)


SKJÆRGÅRDSPARADISET

Øykommunen Hvaler ligger sørvest i Østfold, ytterst i Oslofjorden, sør for Fredrikstad. Største tettsted er kommunesenteret Skjærhalden, som ligger på Kirkøy. Derfra er det om lag tre mils kjøring til Fredrikstad. Kommunen har nærmere 4000 innbyggere, men i sommermånedene kan vi trygt gange antallet med ti.

Rett i nærheten av Hvaler Resort står Hvaler kirke, som er en av landets eldste. Middelalderkirken har et lite museum på loftet, som blant annet inneholder en utstilling fra en arkeologisk utgravning gjort i kirkegulvet.

Ønsker man ytterligere historisk sus er Kystmuseet sterkt å anbefale. Kystmuseet representerer hele Østfold fylke, og kan besøkes på Nordgården, Spjærøy og Kornmagasinet, Kirkøy. Museet har blant annet tre autentiske hvalerskøyter på Spjærøy, hvorav en er fullrestaurert.

For andre er skjærgardsparadiset kanskje enda mer attraktivt. De som har orket å telle, opplyser at Hvaler består av 833 øyer, holmer og skjær.

Ser man bort fra enkelte testosteronbomber langs strendene er det ikke mange steinalderspor å se i dag. Man antar likevel at det var strandsitterne som dominerte den gang, altså bønder som levde av jordbruk og fiske i kombinasjon. I Skjelsbusundet, av mange regnet som Oslofjordens vakreste, er det en rekke slike gamle strandsitterplasser.

Hvalernaturen er så mye, men først og fremst er det et smukt skjærgårdsparadis, som Johan Svendsen (t.v.) og Erik Aarum mer enn gjerne byr på.

I dag er strandsitterne for lengst erstattet av mer eller mindre påkledde badenymfer, mannlige tilsvarende og hyttefolk.

2x320 HESTEKREFTER

Hvaler Resort har alliert seg med Erik Aarums Dykk- og Sjøraftingsenter i Fredrikstad. Aarums rib med 2x320 iltre hestekrefter burde holde for selv de mest eventyrlystne sjøelskere. Her venter andrenalinfylte opplevelser for grupper på inntil 12 personer. De litt engstelige kan trøste seg med at sikkerheten ikke tas lett på. Alle får flytevest, og rib’en er utstyrt med marin radio, satelittnavigasjon og nødpeilesender. Erik Aarum har dessuten lang fartstid, særlig på raske båter.

Opplevelsesmulighetene er det bare sjøen og fantasien som begrenser. Sjøraftingspakkene er mange, og kan inneholde det meste: godt krabbefiske, hummerdykking og fridykking. Alt under kompetent veiledning selvsagt.

KUNSTSTYKKER

Johan Svendsen er kunstinteressert, og var lite lysten på å henge opp tilfeldig valgte bilder på veggene. Derfor fikk østfoldkunstneren David Sandum utsmykningsoppdraget på Hvaler Resort. Alle oljemaleriene er malt av ham.

Det er vel verdt å betrakte Sandums fargesprakende, ekspressive bilder. Han bygger dem opp i flere lag. Slikt tar tid, gjerne månedsvis, men så gir teknikken ekstra dybde tilbake. Sandum observerer uavlatelig: Bølger, skyer, kontraster, og det ligger ikke for ham å kopiere et landskap. Da kunne han like gjerne fotografert. Fargene er nesten viktigere enn motivene, sier kunstneren, som opprinnelig kommer fra Sverige, men har bodd i Våler i syv år og har atelier i Moss.

Thumbnail Image: