FRA TOPP TIL BUNN: Tromsø-hotellene har hatt en eventyrlig vinter, men nå har turismen til Ishavsbyen falt mye.

30 prosent fall for Tromsø-hotellene

Hverdagen er tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Etter tidenes vinter-fest for hotellene i ishavsbyen, med blant annet høye rompriser, ble årets april-belegg i Tromsø på 47,4 %. Det er langt under det det var i de fem foregående månedene, der man lå mellom 79 og 89 % og toppet storby-listene hele veien, viser tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeidet og analysert.

Det er ingen dramatikk i prisfallet fra perioden november 2022 -mars 2023 til april i år, men prisutviklingen forteller om en hotellbransje lokalt som opplever enorme kontraster gjennom året. Og årsaken er blant annet at rombelegget, altså andelen rom som er leiet ut, er langt høyere i vintersesongen enn ellers i året.

Peter Widerstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

Det er 13 Tromsø-hoteller med til sammen drøyt 2300 rom som har rapportert inn tall. I de samlede norske tallene er det hoteller med til sammen 64 500 rom som har meldt inn data.

Romprisene i april i år i Tromsø var for øvrig 12 % høyere enn i april i fjor, og endte på 1 153 kroner som gav 5. plass på listen med de samme 13 markedene.

Beleggsmessig ble ikke april en super måned, ei heller for de andre norske storbyene. Tromsøs 47,4 prosent gav 7. plass på oversikten med 13 storbyer. Bare to av de 13 hadde beleggsvekst fra april i fjor.

Kristiansand topper i april i år med 58,3 %. Harstad-Narvik havnet i bunnen med 41 %.

At hotellene i Tromsø har opplevd et rekord-kvartal omsetningsmessig fra og med januar til og med mars i år, skyldes først og fremst en svært kraftig prisutvikling, for rombelegget har i en god del år vært stabilt svært høyt i vintermånedene.

Hotellenes kostnader har økt svært kraftig det siste året, så det er et spørsmål hvor mye av inntektsveksten i vinter som til syvende og sist havner på bunnlinjen...

Powered by Labrador CMS