STORINNRYKK: Gjestene strømmer til Norefjell Ski & Spa. Hotellet ligger under to timers kjøretur fra hovedstaden.

Fjellhotellet har tjent penger to år på rad: – Vi har vært brutale på å kutte kostnader

Norefjell Ski & Spa har snudd underskudd til pluss.

Publisert Sist oppdatert

– Dette året har startet bedre enn noen gang, og hele 2023 ser veldig bra ut. Akkurat nå venter vi storinnrykk i vinterferieukene, sier hotelldirektør Sjur Aalvik til Hotellmagasinet.

53-åringen startet i direktørjobben på Norefjell Ski & Spa sommeren 2019, tre år etter fjellparadiset på 39.000 m2 ble kjøpt av investorene Marianne og Arne Blystad og Adolfsen-brødrene Kristian og Roger, etter at Danske Bank hadde drevet hotellet i noen år.

Tøffe prioriteringer

Mange arbeidstimer senere, har Aalvik og gjengen snudd minus til pluss - og tjente penger både i 2021 og 2022. Faktum er at hotellet fra 2008 ikke tjente penger før 53-åringen overtok direktørstolen.

– Hvordan er dette mulig, Sjur?

– Jeg er ikke overrasket over det vi har fått til, men resultatet skyldes hardt og godt arbeid over lang tid. Det ble laget en klar strategi før min tid, og den strategien har vi spisset ytterligere. Det går blant annet på å være tydeligere mot både konferanse- og ferie/fritid- segmentene.

– Vi har til tider vært brutale på å kutte kostander, og ikke minst få kontroll over forbruket. Vi hadde en nattklubb på hotellet som var åpen rundt 30 dager i året. Ved siden av hadde vi en pizzeria som var alt for liten med kun 30 sitteplasser. Vegger ble slått ned og kjøkken utvidet og plutselig hadde vi et restaurantlokale med nærmere 200 sitteplasser som kunne benyttes som restaurant på dagen og «night lounge» etterpå. I tillegg har vi en fantastisk salgsavdeling som er veldig flinke til å selge inn konferanser, og vi har truffet ekstremt godt med tilrettelegging for turoperatørene. Vi har også - sammen med resten av reiselivet- justert prisene gjennom pandemien, som igjen har gjort dette mer bærekraftig, forteller en engasjert hotelldirektør.

TATT GREP: Hotelldirektør Sjur Aalvik elsker Norefjell sommer og vinter, og er en ivrig skikjører. 53-åringen har snudd underskudd til overskudd.

Startet arbeidet i 2020

Han utdyper:

– Svensker, dansker og briter bestiller veldig ofte ferier gjennom skituroperatører, og er lojale mot dette konseptet. Vi spisset oss mot dette markedet allerede før pandemien i 2020. Vi plukket ut de typiske skandinaviske ferieukene hvor vi rendyrket oss mot markedet og så selger vi kurs og konferanser de resterende ukene. På denne måten får vi utnyttet kapasiteten både på hotellet og i skisenteret optimalt.

Hotellet fra 2008 ligger idyllisk til 800 meter over havet, og godt under to timers kjøring fra hovedstaden. Ut sesongen blir det fullt kjør på hotellet.

– Vi venter nå storinnrykk fra Sverige, Danmark, England, Tyskland og Nederland. I tillegg er det mye konferanser. Mange bedrifter gjennomfører sikkert mange teams-møter i hverdagen, men en bygger ikke bedriftskultur på teams. Derfor velger mange å komme til oss. Det skjer mye på Norefjell, sier han til Hotellmagasinet.

Bytter ut 10 000 lyspunkter

Hotellet er åpent året rundt, og Sjur råder over 70 faste ansatte, men dette økes til rundt 200 ansatte i hektiske perioder.

Gjestene kan velge i 121 suiter og 123 standardrom - og utenfor hotellet ligger 161 leiligheter. i tillegg kommer fasiliteter som spa, treningssenter, alpinanlegg og skiløyper rett utenfor hotelldøra. På denne tiden av året medfører dette gjerne 800-1000 boende gjester hver natt.

Det skal nå byttes ut over 10 000 lyspunkter med LED-pærer på hotellet de nærmeste årene.

– Vi håper å bli ferdige med halvparten i løpet av året. I tillegg til godt lys, vil dette også gi gode besparelser i energibruk på sikt. I tillegg jobber vi med å få på plass en liten a la carte- restaurant igjen. Dette skal vi få til, men det er vanskelig for alle i næringen å få rekruttert kokker og servitører om dagen. Men, så snart vi har dette på plass er vi klare, sier Sjur Aalvik.

Powered by Labrador CMS