– Oksygenfattige rom gir total brannsikring

Publisert Sist oppdatert

























Hypoxic Technologies og styreleder Eivind Elnan med et nytt bidrag til brannsikkerheten: inert luft.

Branner gir ofte ubotelige ødeleggelser, men i tillegg fører brannbekjempingen i seg selv til omfattende sekundær skade. Verdalsbedriften Hypoxic Technologies har lansert en løsning, som av flere er karakterisert som den beste brannsikring man kan tenke seg. ”Inert luft gir absolutt brannsikkerhet”, skriver Securo selvsikkert i sine brosjyrer.

ENDRET LUFTBLANDING

I inert luft, eller hypoxic air i engelsk fagterminologi, er forholdet mellom nitrogen og oksygen endret. I en normal atmosfære er blandingsforholdet ca 78 prosent nitrogen, 21 prosent oksygen og 1 prosent andre gasser.

I et rom med inert luft er oksygeninnholdet redusert til 15-16 prosent. Resultatet er en luftblanding der det er umulig å tenne en flamme. Samtidig er det fortsatt fullt mulig å oppholde seg og puste normalt i rommet. Oksygenet tilsvarer det man opplever i et fly eller i Mexico City, det vil si i 2400 meters høyde. Inert luft bruker i prinsippet samme teknologi som i høydehus.

BRANN BLIR UMULIG

– De fleste brannslokkingsanlegg kan feile. De kan løse ut selv om det ikke brenner og la være å løse ut når det faktisk brenner. Jo mer komplekse anleggene er, desto større er risikoen for at feil oppstår, advarer styreleder i Hypoxic Technologies, Eivind Elnan.

– Disse feilkildene er eliminert med inert luft-prinsippet, siden branntilløp blir umulig.

På grunn av det reduserte oksygeninnholdet forsinker inert luft aldringsprosesser til gjenstander som lagres i slik atmosfære. Inert luft produseres kontinuerlig på stedet, og er alltid på. I følge Securo er teknologien spesielt godt egnet til å beskytte serverrom, kontrollrom, lagre, verneverdige bygninger og museumsmagasiner. Teknisk Museum og Kulturhistorisk Museum har allerede installert anlegg for inert luft, sistenevnte med verdens foreløpig største.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS