O jul med din RIBbe

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Julebord er ikke bare mat. Hotell i det ganske land tilbyr alt fra kanefart til RIB og plateinnspilling som aktiviteter i forbindelse med julebordet.

 

Hotellmagasinet har foretatt en høyst uvitenskapelig undersøkelse av julebordsaktiviteter. Vi fant en stor dose kanefart ispedd en slant familiehygge, krydret med RIB turer, spekkhoggersafari, hundekjøring og plateinnspilling.

Etter opplevelser i snø og kulde gjør det godt å samles i lavvoen med levende flammer og levende musikk. (Foto: Merete Lien)

 

Tradisjonen tro

Jul er og blir tradisjoner og det ser ut til at vi ikke blir lei av kanefart, fakler og gløgg. Både Røros Hotell, Losby gods, Thon Hotell Vettre og uttallige fler tilbyr kanefart med gløggservering som forspiel og aperitiff til julebordet. Røros hotell rapporterer at absolutt alle julebordsgjestene velger kanefart, mens halvparten også ønsker Bergstadsvandring og cirka 10 prosent vil ha hundekjøring.

 – Selve julebordet med 250 retter er en av hovedattraksjonene. Maten blir mer lokal, mer økologisk og mer laget fra bunnen av hvert år, reklamerer direktør Mikael Forselius.

Losby Gods satser også på tradisjoner, noe som tydeligvis slår an hos gjestene.

– Cirka 60 – 70 prosent av julebordsbelegget er gjensalg. Både konferansegjester og familier kommer igjen år etter år. Konferanse med julestemning består gjerne av møter på dagtid, kanefart med gløgg ved bålet i skogen som forspiel og julebord med underholdning om kvelden. Etter hvert kjenner vi kundene godt og er blitt flinke til å pakke slike skreddersydde julepakker, sier direktør Heidi Elisabeth Fjellheim.

Vintervær til tross, fart og spenning på sjøen blir stadig mer populært blant julebordsgjeser. (Foto: RIB Adventure AS v/ Rib-Roy)

 

Barnlige lyst

Familie brunch har også lange tradisjoner på Losby Gods. Fjellheim forteller at flere familier har faste bord, en familie teller hele 40 personer og har en hel sal for seg selv.

– Vi har to settinger, kl 13.00 og 15.30 hver søndag fra 20. november og fram til jul. Vi har en egen nisse ansatt for julesesongen. Han spiller taffelmusikk under brunchen for deretter å ta med alle i gang rundt treet. Til slutt blir det selvsagt gaver til alle barna, forteller hun og legger til at de ikke sparer på noe når det gjelder julestemning. Det tar nemlig en hel uke å pynte til jul.

Flåmsbrygga Hotell har flere barne- og familiearrangement.

– Vi har barnas eget julebord med god mat på barns premisser i tillegg til sang, dans og selvsagt nisse. Det er veldig populært og fullbooket hvert år. På julegateåpningen arrangerer vi aktiviteter og juleverksteder for barn og familier hele dagen, forteller Monna Kjos Allmenningen.

Fart og spenning

Julemat er godt, men noen ønsker et alternativ. Det har Flåmsbrygga tatt hensyn til og tilbyr tapasbuffe og ølsmaking i Ægir Bryggeri, som er tilknyttet hotellet.

– Dette har slått godt an. Blant andre opplevelser i tilknytning til julebordet er RIB tur og Flåmsbana bestselgerne, forteller Allmenningen.

Også i på hotellet Anker Brygge i Svolvær hender det gjestene ønsker seg en RIB tur før ribba. Enda mer eksotisk er spekkhoggersafari eller havørnsafari.

– Vi håper spekkhoggeren kommer, men det kommer jo an på silda. Det er jo litt kaldt og mørkt her oppe i desember, så noen foretrekker å dra inn til Henningsvær som har åpne butikker, verksteder og gallerier hele julemåneden. Vi er 20 reiselivsaktører i sammenslutningen Lofoten Vinter som samarbeider og sender kunder til hverandre, sier markedssjef Morten Moe.

Ikke noe samler gruppa bedre enn egendiktet sang spilt inn i profesjonelt lydstudio.

 

Aktivitetshotell

Thon Hotell Vettre i Asker har lagt seg på den aktive linjen både i julefeiringen og ellers i året. Gjestene kan velge i aktiviteter fra kanefart til RIB. De samarbeider med andre aktører i området som Steinseth gård, Utlevelser og RIB-Adventure AS.

– Vi har mange gjester som ønsker litt fart og spenning knyttet til julebordet og velger RIB tur på Color-bølgene eller sightseeing i Oslofjorden. Vi har også enkle aktiviteter som vi arrangerer selv på hotellet. Vår Hint Rebusløype er litt teambuilding og litt selskapslek. Den fungerer fint før julebordet, sier selger Adrian Christipher Huer.

 

Jublende røst

En av de mest eksklusive julebordsaktivitetene finner vi i indre Trøndelag, nærmere bestemt på Væktarstua i Tydal.

– Vi er så heldig å ha et profesjonelt lydstudio vegg i vegg med hotellet. Blant annet Bettan har spilt inn flere plater her. Kundene dikter sin egen sang på en kjent melodi og spiller den inn. En super opptakt til julebord! Andre ting som slår an er snøscooterkjøring eller ATV konkurranse, og her vinner kvinnelaget ofte over mannfolka. Etter fart, spenning og latter på forskjellige aktiviteter samler vi alle hotellgjestene i vår nybygde lavvo til forspiel før julebordet på hotellet, sier daglig leder Helge Kvithammer og legger til at de fleste julebordgjestene er på hotellet fra fredag til søndag og derfor har tid til en del aktiviteter i løpet av oppholdet.  

Teaser:

Julebord er ikke bare mat. Hotell i det ganske land tilbyr alt fra kanefart til RIB og plateinnspilling som aktiviteter i forbindelse med julebordet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Kanefart er en slager blant julebordsaktiviteter, ikke minst på Røros. (foto: Tom Gustavsen)
Powered by Labrador CMS