Vinsmaking – som utflukt
Produksjonen hos Rolf Haxel er weingut. Dette betyr at det er samme person som er ansvarlig både for å dyrke vindruene, høste dem, produsere vinen og selge den. Panelet som skulle bedømme oenologens vin og kunnskaper var ikke i tvil, denne mannen kunne sine saker om Riesling vin. Haxel understreker at Tysk vinproduksjon er underlagt strenge regler og at han derfor er stolt av sitt yrke.
Smaksprøver
Rolf Haxel som er en behagelig og myndig mann lot panelet av åtte nordboere fra alle de nordiske land få smake på i alt tolv forskjellige Riesling viner. Qualitywine, Kabinett, Spætlese og Auslese og alle av type søt, medium og tørr. Trolig har ikke alle lik gane, for til tross for at vi viste hva vi fikk servert og at det faktisk var kvalitets viner, så var ikke dommen enstemmig.
Oenologen Rolf haxel forteller entusiastisk om sine viner.
Teoriene
Oenologen Haxel forklarte oss hvordan kvalitetsforskjellene mellom de 4 normale nivåer av Riesling vin fremkommer. De fire typene vi smakte på. I tillegg fikk vi selvfølgelig forklaringen på spesielle vintyper som Beerenauslese, Icewine og Treckenbeerenauslese. Dyrkingen og plukkingen avgjør kvaliteten. En vinranke har kanskje opp til 25 druer fra starten og plukkeperioden kan variere, men ofte er den mellom seks og åtte uker, noen ganger lenger. Av disse 25 druene, plukker man 8 – 10 druer tidlig. Disse første druene gir laveste kvalitet av vin (Qualitywine). Senere plukker man ytterligere noen druer som gir noe bedre vinkvalitet (Kabinett). De neste druene du plukker blir Spætlese og bare noen få, kanskje 1 – 2 druer blir brukt til ypperste kvalitet, Auslese.
Produksjon
Etter at bærene er plukket kommer en til produksjon av vin. Jo lengre tid druene / vinen får være i produksjon, jo mer av sukkeret blir utnyttet. Dette betyr at vinen blir tørrere og med høyere alkoholprosent. En søt vin har derfor normalt en lavere alkoholprosent.
Dessverre gir Norge få muligheter til slike utflukter og norske myndigheters regelverk setter strenge krav til smaking av produkter med alkoholholdig innhold.