Vann, juice og kaffe
De siste årenes anbefalinger i å velge vann som tørstedrikk gjenspeiler seg i konferanse deltagernes valg.
Vannløsninger med kildevann på store plastdunker eller renset vann med eller uten kullsyre begynner å bli allemannseie. Arbeidsplasser fra brakker til konferansesenter har vann lett tilgjengelig for alle. Hotellene er intet unntak.
Populært boblevann
– Vi opplever at 80 prosent av gjestene spør etter vann med kullsyre, sier Country Chef Fredrik Frosthammer i Scandic. Hotellkjeden har sitt eget vannkonsept, Scandic Water. Det er renset vann med eller uten kullsyre som tappes på egne glassflasker designet av en svensk svømmer. Frosthammer forteller at flaskene vaskes og brukes om igjen på det enkelte hotell og at en krone av inntekten fra hver flaske går til Scandic Sustainability Fond.
– Jeg er klar over at det er unødvendig å rense norsk vann. Men dette er et konsept for Scandic i hele Europa. Det uansett bedre enn å importere flaskevann fra utlandet, sier Frosthammer og legger til at kundene er opptatt av at ting skal være rent, også vannet. I tillegg til vann merker han økt etterspørsel etter ferskpresset juice på bekostning av sukkerholdig drikke.
Klar hjerne
I februar lanserte Rezidor konseptet Brain Food der fokuset er på riktig mat og drikke for å holde hjernen skjerpet. Ernæringsrådgiver Gunn Helene Arsky fra Bama har utviklet konseptet i samarbeid med hotellkjeden og på lanseringsarrangementet minnet hun oss om å drikke nok vann.
– I lokaler med air condition blir vi dehydrerte uten at vi merker det, da arbeider hjernen dårlig, sa Arsky.
Kongressjef Guro Øsmundset ved Gardermoen Airport Hotell har imidlertid ikke merket noen endring i etterspørselen etter vann etter innføring av Brain Food konseptet. I likhet med Scandic tilbyr de renset vann med og uten kullsyre på glassflasker, her kalles det Pure Water. Vannet tappes og flaskene gjenbrukes på hotellet.
– Vi har hatt sunne drikkevarer tilgjengelig for konferansedeltagerne hele tiden, både isvann og Pure Water med og uten kullsyre i tillegg til mineralvann, juice og smoothie. Det går helt klart mindre mineralvann og mer juice og smoothie nå, sier hun men understreker at vi er et kaffedrikkende folk og at der er nok ikke endringene så store.
Sunne juicer
På Quality Spa & Resort Son treffer vi konferansedeltagere fra Nasjonalbiblioteket. De er fornøyd med å ha tilgang til renset vann med og uten kullsyre pluss en kaffemaskin med flere typer kaffe i fellesarealene. Til lunsj består utvalget av mineralvann, juice og smoothie.
– Vann med bobler, frukt og kaffe er det viktigste, sier de og mener det er et pluss å kunne velge mellom flere typer kaffedrikker.
Restaurantsjef Patrik Larsson understreker at tilbudet med flere typer kaffe er en prøveordning for å se om det faller i smak hos gjestene.
– Til lunsj går det mest i juice og mineralvann uten sukker. Om kvelden tar gjestene seg gjerne et glass vin eller øl for kosens skyld. Men nå går vi mot julebordsesongen og mange vil kombinere kurs og konferanse med julebord. Da blir jo bildet et litt annet, smiler han.
Teste først
Flere hotell kjeder velger altså å investere i renset vann til kundene. Vannforsker og førsteamanuensis Colin Charnock ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det slett ikke er nødvendig.
– I forhold til test resultater er det ikke nødvendig å rense norsk vann. Hvis man har mistanke om at vannet er kontaminert vil jeg anbefale å sende det inn til et laboratorium for testing før man investerer i en renseløsning, sier han og legger til at misfarging eller dårlig smak kan være grunner til å vurdere å rense springvannet.
