Tror på bærvin

Publisert Sist oppdatert

 ,

Elisabeth Rett viser frem prøver fra produksjonen. Bedriften tjener blant annet penger på å ha omvisning i vineriet.

 ,

– Vi har stor tro på det vi driver med, sier Elisabeth Rett. Sammen med ektemann og kokk Tor, driver de vineri i Telemark. At valget falt på Seljord henger sammen med at Tor er Seljord-gutt.

I vineriet fremstilles rød bærvin på råstoff av blåbær og tyttebær, og hvit eplevin av epleråstoff. I tillegg produseres det to typer sider. Kunnskap om vinproduksjon har paret fått i Tyskland. Tilskudd til oppstarten for tre år siden fikk de fra Innovasjon Norge, og Elisabeth har vært nominert til årets kvinnelige gründer. Dagbladet skrev om bærvinen, og ga den terningkast fem. Dette burde være en ren solskinnshistorie, men de har møtt motstand fra flere hold.

Støtter, støtter ikke

Med tilskudd fra det offentlige og en prisnominasjon, skulle man tro veien lå åpen til vinmonopolets hyller. Slik er det ikke.

– Vi har problemer med å få solgt vinen vår og den største utfordringen er vinmonopolet, forteller Elisabeth. Hun synes det er en merkelig politikk som drives når bedriften først får offentlige tilskudd til å starte, men ikke plass i monopolets hyller for å selge produktet.

– På den ene siden blir vi oppfordret til å satse på produksjon og blir dratt frem som gode eksempler, på den annen side nekter myndighetene oss å selge vinen vi lager.

Da vinmonopolet hadde en kampanje for å få inn vin fra små og ukjente vingårder ”vin utenfor allfarvei ”, øynet Seljord vin en viss sjanse.

– Men nei, de ville ha franske viner fra avsidesliggende gårder, vi var visst ikke avsides nok. Midt i tjukkeste Telemark.

Flere stivbente regler

I tillegg opererer vinmonopolet med regler som ytterligere gjør hverdagen vanskelige. Vin fra Seljord er bestillingsvare i de fleste pol, og kun å finne i fullsortimentsutsalgene. For å få vinen inn i alle hyller i alle utsalg, krever vinmonopolet salg over et visst kvantum jevnt fordelt over hele Norge. Til sammen solgte Seljord Vin ca 20.000 flasker i 2008, en mengde som holder til fast hylleplass.

– Men vi må selge over et visst kvantum på definerte utsalg, for å komme inn i basisutvalget. Vi selger godt nok, men ikke i de utsalgene vinmonopolet har plukket ut, sier Elisabeth. Hun er oppgitt over stivbente regler. I tillegg klassifiseres Seljord vin i segmentet fruktvin siden den ikke er produsert på drue. Av den grunn står ikke vinen sammen med annen rødvin i hyllene, og er vanskeligere å finne.

Snobbete sommelierer

Å få vinen inn på hoteller og restauranter har heller ikke vist seg å være særlig enkelt.

– Nei, sommelierene nekter å smake på vinen. Begrunnelsen er at den ikke er laget på drue. Jeg synes man skal gi et produkt en sjanse, før man avskriver det som uinteressant, mener Elisabeth, man må jo smake før man kan gjøre seg opp en mening.

Heller ikke hotellkjeder som markedsfører seg med norsk og kortreist mat, har funnet Seljord vin kortreist nok.

–Begrunnelsen var at vi ikke kan garantere at alt råstoffet er 100 prosent norsk. Bærene er plukket i Norge og Sverige og de kommer fra områder som ligger nord for polarsirkelen. Det er nødvendig med midnattssol for at bærene skal oppnå nok sødme, forklarer Elisabeth.

Vinsmaking og restaurantdrift

I motsetning til mye annen vin, er den norske varianten forsket frem med tanke på å passe til bestemte retter.

– Vi har smakt oss frem slik at vinen skal passe til maten, da fortrinnsvis norske retter som vilt av forskjellig slag, sier Tor.

– Det vanligste er jo at man har en vin, så finner man ut hvilen type mat vinen passer til, vi har altså gjort omvendt.

Det tilbys vinsmaking og omvisning i vineriet. I tillegg til restaurant-drift, fortrinnsvis for lukkede selskaper.

– Noe som er morsomt, sier Elisabeth entusiastisk, at våre utenlandske gjester alltid blir så overrasket over at vårt vineri er helt likt tilsvarende på kontinent. Og vi får mye positiv tilbakemelding, folk ringer og skryter av vinen vår, forteller Elisabeth. Mens vi prater ringer telefonen - det er et reklamebyrå som har hørt om problemene Seljord vin sliter med, kan de være til hjelp, står de parat.

Det bør bestemt være en plass i vinkartet for Seljord vin.

Thumbnail Image: