Ren nytelse
Norges mestvinnende kokk, Odd Ivar Solvold, tar både smak og hygiene på alvor for at gjesten skal få den ultimate totalopplevelsen. For gode restaurantopplevelser handler om mer enn det som pirrer ganen.
Solvolds nye konsept, SMAK Sandefjord, er på mange måter unikt i Norge med sin uformelle kombinasjon av Brasseri, Café & Bakeri, Vinbar og Matstudio.
– Vi tilbyr noe for alle, uavhengig av behov eller ønsker i et miljø der gjestene bare kan lene seg tilbake og nyte, sier Solvold.
![]() |
Odd Ivar Solvold på Smak i Sandefjord har paiprdispensere lett plassert flere steder på kjøkkenet. |
Trivelig og lekent
SMAK åpnet den 13. oktober 2010 i de nyoppussede lokalene til den gamle restauranten Solvold Restaurant.
– Preget fra den gamle restauranten måtte gjøres helt om for å skape den riktige stemningen. Nå er det trivelig og lekent, men samtidig intimt, sier Solvold.
Lokalet er stilrent og retro på samme tid med store vinduer, noe som kompletterer mat og drikke og som skaper flotte opplevelser. Solvold har altså nedskalert fra gourmetrestaurant til et uformelt spiseri med nedjusterte priser.
– God mat må ikke nødvendigvis koste mye penger. SMAK skal være et sted folk kan kose seg med mat og et glass vin, eller bare et godt stykke brød og en kaffekopp, sier Solvold.
Hygiene og renhold – en del av totalopplevelsen
De nyoppussede lokalene med åpen kjøkkenløsning gjør stedet enkelt å holde ryddig og rent. Solvold mener at en viktig del av det å skape en avslappet atmosfære er renhold i restauranten og hygiene blant de ansatte.
– Folk slapper ikke av på en restaurant der man merker at det ikke er rent, sier Solvold.
Gode rutiner for fortløpende renhold er en selvfølge på SMAK. For som Solvold sier: – Det er nødt til å være rent og pent til enhver tid. Storrengjøringer én til to ganger i uka tyder på at det daglige renholdet ikke er bra nok.
Med seg på renholdslaget har han tørkepapirleverandøren Tork.
– Torks dispensere i aluminium passer inn i helhetsinntrykket av det stilrene og samtidig avslappete miljøet vi ønsker å skape, sier Solvold.
Dessuten er det viktig at de er praktiske. – Størrelsene er passe store og innholdet varer lenge nok, understreker han.
I selve restauranten brukes allbrukskluter fra samme leverandør. – På grunn av slitestyrken og mykheten kan de vris opp og brukes om igjen 4- 5 ganger uten at det går utover absorberingsevnen, sier Solvold. Han mener dette bidrar til at de ansatte på kjøkkenet enkelt kan holde arbeidsområdet sitt rent.
Fuktig, ferskt og friskt
Godt papir har overrasket med uventede bruksområder.
– Torks litt tjukke klut 530 fungerer godt til siling av krafter. Kluten slipper gjennom det det skal og holder samtidig tilbake grumset. Kraftene blir rene og fulle av smak, forteller Solvold.
Et annet triks er å fukte 420 Performance-papiret og pakke ferskvarer inn i dette før det plasseres i kjøleskapet.
– Papiret både holder på fuktigheten og suger opp eventuelle overflødigheter, og varene holder seg friske og appetittlige, avslører Solvold.
Takk og pris for Mattilsynet
SMAK har selvpålagte høye krav til hygiene, men er glad for Mattilsynets oppfølging av bransjen.
– Jeg er glad for at Mattilsynet kommer, takk og pris for at de er der! Vår hverdag handler om å gi gjestene en god opplevelse. Fordi vi har valgt en åpen kjøkkenløsning er det enkelt for oss å holde rent samtidig som det er enkelt for Mattilsynet å kontrollere oss, sier Solvold.
Solvold etterlyser likevel mer tilstedeværelse av Mattilsynet under den praktiske driften for at de kan hjelpe til mer enn bare å kontrollere.
Noe for alle
Konseptet SMAK er bygget opp rundt fire avdelinger: Brasseri, matstudio, Café & Bakeri og vinbar.
Brasseriet er den gamle hovedrestauranten som skal gi en uformell måltidsopplevelse med fokus på sesongens aller beste råvarer. Dette avspeiles i à la carte-menyen som skiftes ut i takt med sesongene.
– Dessuten vil kjøkkenet la seg inspirere av de ekstraordinære og daglige tilsigene av gode råvarer som vi setter sammen til en tre retters meny, komponert av kjøkkensjef Jon Filip Johannessen, sier Solvold.
I matstudioet kan vennelag, bedrifter eller lignende selv være med å lage maten de skal spise.
– Matstudioet er en bra arena for teambuilding og også en måte for oss å få nye kunder på, sier Solvold.
Caféen & Bakeriet er for de som spiser frokost og lunsj ute og ønsker en avslappet atmosfære. Det selges bakervarer fra eget bakeri, der den franske bakeren Luc Roux regjerer.
– Luc er en nøkkelperson her på SMAK. Han har tidligere jobbet hos Pascal og ved Åpent bakeri i Oslo, og nå er han hos oss og skaper brød av en helt annen verden! sier Solvold.
I tillegg selges vitamindrikker, sauser, nedlagte grønnsaker, konfekt og desserter i bakeriet. Alt dette er produkter Solvolds team benytter i matlagingen eller lager selv. Vinbaren i hjertet av restauranten skal friste vinelskere til å smake seg fram i det italienske, franske og tyske vinlandskapet.
SMAK har gjort det veldig bra etter åpningen i høst, og Solvold har bare fått gode tilbakemeldinger.
– Standarden på SMAK er og skal være høy. Og det får vi til med veldig dyktige mennesker, flotte lokaler, nydelige råvarer og ikke minst gjennom gode rutiner på renhold og hygiene, avslutter Solvold.
10 tips til god kjøkkenhygiene
|
Odd Ivar Solvold Norges mestvinnende kokk:
Han har utgitt flere kokebøker og hatt flere opptredener på NRK. |
