Refnes Gods på verdenskartet

Publisert Sist oppdatert

Lenge før godset ble hotell, var det kjent for sin store gjestfrihet. Helt tilbake til 1770 var Refsnes i sentrum for distriktets selskapeligheter, og Camilla Collett og Edvard Munch er blant kulturpersonlighetene som har gjestet stedet. I dag eies stedet av familien Salbuvik. Hotellet har en Restaurant Munch, som nå er hedret med ”Award og Exellence” av det amerikanske vin- og livsstilsbladet Wine Spectator.

I vinkjelleren på Refsnes Gods finnes blant annet en samling med Chateu Mouton Rotschild-viner fra 1945 – 2000.

Årlig deler bladet ut det som omtales som ”vinens Michelin-stjerner”. I år ble restauranten tildelt et glass, som tilsvarer én stjerne. Men neste år er håpet å få et glass til, og Kjellermester Christian Strøm har allerede noen tanker om hva som skal til for å oppnå dette.

- Vi kan pynte mer på vinkartet, ta inn flere magnumflasker, og jobbe mer med søknaden, sier han.

Høy kvalitet

Søknaden til Wine Spectator ble sendt inn på bakgrunn av restaurantens vinkart i kombinasjon med meny.

-Vi har en veldig flott kjeller med et bra spekter, et vinkart med differensierte priser, og et flott kjøkken, sier han, og mener dette har bidratt til at Wine Spectator valgte å ta restauranten inn i varmen allerede det første året de søkte.

Kjelleren rommer rundt 6.500 flasker, og så mange som 30 viner kan man få kjøpt i glass. Selv om han håper at uttellingen er enda bedre neste år, er han godt fornøyd med å ha fått ”Award of Exellence”.

-Det er et tegn på at vinene og restauranten har en høy kvalitet, sier han.

Strøm har vært ansatt på Refsnes Gods i et par år, og har ansvar for driften av vinkjelleren, innkjøp, oppdatering av vinkart. I tillegg holder han vinsmakinger, serverer og har ansvar for kassasystemet.

Kjellermester er verken noen vanlig eller beskyttet tittel her til lands, og det er heller ikke så mange her som har den type jobb. Og mens en Kellermeister i Tyskland må ha flere års utdannelse, er det personlig interesse som har ført Strøm inn i kjelleren på Refsnes.
Han er utdannet innen reiseliv, men jobbet mye ekstravakter på polet. Interessen og kompetansen ble videreutviklet gjennom vinsmakinger og kurs.

- Og så pleide jeg og en kamerat å ha fredagsvin, hvor vi tok med oss én flaske hver, forteller han. Vinen ble registrert i en loggbok, slik at smakingen også kunne komme til nytte senere.

Spesiell samling

Arbeidet med videreutvikling av kjelleren, består i stor grad av å holde seg oppdatert på hva som finnes, og lese seg til informasjon. Innkjøp skjer via grossister og importører, som også kommer med sine anbefalinger.
Selve kjelleren ble restaurert for 13 år siden, og et nytt ventilasjonsanlegg sørger for en jevn temperatur. De mest eksklusive vinene står i et eget kjølerom som holder en konstant temperatur på 12 grader. Der står blant annet en komplett samling av Chateau Mouton Rothschild-viner fra 1945 – 2000.

- Skal noen kjøpe en av disse, må de kjøpe hele samlingen, sier Strøm.

Kjelleren inneholder et vidt spekter av viner. Noen flasker bærer tydelig preg av å ha ligget lenge nede i mørket, mens flaskene det går mest av bare er innom en snartur.
- Vi har alt fra rimelig bulgarsk vin til dyr vin fra Bordeaux, sier han.

Historiske dråper

Selv har han en forkjærlighet for Barolovinene fra Piemonte i Italia, laget av nebbiolodruen.

Kjellerens eldste er en Madeira fra 1822. Og for den som har ønske om å drikke opp et lite stykke historie, er flasken både til salgs, og helt trygg.

- Den koster 14.000 kroner, avslører Strøm, og legger til at det aller meste i kjelleren er til salgs. Allikevel ser man an situasjonen før man åpner opp en helt spesiell flaske.
- Vi er selektive, og man må være ved sine fulle fem for å smake, understreker han.

I forbindelse med 100-årsjubiléet for unionsoppløsningen i 2005, ble det åpnet en Madeira fra 1905, som ifølge kjellermesteren skal ha vært av meget god kvalitet. Gamle fruktviner fra Fuhrs i Grimstad er også blant kuriositetene. Strøm drar også frem en lekker flaske fra Blaxta vingård 12 mil sør for Stockholm.
- I 2003 kunne de lage dessertvinen Vidal Icewine. Druen må henge til det blir frost ute. For å kunne lage Icewine må temperaturen den første frostnatten være på -8 grader, forklarer Strøm. Den svenske vinen er dermed ganske så eksklusiv. Christian Strøm håper etter hvert at flere vil ta turen ut til Refsnes Gods nettopp på grunn av den innholdsrike vinkjelleren, noe også utmerkelsen fra Wine Spectator kan være med å bidra til.

-Men det skjer at kunder med spesielt stor vininteresse ber oss om å sende dem menyen, slik at de kan bestille vinen på forhånd, sier han.



FAKTA ”Award of Exellence”

-          Deles ut av det amerikanske vin- og livsstilsmagasinet Wine Spectator.

-          Vurderingen blir gjort etter søknad fra restauranten, på bakgrunn av vinkart og meny.

-          Nesten 4000 spisesteder over hele verden har fått en slik utmerkelse

-          Utmerkelsene deles inn i ett, to og tre glass, hvorav tre er det beste. Ett glass tilsvarer Award of Excellence, to Best Award og Excellens og tre glass Grand Award.

-          I Norge har Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu, Statholdergaarden, Le Canard, Craigs Kjøkken, N. B. Sørensen, Huset på Svalbard og Elysée på Hotell Park Vossevangen ”Best of Award og Excellence”

-          Baltazar Ristorante e Enoteca, Dr. Kneipp’s Vinbar, Markveien Mat og Vinhus, Skytterkollen, Halling-stuene, Solvold og Restaurant Munch har ”Award og Excellence”.

-          Så langt er det ingen norske restauranter som har fått den høyeste utmerkelsen.


 

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS