Ørjan Johannessen ble årets kokk

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

25-åringen Ørjan Johannessen ble Årets kokk 2011 i Norgesmesterskapet som fant sted på Lillestrøm og Smak-messen i dag. Som årets kokk er Johannessen sikret en plass i Bocuse d'Or Europe i 2012. 

Et godt resultat der vil ta han videre til Lyon i 2013. Og dit kommer han, forsikrer juryens leder Eivind Hellstrøm.       

- Det er ingen grunn til bekymring for om nivået holder internasjonalt; det er rett og slett sensasjonelt høyt. Alle de seks kandidatene leverer utrolig bra, sier Hellstrøm i en pressemelding.

En innertier
Underveis i presentasjonen tenkte det garvede dommerpanelet at det kunne bli vanskelig å skille på de beste. Og det var tett i toppen.
- Ørjan  vant  fordi han var ett hakk hvassere i dag, fortsetter Hellstøm. - Alt skal stemme, smak, konsistens, varme og hele presentasjonen. Det Ørjan leverte var gjennomført for både lakseretten og kjøttretten. En innertier rett og slett, sier en imponert Hellstrøm.

Årets kokk 2011 er regjerende Norgesmester i kokkekunst. Han kommer fra Austevoll i Hordaland, der han er oppvokst på Bekkjarvik gjestgiveri. Etter læretid på Hotel Neptun i Bergen, har Ørjan Johannessen vært kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han i fjor flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt. Samtidig tar han sine tak på familiebedriften. Ørjan Johannessen var selv commis for Geir Skerie i Årets kokk i 2008. I årets finale konkurrerte han sammen med commis Adam Schive Bjerck.

Tett etter
Even Ramsvik fra Ylajali i Oslo måtte også denne gangen se seg slått på målstreken i Årets kokk og fikk andreplassen, som i 2009. Tredjeplassen gikk til Roger Malmin, kjøkkensjef på Charles & De i Sandnes. 

Tung arv
Det er tyngde i arven Ørjan Johannessen skal forvalte når han er Norges kandidat i Bocuse d'Or Europe i Brussel i juni i 2012. Konkurransen har vært avviklet to ganger før, og Norge har allerede tatt en gull, ved Geir Skeie, og en sølv, ved Gunnar Hvarnes. Fra Lyon - der verdensfinalen foregår - har norske kokker hentet hjem ikke mindre enn fire gull, to sølv og to bronsemedaljer, noe som gjør Norge til nest beste nasjon etter Frankrike. Og bare to uker etter at Gunnar Hvarnes kom hjem fra Lyon med Bocuse de Bronze - bronsestatuetten - fra det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, er hans etterfølger klar.


Ørjan Johannessens vinnermeny:


Salmalaks "Bømlo"
Grillet og bakt salmalaks med purreløk og frisk ingefær
Sprø sjøkreps med avokado og sjøkrepsreduksjon
Kaviar med egg og syrlig agurk
Variasjon på rotfrukter
Skalldyremulsjon med kokos og ingefær

Gris "Prima Jæren"
Grillet medaljong med karamellisert sjalottløk
Ribbe og foie gras med nøtter og frukt
Rødbet med eple og hasselnøttpraline
Chamingnon og trøffel à la crème

Sprø potet "Dijon"
Ribbesjy

Resultatlisten Årets kokk 2011:

1. Ørjan Johannessen, Gastronomisk institutt, Stavanger

2. Even Ramsvik, Ylajali, Oslo

3. Roger Malmin, Charles & De, SandnesØvrige finalister:

Alexander Berg, Palace Grill, Oslo

Miriam Østvik Jenssen, Restaurant Oscarsgate, Oslo

Morten Rathe, Rica Hotel Nidelven, Trondheim

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Årets kokk Ørjan Johannessen med trofé og gullmedalje fra Bocuse d'Or Norge. Foto: Paul Paiewonsky