Opptur for boblene
Etter lang tids nedgang øker salget av flaskevann igjen, og det er vann med kullsyre som sørger for vekst.
Etter finanskrisen gikk salget av alle typer flaskevann ned i Norge, og fortsatt drikkes det mindre vann fra flaske enn det gjorde for noen år siden. Nå har salget imidlertid begynt å øke igjen.
– I august økte salget av vann på flaske med 15 prosent i forhold til samme måned i fjor. For årets første åtte måneder registrer vi totalt sett en liten oppgang, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding.
Mer bobler
Vann med kullsyre selger mye mer enn før, mens det er en kraftig nedgang for vann uten kullsyre.
I august økte salget av vann med kullsyre med hele 24,6 prosent, mens vann uten kullsyre gikk ned med 4, 3 prosent.
– Naturlig vann med kullsyre har mange bruksområder. Det er populært på farten og hjemme. Dessuten er det et populært alkoholfritt alternativ, sier Petter Nome.
Hittil i år har nordmenn drukket drøyt 45 millioner liter vann med kullsyre og 15,5 millioner liter uten kullsyre. Vann med kullsyre har en økning på 7,1 prosent hittil i år. Vann uten kullsyre har en nedgang på 16,2 prosent.
I mange andre land har vann med kullsyre vært vanligere enn i Norge. Inntil nå.
Naturlig mineralvann
Hver nordmann drikker cirka 25 liter vann på flaske i året. Mesteparten av flaskevannet som selges, både med og uten kullsyre, er renset vann fra en naturlig kilde.
– Naturlig mineralvann skal tappes fra kilden, og den naturlige sammensetningen av mineraler skal ikke endres, sier Nome.
I kioskhyllene konkurrerer vann med mineralvann med og uten sukker. Mange velger vann med kullsyre for å være sunne. Færre velger brus.
– Salget av brus har sunket med 5,3 prosent til nå i år. Sukkerfri brus gjør det bedre enn sukkerholdig brus, sier Petter Nome.
