Odelsjentas helomvending

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Kjersti Romsaas Sundby satser djervt på det gamle gårdstunet sitt midt i Jessheim. På Sundbytunet er tradisjonene bokstavelig talt i sentrum.

 

– Mitt mål er å skape et levende tun midt i Jessheim sentrum. Et tun hvor du kan bli inspirert, få inntrykk og hygge hver dag. Et utvalg av nisjeforretninger, håndverk, kunst og kultur med lokal forankring håper jeg kan bidra med gode opplevelser, sier daglig leder og odelsjente Kjersti Romsaas Sundby ved det splitter nye Sundbytunet på Jessheim. Gårdsdriften er definitivt historie. Det samme er hennes 15-årige bakgrunn fra politiet. Nå er det vertinneoppgavene som venter.

Sundbytunet åpnet med brask og bram kl. 11.00 den 11. november 2011. Som om ikke dette var nok, fylte sønnen Kristoffer 11 år på åpningsdagen. Vi tipper tallet 11 risses i stein der i gården.

 

TUNET LEVER VIDERE

Tunet og gården har bestått i sju generasjoner, men midt på 90-tallet ble driften kraftig forandret. Statlige og kommunale vedtak avgjorde at sentrumsnære områder skulle utvikles til fordel for befolkningsveksten etter hovedflyplassen på Gardermoen. Daglig leder velger å se Sundbytunet bredt i samfunnsutviklingens tegn.

– Jeg tok en avgjørelse om å utvikle dette området i tråd med kravene som kom. Nå har vi fått en flott bydel, et tilskudd til en utviklende og voksende kommune. Den tradisjonelle gårdsdriften var ikke lenger et levebrød, men mine bånd til stedet og ønsket om å ivareta historie og tradisjon gjorde at jeg startet utviklingen av Sundbytunet i 2008, forteller Sundby. Tunet får en samlet kostnad på 60 millioner kroner, muliggjort av pengene fra tomtesalg.

– Jeg kunne sikkert funnet på noe mindre krevende å bruke pengene til enn et kommersielt utviklingsprosjekt, men jeg er drevet av tanken på et levende gårdstun, også for nye generasjoner, forklarer Sundby.

Brygger og destillatør Frank Werme håndterer den første ølbestillingen. 

 

KJØKKENSJEFEN

Sundbytunet har tiltrukket seg en rekke gode folk. Den internasjonalt anerkjente kjøkkensjefen Geir S. Kilen er på plass med sin erfaring fra Norwegian Cruise Line, Hilton og egen restaurantdrift.

– Konseptet er kjempespennende, og jeg gleder meg til å forme kjøkkenet. Dette er en fin anledning til å leve på norsk jord igjen, sier Kilen.

– På Sundbytunet blir det riktig med tradisjonsrik mat fra Norge, men hvor vi nok skal klare å by på en moderne tvist på mange oppskrifter. Vi vil ha rik tilgang på friske lokale ingredienser og skal sørge for sexy presentasjon av maten. Sunn, norsk kost vil det bli.

Selv er Kilen svak for klassikeren helstekt lammesadel. Etter hans smak skal den serveres medium/rå og ha fått hvile 15-20 minutter før den transjeres.

– Jeg serverer den gjerne med fløtegratinerte poteter, lett blansjerte sukkererter, en basilikum og tomat bruschetta.

 

BRYGGEREN

Bryggerikjelleren er i den gamle møkkakjelleren i låven. Her er Sundbytunets eget mikrobryggeri en del av interiøret, som holder stedet selvforsynt med egenprodusert øl. Miljøet i Bryggerikjelleren er plassert rundt bryggeritankene med sitteplasser til 65 gjester samt en raus uteservering

Bryggerikjelleren er Frank Wermes domene. Han er en av de beste bryggerne og destillatørene i Norden, og kom fra suksessbryggeriet Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad, for å starte opp på Sundbytunet på Jessheim.

Sundbytunet har lagt til rette for brygging og destillering med servering på tunets mange serveringssteder.  Det blir også salg over disk i Handleriet, utover ambisjoner om å bygge et lokalt merkevarenavn innen godt brygg og destillat.

– Jeg er entusiastisk og gleder meg til å komme skikkelig i gang på Sundbytunet. Kjerstis prosjekt på Sundbytunet er unikt, og med mulighetene bryggeriet og destilleriet har var ikke valget vanskelig å ta, sier Werme.

Og som Alexander Meyer-Breslau uttrykte det i den tyske Riksdag i 1880: «Det øl som ikke drikkes, har forfeilet sin oppgave».

Smaken av Sundbytunet; den aller første.

 

FLERE GODBITER

Men det stopper ikke der. Sundbytunet byr også på andre godbiter. Baksthuset har 70 sitteplasser inne og en egen solrik uteservering på «taket» av Sundbytunet. Alt er hjembakt og stekt i blant annet steinovn, som er en del av interiøret. Baksthuset egner seg ypperlig som frokoststed for overnattingsgjestene på låven.

Under bakken i den gamle potetkjelleren, er det sitteplasser til 50, på skinnfeller rundt grua. Her kan private arrangementer innledes med en aperitif og snacks, eller delta på Sundbytunets omvisninger med prøvesmaking, historiefortellinger, kåserier m.m.

Sentralt på Sundbytunet finnes også et handleri med et utvalg av gode råvarer du finner i menyene i noen av tunets serveringssteder, godt drikke, tilbehør, gaveartikler og annet småtteri.

 

Teaser:

 

Kjersti Romsaas Sundby satser djervt på det gamle gårdstunet sitt midt i Jessheim. På Sundbytunet er tradisjonene bokstavelig talt i sentrum.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Odelsjenta Kjersti Romsaas Sundby ønsker fortsatt liv og røre på Sundbytunet, selv om gårdsdriften er nedlagt. Servering, mikrobryggeri, handleri og håndverk har overtatt.