Norsk vineventyr i Chile

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Bakteppet for hvordan Bergens-rederen Dan Odfjell endte opp som en av Chiles beste vinprodusenter kunne utvilsomt blitt en spillefilm som hadde trukket flere enn bergenserne til kinosalene. Handlingen i en slik film følger i alle fall spenningskurven vi kjenner fra klassisk Hollywood-filmer, og vi begynner forsiktig med anslaget.

Det var redervirksomheten som førte Dan Odfjell fra byen mellom de syv fjell og ut i den store verden, og i 1982 snublet han over en fruktgård i den vakre Maipo-dalen i Chile. Dette var midt under den økonomiske krisen i landet, og store landområder var blitt overtatt av bankene og general Pinochet styrte landet sammen med sine generaler. Dan Odfjell falt hodestups for det vakre området, men slet med at også to av bankens andre kunder var interessert i å sikre seg fruktgården.

– Vi har drevet med tankterminaler i Syd Amerika i mange år. Far ønsket seg en guidet tur i området rundt der vi hadde vår terminal. Dette ble misforstått og han fikk med seg en eiendomsmekler. Det første stedet de kom til var denne gården, som var et konkursbo og han falt pladask for gården og budgivingen begynte, forteller Dan Jr, som er sønn av grunnleggeren Dan Odfjell.

 

Fastlåst

Budet Odfjell la inn ble da matchet av de andre kundene og situasjonen virket fullstendig fastlåst. Men, intet filmmanus uten et overraskende vendepunkt. Dagen etter  disse budene som matchet nordmannen, kræsjet et jagerfly midt i fruktgården og ødela deler av eiendommen.

Selv i et militærdiktatur som Chile var på denne tiden var dette tydeligvis ikke en dagligdags sak, så de andre kundene trakk budene sine og dro rett på juleferie. Da øynet Dan Odfjell sjansen og lot sitt bud stå, og plutselig var bergenseren chilensk fruktgård-eier. 3,5 millioner kroner la Odfjell på bordet i dagene rett før jul. Noen få dager senere bestemte General Pinochet at alle som var tilknyttet landbruket skulle få ti års kreditt med subsidiert rente. Og som ikke det var nok; bare uker senere måtte chilenerne gi opp fastkursen mot dollar, noe Odfjell tjente godt på. Ifølge hovedpersonen selv fikk han på få uker redusert kostnaden til omtrent det halve, og har senere omtalt handelen som den beste dealen i sitt liv.

– Målet var at dette skulle være en gård som skulle gå rundt av seg selv, men det gjorde det ikke. Selv i dag er det ønske om større avkastning.

– Hva fikk dere til å satse på vinproduksjon i Chile?

– På 90-tallet var det mange som indikerte til min far at gården, som lå i Maipo dalen den meste kjente vindalen i Chile, at han burde vurdere å konvertere gården. Far strittet i mot siden han ikke hadde noe greie på vinproduksjon. Rett etter slo en annen tilfeldighet inn. På en flyreise mellom Paris og Santiago møtte min far Ketil Rokvamfra vinhuset Rotschild. Han ble nøkkelen. Han skulle pensjonere seg fra Rotschild og sa til min far at: – Chile is the best place on earth to growe wingrapes. Norskættede Ketil Rokvam tilbød seg å være Odfjell Vineyards konsulent.  Når anlegget sto ferdig i 1998 så gikk han av med pensjon. I mellomtiden hadde han skaffet oss Arneud Hereu en fransk vinmaker fra Bordeaux.

 

– Da vi i 1992 startet tilplantingen av vinranker, valgte vi å spesialisere oss kun på rødvin. Idag har vi 850 mål med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Cabernet Franc og Malbec i Maipo. Vi har i de siste årene kjøpt vinmarker i Cauquenes og Curico med gamle ranker av Carignan og Malbec hvor produksjonen er sertifisert økologisk slik som gården i Maipo. Det samme er det på vinmarken vi leier med Sauvigon Blanc. Vi bestemte oss for å bli ledende i progressive metoder for dyrking og håndtering av vinranker i Chile. Dermed er vi samtidig med og løfter landets navn og rykte som produsent av virkelig toppviner. Fra naturens side er forutsetningene til stede da landet ikke er angrepet av skadegjørere som vi må bekjempe med kjemikalier. Med årene har vi gått over til biodynamisk gårdsbruk, noe som vi er svært stolte av sier Dan jr. Samtidig har vi laget oaser for å skape en bedre fauna (biodiversitet) i vinmarkene våre og det har hjulpet. Målet og innsatsen er å få det optimale ut av vinmarkene, samtidig som vi anser oss langsiktig forpliktet til stadige forbedringer, herunder ”grønne” metoder, sier Dan Odfjell Jr. Han forteller at siste gang han var på gården var det merkbart mer liv og røre i vinmarkene enn det var før de la helt om til biodynamisk drift rundt 2008.

 

Vinanlegget

– Vårt vinanlegg er tegnet av Laurence Odfjell, min bror, og er unik i sin bruk av tyngdekraft for å håndtere druene og vinene så omsorgsfullt som mulig. Bygget er plassert i en fjellside med utsikt over vinmarkene. Hele 60 prosent av anlegget er bygget  inn i fjellet. På den måten oppnår vi lave og stabile temperaturer i de underjordiske hallene. Bygget utnytter mange passive kjøleteknikker som, for eksempel, optimisering av solorienteringen og bruken av 30 cm tykke betongvegger som termiske masser, sier Odfjell.
 

– Vinanlegg med fri flyt (tyngdekraft) tillater at man kan reduserer bruken av pumper til et absolutt minimum, og dermed unngår man unødvendig agitasjon av vinene. Denne omsorgsfulle håndteringen i de forskjellige stadiene av produksjonen lar oss bevare de subtile fruktegenskaper fra vinrankene frem til ferdig flaske, forteller Odfjell.

 

– Hvordan er det å være vinprodusent i et land som Chile?

– Det er og har vært tøft, og de lokale omtalte oss som de gale nordmennene. Da den første flasken kom i 1999 innså vi raskt at vi måtte ha noe mer en Cabernet Sauvignon for å komplementere vinene. Så i dag har vi 12 forskjellige druetyper som gir grunnlag for 15-20 forskjellige viner. Dessverre er ikke alle mulig å skaffe i Norge.

– Hvor stor er produksjonen av vin hos dere?  

– Den ligger i dag på ca 1 million flasker. 200.000 av disse havner i Norge. Resten går til USA Chile, Kina, Brasil, Korea, Peru og Tyskland, sier Odfjell.

De har også har brukt ressurser på norske fjordingshester i Chile.  I dag har vi 40-50 fjordinger, sier Dan jr. Vi hadde over 100 på det meste. Disse bruker vi på gården, mens andre selger vi og donerer til rideskoler for handikappede der fjordingen egner seg godt. Vi passer på å selge ikke formeringsdyktige individer for å unngå utvanning av rasen ved innblanding av andre raser her nede. Vi har fått stor anerkjennelse her nede for det vi har gjort for handicapridning og det synes vi er hyggelig. Men som sagt bruker vi de fjordingene vi har på gården der vi gjør alt på den gamle måten under innhøsting og produksjon. Dette gir en vin med bedre kvalitet, men samtidig en dyrere vin.

 

 

Honnør til sjøfartstradisjonene                                                                                          

Flere av vinene fra den norske vingården i Chile har fått spanske navn med honnør til familiens sjøfartstradisjoner. Hovedvinen i porteføljen er serien ved navn Armador, som er spansk for skipsreder. Dette er friske og fruktige viner med lite eik, og blir beskrevet av Dan Odfjell jr. som minst av reserva-kvalitet, selv om det ikke er en offisiell chilensk betegnelse.

Orzada er et uttrykk for å stake ut kursen i seilbåt, og er også navnet på Odfjells mer eksperimentelle linje.
– Orzada er et resultat av et søk vi startet i 2000 for finne noe annerledes og unikt fra Chile, sier Dan Odfjell Jr.                                                                                                          

– Carignanen er kanskje det mest vellykkete vi har funnet og produsert. Druene som benyttes i Orzada-vinene kommer fra eldre ranker og selekteringen på kvalitet er mer nøysom. Disse vinene ligger på eikefat i omtrent et år, og skal kunne nytes både ung og med litt alder, gjerne etter fem til ti år, mener Odfjell.                                                              

Vinen som i et normalt år skal representere det beste fra Odfjell Vineyards er en blend ved navn Aliara, til forskjell fra både Armador-serien og Orzada-vinene som er endrueviner. Navnet sitt har vinen fått fra et gammelt ord for en tinnkopp som tjente som mål på dagsrasjonen av vin for sjøfolk.

Teaser:

Bakteppet for hvordan Bergens-rederen Dan Odfjell endte opp som en av Chiles beste vinprodusenter kunne utvilsomt blitt en spillefilm som hadde trukket flere enn bergenserne til kinosalene. Handlingen i en slik film følger i alle fall spenningskurven vi kjenner fra klassisk Hollywood-filmer, og vi begynner forsiktig med anslaget.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS