Norsk mat går kjøkkenveien
Matstreif, den store matfestivalen i Oslo, trekker nesten 100 000 mennesker. Da kommer produsenter av lokale matspesialiteter fra hele landet til hovedstaden og serverer smaksprøver fra sin produksjon.
Mange spesialiteter
– Den store oppslutningen Matstreif har oppnådd på tre år viser hvor stor interesse det er for slik mat, sier prosjektleder Frode Kristensen i KSL Matmerk til Newswire.
KSL Matmerk administrerer blant annet den offentlige merkeordningen for norske matspesialiteter. Over 100 slike produkter, fra frukt til fisk, kjøtt og ost har fått Spesialitet-godkjenning. Til nå har man som regel måtte oppsøke store supermarkeder, spesialbutikker eller produsentene selv for å få tak i matspesialitetene. Men utvalget av mat med særpreg er ikke alltid like bra på restauranter.
Nå kommer også restaurantene også på banen.
Norsk på menyen
Grand Hotell serverte en seks-retters meny utelukkende basert på norske matspesialiteter denne helgen.
På menyen var retter av sild og reinsdyrfilet, med tilbehør som Fjellmandel fra Oppdal, Kreklingsirup, ertepuré av Ringerikserter og terte med plommer fra Hardanger.
– Det er artig å være med på en slik profilering av norske matspesialiteter. Foreløpig er det et prøveprosjekt, men det kan ha kommet for å bli, sier soussjef Tom Vidar Guneriussen ved Grand Hotel til Newswire.
Også på den vanlige menyen har Grand Café norsk tradisjonsmat som fjellørret og hvalbiff.
– Mange turister vil gjerne prøve norsk mat. De er spesielt interesserte i særnorske produkter, og vi har ikke fått noen negative reaksjoner på den norske maten, sier Guneriussen.
Spesielle opplevelser
Åtte av hotellkjeden Ricas andre norske hoteller har vært piloter med norske matspesialiteter i samarbeid med KSL Matmerk, for å fremme det særegne norske overfor både nordmenn og utlendinger. Maten gjenspeiler også sesongene.
– Restauranter kan tilby spesielle matopplevelser, og det er et helt klart mål å få satt lokale matspesialiteter på menyen i restauranter over hele landet, sier Frode Kristensen.
Også vi nordmenn er blitt langt mer matinteresserte i det siste.
– Etter å ha spist oss verden rundt, er det stas å spise norsk mat igjen. Norske lokale matspesialiteter kan være like eksotisk som mat fra fjerne himmelstrøk, sier Frode Kristiansen i KSL Matmerk.