Møt høsten med en russer

Publisert Sist oppdatert

På slutten av 1800-tallet fastslo den kjente russiske kjemikeren Dimitri Ivanovich Mendeleev vodkaens vitenskapelige karakteristikk. Mendeleevs vodka ble patentert i 1894 som det russiske brennevinet, og først ute med eksport var Stolichnaya – som betyr ”fra hovedstaden” på russisk.

Vodkaproduksjonen ble startet i et statlig vinlager i 1901, men det var ikke før i 1938 at destillatør Viktor Svirida skrev ned oppskriften – den samme oppskriften som Stolichnaya produseres etter i dag.

RENHET

Det hevdes at renheten er en av grunnene til at Stolichnaya har blitt så populær, og hvert trinn i produksjonen kontrolleres nøye. Råstoffet er en kombinasjon av hvete og rug, og vannet kommer fra selskapets egen kilde. Som en liten kuriositet kan nevnes at mens en benytter korn i vodkaen som eksporteres, er potet råstoff for Stolichnaya som selges lokalt.

Etter destillasjon sendes spriten gjennom en sekstrinns renseprosess som fjerner urenheter. Så reduseres spriten med vann, og det hele filtreres fire ganger – gjennom kvarts, aktivt kull, gjennom kvarts en gang til og til slutt gjennom et mikrofilter.

STALIN

Etiketten på Stolichnaya, Stoli blant venner, viser Moskva hotell. Hotellet ble bygget under Stalin-tiden i 1932 og er et godt eksempel på såkalt konstruktivistisk arkitektur. Mannen bak etiketten er Andrey Borisovich Johanson som også bekjente seg til konstuktivismen.

I 1971 var merket det første til å lansere smakssatt vodka i USA – en trend som har tatt av siden den gang. Stolichnaya har også vært med på andre begivenheter, og det var nettopp Stoli som var i glassene da russere og amerikanere skulle skåle for en vellykket sammenkobling i rommet i 1975.

RABARBRA STOLI

Ta en rabarbrastilk, del den i biter og mos den sammen med en spiseskje sukker. Juster eventuelt sukkermengden. Rist mosen med is og 4 cl Stolichnaya vodka.

Sil over i et cocktailglass.

VANNMELON STOLI

Mos en stor bit vannmelon sammen med i spiseskje sukker. Juster eventuelt sukkermengden. Rist mosen med is og 4 cl Stolichnaya vodka. Sil over i et cocktailglass.

STOLI MED BÆR FRA HAGEN

Dette er en universaldrink. Ta en god håndfull av de bærene du har tilgjengelig og mos dem sammen med mynte, 4 cl Stolichnaya vodka, en spisesje sukker og saften fra en halv sitron.

Hell over i et stilfullt glass og fyll opp med is.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS