Med nabolaget på laget

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

”Hos Naboen” på Jeløya er en ekte bydelskro. Naboene bruker dem og de bruker naboene. Med på laget er også en kokk fra El Bulli. Det lukter suksess.

– Helt siden starten har faste gjester og naboer kommet med ideer og ønsker om hva vi kan gjøre. En pensjonert nabo er selvoppnevnt quizmaster og det hender vi bruker gjestekokker til temakvelder, sier Kari Anne Stenberg, som driver stedet sammen med mannen Kjell.

Frukt og tobakk

De hadde drevet Jeløya Frukt og Tobakk i 16 år, da lokalet ved siden av ble ledig. Bygningen ligger i et veikryss midt på øya, uten andre naboer enn vanlige bolighus og en liten halvtimes spasertur til Moss sentrum og et utvalg av spisesteder og vannhull. Kiosken hadde en stor kundekrets og mange nevnte ønsket om en bydelskro. Da ekteparet fikk mulighet til å kjøpe det ledige lokalet valgte de å satse.

Kroa ble innredet ved hjelp av gjenbruk og snekkerkyndige Kjell. For 15 år siden jobbet han som tømrer og ominnredet en gammel sjøbu i Son. Materialene han rev hadde ligget på lager og kom til nytte som bardisk. Møblene er kjøpt brukt, pianoet er arvet og barkrakkene kommer fra en offisersmesse i Oslo. Kroa fikk 40- 50 sitteplasser og konseptet var klart: En bydelskro for voksne, med plass til alt fra fotball til konserter og bursdagsfeiringer.

Dørene åpnet for et drøyt år siden, den 17.mars 2012. Navnet kom av seg selv, det skulle føles litt ”hjemme” som når du stikker innom hos naboen. Hotellmagasinets utsendte kan skrive under på at stemningen er god, her blir man fort på fornavn.

– Det kokte fra første stund. Ikke bare på åpningen, men i flere måneder og jeg tenkte: – Hjelp. Hva er det jeg har gjort? forteller Anne Kari.

Kroas gode venn og lokal matkjenner Øyvind Falck kom til unnsetning. Med hans hjelp ble gode retter satt på menyen. Fish & chips har for eksempel vært en slager siden.

Men Øyvind var en travel mann med mange jern i ilden og behovet for fast hjelp var stort.

 

Reddende engel

Hjelpen kom. Og det i form av en spansk kokk utdannet på fra intet ringere sted enn El Bulli i Barcelona. Carlos Pineda var på den tiden sammen med eldste datter Stenberg og kom naturlig nok innom. Han likte stedet og så at de trengte hjelp, så han begynte å hjelpe med kjøkken- og menyutvikling.

– Her trenger de ikke en femstjernes Michelin meny, de trenger det viktigste jeg lærte på El Bulli: At man elsker det men holder på med og gir fra hjertet. Her var det et stort hjerte og god atmosfære fra før. Derfor fikk jeg lyst til å hjelpe til å gjøre det enda bedre, forteller Carlos.  På den tiden bodde og jobbet han i Oslo og brukte all fritid på kroa på Jeløya. Ut på høsten måtte han velge mellom å kjøpe seg inn i en kaffebar i Oslo eller bruke mer tid på Jeløya. Han valgte det siste og har ikke angret.

– Her er det ikke viktig å ha et navn eller en tittel. Det er viktig å være et lyttende menneske og bruke min erfaring til å se hva som passer akkurat her. Dette er ekte vare. I Oslo finner jeg alt for mange kjederestauranter, forklarer han.

 

Ingen klager

Noe av det som slo ham var at ingen klaget, ikke en gang over været.

– Jeg har aldri opplevd før at igjen klager. Alle er blide og hyggelige. Kundene kommer heller med ideer eller ønsker og konstruktiv kritikk, sier han.

Carlos lyttet og drodlet ideer sammen med kunder og eiere. Han ble etter hvert kjent med andre som drev utesteder i Moss og dro rundt for å se på konsept og meny. Med respekt for nabolagskonseptet og i samarbeid med Kari Anne og Kjell utviklet han en ny meny. Tradisjonelle smørbrød med reker eller karbonade hadde ikke slått an. De ble byttet ut med mer moderne varianter med serranoskinke og parmesan, pluss salater og en meget populær løksuppe. Fish & Chips er fremdeles en bestselger på middagsmenyen. Resten byttes ut annen hver måned.

– Det er viktig at folk blir overrasket, samtidig som de finner noe som er kjent, sier Carlos.

 

Tapas og konserter

En stor del av konseptet er at det skjer noe ”Hos Naboen”. De kan skilte med en imponerende mengde faste arrangementer. Vi nevner i fleng: quizkveld annen hver fredag, tapas hver første torsdag i måneden, salsamusikk hver mandag og håndarbeidskafe hver tirsdag på dagtid. Andre ting skjer etter innfallsmetoden eller etter ideer fra naboene.

– Vi har hatt temakvelder med mat som iransk aften, sushi og torskeaften. På iransk aften hadde vi en iraner i nabolaget som gjestekokk. På disse kveldene er det påmelding. Ellers har vi stadig konserter med lokale band, som irsk band eller et Beatlesband. De må ofte klare seg med minimalt med plass, men påstår at de aldri har hatt det så gøy, sier Kari Anne og legger til at kunsten på veggene er utlånt fra det lokale galleriet Kvinnelist og at forballkamper blir vist på to skjermer som til daglig ser ut som vinduer på veggen. Den populære kroa blir også brukt til bursdagsfeiring for både barn og voksne og kan like godt være stappfull på en tirsdag som på en lørdag.

 

Veien blir til…

En kjent spansk dikter, Antonio Machado, skrev at veien blir til mens du går. Det er i høyeste grad sant om ”Hos Naboens”.

–Selv om vi har faste arrangementer og har funnet et konsept må vi må stadig være i utvikling, lytte til hva naboene ønsker, se hva som selger og kjenne på vær og vind, sier de tre ildsjelene. Nå forberedes vår og sommersesongen. I fjor grillet de lam ute i påsken, i år må de vente litt med akkurat det. Men ideene står ikke stille av den grunn. 

Før sommersesongen skal det dessuten ansettes flere folk og søknadene strømmer inn.

– Jeg vil bruke det jeg kan og lære opp de ansatte. Når de går ut av døra skal de ha fått mer ballast og være stolte av å ha jobbet her, sier Carlos som ikke bare henter inspirasjon fra naboer og fisketurer i Mossesundet. Annen hver uke holder han kurs eller deltar på arrangementer i Europa.   

Kari Anne og Kjell holder seg i nabolaget. Med drift av kiosk og kro vegg i vegg kan det bli lange dager på jobb.

– Det er så hyggelig på jobben at vi trives som plommen i egget. Men det hender jo vi ser fram til søndag. Da har vi fridag, etter klokken 21, smiler de.

Teaser:

”Hos Naboen” på Jeløya er en ekte bydelskro. Naboene bruker dem og de bruker naboene. Med på laget er også en kokk fra El Bulli. Det lukter suksess.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Kjell og Kari Anne Stenberg sammen med Carlos Pineda utgjør det entusiastiske trespannet på Hos Naboen.