Kutter scampien
Grønn Hverdag har så langt samlet inn rundt 3500 underskrifter i sitt opprop mot scampi. Enkelte norske hoteller og restauranter har allerede strøket scampien fra menyen, og Scandic Hotels har vært scampifri sone i flere år.
Bakgrunnen for Grønn Hverdag sitt engasjement mot salg og servering av kjemperekene bunner i både miljømessige og etiske utfordringer. Ifølge organisasjonen medfører produksjonen ødeleggelse av mangroveskoger og korallrev, utpining av fiskeressurser, barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettigheter.
Rødlistet
Noen norske hoteller og serveringssteder har allerede strøket de tropiske kjemperekene som i Norge går under betegnelsen scampi, fra menyen. For Scandic hotels har dette vært en selvfølge en god stund.
– Vi har holdt på med det en del år nå, de begynte med det før min tid, sier kjøkkensjef Fredrik Frosthammer til Hotellmagasinet.
Bakgrunnen for at hotellkjeden valgte å kutte ut scampien fra menyen er miljøødeleggelsene knyttet til produksjonen. Sampi står på WWFs røde sjømatliste, sammen med blant annet steinbit og uer. Dette er mat WWF mener man bør styre unna. Den gule listen omfatter blant annet sjøkreps, rødspette og oppdrettslaks, og er sjømat man bør være kritisk til.
– Vi unngår de rødlistede produktene, og prøver å holde oss til den grønne listen, sier han.
I stedet har man erstattet produktet med andre gode råvarer, og Frosthammer har ikke hørt at noen savner scampien på menyen.
- Sterkt signal
Selv om scampi er enkelt å servere og mange er glad i det, tror han folk hadde tenkt seg mer om dersom de satte seg inn i hvordan oppdrettet foregår.
Det er lenge siden en tropisk kjempereke fant veien til et Scandic-kjøkken. Men fortsatt er kjemperekene populære på norske serveringssteder, og Frosthammer synes det er litt underlig at ikke flere har gått inn og gjort noe med det.
– Men det som er rart er at ikke de store supermarkedene og importørene tar affære og stopper importen. Det ville ha vært et sterkt signal på at dette er noe vi ikke vil ha, mener han.
Økende bevissthet
Generelt mener han at det er viktig for bransjen å være bevisst på etikk og miljø. Økologisk mat blir stadig mer aktuelt, og fokuset på dyrevelferden øker.
– Folk blir stadig mer bevisst på hvor maten kommer fra, sier han.
Det er også viktig å kunne fortelle historiene bak råvarene. Scandics kjøkken satser mye på nordisk mat, husmannskost og retter som vekker barndomsminner.
Blir sure
Britannia hotells tre spisesteder i Trondheim, thairestauranten Plah Bar&Restaurant i Oslo og Kongeparken i Stavanger kjører også scampi-fritt.
- Vi bestemte oss for at vi fra og med januar 2012, aldri skal servere scampi her lengre. Vi må bruke litt tid på å forklare gjestene våre det. Noen blir sure og andre skjønner det ikke, men de fleste er positive til tiltaket, sier Terje Ommundesen, daglig leder i Plah Bar & Restaurant til gronnhverdag.no.
Daglig leder i Kongeparken, Håkon Lund, mener det er krevende å legge om flere menyer når de har åpent hver dag. Han sier fornøyelsesparken tar avstand fra scampiindustrien så lenge det ikke finnes noen tilfredsstillende sertifiseringsordning og miljømerking for produktet.
– Det er vanskelig å orientere seg i skogen av produsenter. Dermed blir det nesten umulig å ta gode valg. Vi velger derfor det drastiske skrittet med kjøpestopp, sier Lund.
Grønn Hverdag har lagt ut en liste på nettet som viser hvilke spisesteder som er scampifrie. Listen er foreløpig kort, men organisasjonen oppfordrer publikum til å tipse om flere steder som boikotter scampi.
