Kjærlighet ved første blikk!

Publisert Sist oppdatert

- Det høres kanskje litt vilt ut å kjøpe en isbryter på impuls, men det var faktisk det vi gjorde, sier Lars Ebbesen.

Lars Ebbesen, kokk og eier av Elbjørn sammen med samboer Rikke Precht, svermer fortsatt over sin ”store kjærlighet”. Elbjørn er nemlig ikke hvem som helst, men Danmarks eldste isbryter. Etter å ha tilbrakt en mannsalder i kalde polarområder ligger nå skipet til kai i Aalborg, hvor den huser en av byens beste restauranter!

Impulskjøp!

- ”Elbjørn” var i aktiv tjeneste fra 1954 til 1996, da driften ble innstilt som følge av et maskinhavari under isbryting ved Møn. Etter det lå skipet i Fredrikshavn, inntil vi kjøpte det i desember 2003. Da jeg så skipet for første gang, var det ekte kjærlighet ved første blikk. Vi visste ikke helt hva vi skulle bruke ”Elbjørn” til, men fascinasjonen var så stor at vi ikke nølte et sekund med å slå til. Det høres kanskje litt vilt ut å kjøpe en isbryter på impuls, men det er faktisk sannheten, forteller Ebbesen.

700.000 danske kroner måtte paret ut med for isbryteren – i utgangspunktet en grei pris. Etter hvert modnet ideen om å lage restaurant. Og siden Precht allerede drev et glassblåseri i Sæby, kom de to energibuntene på å kombinere kulinariske og kunstneriske opplevelser.

- Med Elbjørn-prosjektet ønsker vi å skape noe helt unikt. Vi vil fortelle en god historie om isbryting, i tillegg til å skape et kulturskip med liv ombord året rundt. Opplevelsene skal henvende seg til hele familien, sier han.

30 branntilløp

Men det er selvsagt langt lettere sagt enn gjort. En isbryter består nemlig for en stor del av enorme motorer som opptar det meste av plassen i selve skroget. De to måtte derfor demontere to hovedmotorer. Og hold deg fast: I løpet av fire måneder bar de – godt hjulpet av venner, familie og tidligere ansatte – ut 140 tonn maskindeler! For hånd og opp gjennom en luke i dekket!

Dugnadsånden var enorm, og etter hvert som arbeidene skred fram oppsto et slags kollektiv av åndsfrender. Kulturhistorisk er innsatsen uten sidestykke, alternativet ville sannsynligvis vært at Elbjørn fortsatt lå og rustet i Fredrikshavn.

- Det var en fryktelig tid. Rundt om i rør og maskindeler fløt gammel diesel, og vi hadde ikke mindre enn 30 branntilløp i denne perioden. Mange ristet på hodet og mente dette var en helt vill idé. Men mange av skeptikerne fra den gang er blant våre hyppigste gjester i dag, fremholder Ebbesen.

Galskap og stå på-vilje

Den opprinnelige, fornuftige prisen på 700.000 kroner ble raskt til flere millioner. Nær sagt alt er pietetsfullt restaurert, paret tillot seg ingen billige og raske løsninger. Autensitet sto hele tiden i forgrunnen – koste hva det ville av energi, arbeidskraft og penger.

Men ikke bare at ombyggingen og restaureringen ble dyr, Precht og Ebbesen møtte mange hindringer som de i utgangspunktet ikke hadde tenkt på.

- Vi måtte jo forsikre båten, og da jeg ringte rundt til forsikringsselskapene og sa jeg skulle forsikre en isbryter som restaurant og glassblåseri, trodde mange medarbeidere at de ble utsatt for en grov spøk i et eller annet radioprogram. Myndighetene og byråkratiet visste heller ikke hvordan de skulle håndtere saken – ingen hadde da tidligere omgjort en isbryter til spisested! Det var heller ikke bare enkelt å få tillatelse til å lage glassblåseri i skipets skorstein. Men vi vurderte aldri å gi opp, til det var kjærligheten til båten for sterk. 4. september i fjor åpnet vi dørene. I dag er vi dog stolte over egen galskap og stå på-vilje.

Ute på dekk har Elbjørn plass til 150 gjester.

Humant prisnivå

Der den ligger i Limfjorden, midt i sentrum av Aalborg, er Elbjørn på kort tid blitt en av de mest populære og beste restaurantene i byen. Torsdag, fredag og lørdag er det alltid fullt hus – og også i uken lønner det seg å reservere bord i forveien.

I restauranten i det forhenværende maskinrommet er det plass til 70 spisegjester, i Akevitt-Loungen på mellomdekket kan 30 personer kose seg. I sommerhalvåret dekkes det i tillegg til rundt 150 gjester ute på dekk.

Ombord på Elbjørn går det upretensiøst for seg, selv om kelnerne er kledd i skipsuniformer. Ebbesen selv er fire-stripers kaptein. Gjestene velger fra menyen under mottoet ”Å spise ute skal være spennende og overraskende – et eventyr som enhver skipsreise er”. Restauranten er blant de dyreste i Aalborg, likevel må prisnivået karakteriseres som humant og varierer fra 295 kroner for to retter til 465 kroner for seks retter. Nøye utvalgte ledsagende viner fåes fra 195 kroner for tre retter til 350 kroner for seks retter.

- Vi er kompromissløse hva kvalitet angår, og har et gourmetkjøkken for nordisk mat med fransk preg. Til forskjell fra mange andre restauranter bruker vi aktivt snaps som smaksforsterker. Eksempelvis har to av anretningene i vår seksretters meny snaps som ingrediens. Aalborg har lange og stolte tradisjoner med akevitt, noe vi følger opp på kjøkkenet.

Sild, Ost og Snaps

Ebbesen fremhever særlig den såkalte Isbryter-menyen. Gjestene må bare bestemme seg for om de vil spise kjøtt eller fisk. Så trylles rettene frem på kjøkkenet. Nesten ingen retter er helt like, og slik oppstår ofte hyggelige samtaler med gjestene ved nabobordet.

- Du kan trygt si at vi bryter isen, både i bokstavelig og overført betydning, før vi forteller gjestene hva de spiser, sier sjefen, som i 2003 av alle ting også ble verdensmester i grilling på Jamaica.

Han kjemper også en innbitt kamp for å gjeninnføre betydningen av den danske frokosten, som på norsk tilsvarer lunsj.

- Mange tror at SOS kun er et maritimt nødsignal, men i den danske matveien står det også for Sild, Ost og Snaps. Jeg registrerer med bekymring at de opprinnelige danske mattradisjonene er i ferd med å bukke under og vil gjerne slå et slag for å holde dem i hevd. Det betyr at snapsen må bli stueren igjen, ja den må bokstavelig talt ned fra hyllene igjen.

Glass og servise er som seg hør og bør laget ombord.

Lars Ebbesen har kreert isbryterens sin egen akevitt, som selvsagt har fått navnet Elbjørn.

Egen akevitt

Elbjørn har også Danmarks største utvalg av snapser, og det virker bare naturlig at Ebbesen lager sin egen akevitt. Unødvendig å spørre hva den heter – Elbjørn, naturligvis! Akevitten er tilsatt noe honning, og har en litt lavere alkoholprosent (35 %) enn for eksempel Linie Akevitt.

- Elbjørn-akevitten lagres i tre måneder, og det er alltid venteliste for å få tak i den. Før jul i fjor – kort tid etter åpningen – kunne vi ikke levere nok: 100 personer sto på listen for å sikre seg noen dråper til jul.

Ombyggingen av Elbjørn ble forøvrig fulgt av et filmteam.

- Opptakene skal munne ut i et dokumentarprogram som beskriver de sorger og gleder man opplever når man kaster seg ut i det blå – som enhver skipsreise er, smiler Ebbesen lurt.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS