Kåret årets beste pinnekjøtt
Den bergensbaserte kjøttprodusenten H. Brakstad Eftf. leverer det som mat- og drikkeeksperter nå har kåret til årets beste pinnekjøtt.
Onsdag i forrige uke var mellom 90 og 100 fagfolk innen hotell- og restaurantbransjen samlet på den tradisjonsrike Wesselstuen i Bergen for å kåre årets beste pinnekjøtt. Vestlendinger med sterke pinnekjøtt-tradisjoner utgjorde juryen, og disse har høye krav til både smak og kvalitet. Leverandørene ble målt på kjøttets smak, konsistens og utseende.
Kjøttet fra vinneren H. Brakstad Eftf. var førsteklasses pinnekjøtt som var tørket i god tid før konkurransen, med en tørkegrad på ca. 33-35 prosent. I tradisjonell tro ble kjøttet lagt i vann før tilberedning slik at kjøttet fikk tilbake sin naturlige væskebalanse. Pinnekjøttet er kortreist og den lokale vinneren hadde hentet lam fra Hordaland og Rogaland. Kjøttet er slaktet i Ølen og videre skåret av Brakstad. H. Brakstad Eftf. AS ble etablert i 1963 av Olav Lavik og holder til i Godvik utenfor Bergen.
Eric Saudan driver Lyststedet Bellevue, Bryggen Tracteursted og Fløien Folkerestaurant, som alle er tradisjonelle spisesteder i Bergen og medlemmer av ”De Historiske”. Han er en kjent profil i Bergens restaurantmiljø, og er svært fornøyd med årets vinner:
- Brakstad er en verdig vinner, og er kjent som den gode kjøttleverandøren blant fagfolk. Bedriften drives av far og sønner, og alt gjøres på den gamle måten. De har tilpasset seg tiden, men benytter seg likevel av gamle metoder og utviser stor respekt for råvarene, sier han i en pressemelding til Hotellmagasinet.
Konkurransen og pinnekjøttsmakingen ble arrangert av innkjøpspartneren Nores, som representerer bransjens mest fremtredende og profilerte bedrifter. Andre pinnekjøttleverandører som nådde opp til årets finale og som ble smakt på under blindtesten var Nortura/Gilde, Naustvik Enghav og Spis.
