Hemmeligheten bak Glenfiddich
Glenfiddich blir destillert på den samme måten som munkene gjorde det for over 500 år siden. Den gangen brukte en åpen flamme med hjelp av brensel, mens i dag bruker destilleriet samme måte som kokkene i et kjøkken. De bruker gass og mener at dette gir whiskyen den originale smaken og kvaliteten. Kobberkjeler er fremdeles en viktig del av produksjonen og formen på kobberkjelene er nøyaktig den samme som den alltid har vært. Dette betyr mye for smaken, skal vi tro produsenten.
Det lokale vannet er en viktig del av whisky. I Glenfiddich brukes kun det lokale kildevannet fra Robbie Dhu kilden som ligger ved destilleriet i det Skotske høylandet. I tillegg til vannet har de erfaren og lojal arbeidskraft og det er slett ikke uvanlig at medarbeiderne arbeider i destilleriet hele sitt yrkesaktive liv. Da er det kanskje ikke så rart at Glenfiddich sammen med William Grants &, sønn har vunnet prisen for årets destillatør de siste tre årene.
Distributør Hans Just AS i Danmark er distributør og Nordic Brand Manager, Jens Tholstrup, har en spennende historie å fortelle.
-­, Glenfiddich har det beste vannet, slår Jens Tholstrup fast mens vi benytter anledningen til å smake på de forskjellige whisky årgangene. Kanskje ikke så rart at Jens Tholstrup sier dette, fordi han i en årrekke har arbeidet på selve Glenfiddich destilleriet.
- Glenfiddich betyr egentlig hjortenes dal. Whiskyen fra Glenfiddich har det minste hjerte, forteller Jens Tholstrup. Med hjerte menes den delen av innholdet i kjelen som benyttes til whisky. - I kjelen er det en del fusel som må fjernes, den smaker ikke godt, forteller han.
Lagring foregår på destilleriets område på det Skotske høylandet nede ved elven Fiddich.
-­, Det dufter fantastisk, forteller Jens Tholstrup, men legger ikke skjul på at det samtidig er litt ille at en til to prosent av whiskyen fordamper hvert år. – Det er jo på en måte det som gjør whisky spesiell, sier Jens Tholstrup. På destilleriet har de i nyere tid forsøkt å få frem flere nye smaker på whiskyen, blant annet ved å lagre whisky på ferske fat eller innvendig brente fat de siste 6 månedene. Dette har gitt gode resultater. Ifølge Eu regelverk må Skotsk whisky lagres på eikefat i minimum tre år.
Tholstrup forteller oss at Glenfiddich whisky blir lagret på trefat. Dette mener han gir den beste smaken. 15 prosent av fatene er sherryfat og 85 prosent er på amerikanske whiskyfat.
Glenfiddich er det eneste destilleriet som har eget bødkeri. Whiskyen fra Glenfiddich er lett å kjenne igjen med sine trekantede flasker og Jens Tholstrup betror oss at det ikke er andre forklaringer til denne formen på flasken enn at det fungerer bra i markedsføringen. Trekantede flasker ble innført i 1991.
Den enkleste måten å få frem smak og aroma i whisky er å tilsette litt vann. Da dufter whiskyen sterkere. En annen måte er å få litt whisky i handflaten og gni det utover, for deretter å lukte inn i håndflatene. Tholstrup erkjenner at Norge er mer et Cognac land enn for eksempel Sverige, hvor whisky står langt sterkere, og selv drikker han gjerne en whisky hjemme, noen ganger med is, avhengig av hva han har lyst på.