Foodexpo med noe for enhver smak

Publisert Sist oppdatert

Per Hallundbæk fra Engø gård på Nøtterøy nådde ikke opp i den danske kvalifiseringen til Bocuse d`Or i år – til tross for mange hyggelige anmeldelser i norske aviser.

Messesenteret i Herning er drøyt dobbelt så stort som Norges Varemesse på Lillestrøm. Dermed er det plass til det meste og det meste er på plass. Selv om navnet indikerer at det er mye mat så handler det også om utstyr til hoteller, storhusholdning, barer, bakerier og butikker. Det handler om underholdning og utsmykning, men mest av alt om mat og drikke.

Halvfabrikata

Man lar seg undres en del over alle de mulige halvfabrikata som finnes på markedet. Matlaging skal visst gå fort for tiden – også i restaurant og krokjøkken i Danmark. Er maten god på den kro du spiser på, kan maten være grunnlaget for det du spiser være laget et helt annet sted. På en stand fant vi bearneaise saus i pelletsform – det smakte godt, men ikke hjemmelaget. På en annen stand fant vi svinekjøtt pent sydd sammen med blåskimmelost fyll. Sånn kunne man bare fortsette gjennom flere haller. Og tror man dette er spesielt for kjøtt så fantes det også for fisk og skalldyr.

Men det var også stort fokus på ferskvarer – spesielt bakervarer. Her ble det solgt både elte- og rullemaskiner i stor stil, sammen med både heve- og stekeovner. Når man så regner med en fransk mesterbaker som presenterer flytende surdeig har man det meste. Han hadde forresten norsk tolk som også kommenterte hva som skjedde.

Skal man stå på stand og markedsføre kaffe så tar man den helt ut – som denne blide dansken som serverte……….ja, kaffe og gode historier.

Konkurranser

Det var mange konkurranser på Herning. Hver dag ble det avviklet konkurranser i noe som hadde med mat å gjøre. Den dagen vi var innom var det første dag av uttaket til Bocuse d`Or – med en dansk kokk som jobber i Norge på startstreken. Dagen etter var det DM for smørbrødsjomfruelever…

Bocuse d`Or ble vunnet av Rasmus Kofoed fra København. Den i Norge baserte danske kokken Per Hallundbæk fra Engø gård på Nøtterøy deltok, men nådde ikke opp på pallplass denne gangen.

Det første nordisk mesterskap for fiskehandlere ble også arrangert. Et mesterskap som får støtte fra Nordisk ministerråd. Her måtte den norske deltaker Klas Roger Arvesen, ferskvaresjef hos Meny i Sandefjord, bite i gresset for den danske deltaker som stakk av med seieren på hjemmebane. Bare seks poeng skilte fra dansken som vant til svensken på tredjeplass.

Norske utstillere

Flere norske bedrifter med kontor i Danmark var til stede i Herning. Her så man den kjente logoen til både Idun, Tomra, Diplom IS, Troving, Findus og Enghav.

Tomras panteautomater fikk stor oppmerksomhet i et land der det selges mye godt flytende på flasker. Diplom IS er tredje størst på is i Danmark, kunne Niels Mortensen hos Diplom IS i Danmark fortelle.

Disse dørvriderne som bytter farger om rommet er opptatt eller ledig kommer fra TrioVing og ble stor oppmerksomhet til del i Herning.

TrioVing

I den ene av messehallene som viste hotellinnredninger fant vi representanter for Mosse-firmaet TrioVing. De presenterte to nyvinninger for hotell og restaurant. Den ene var en dørvrider med lys. Selve håndtaket lyste rødt når rommet var opptatt og grønt når det var ledig. Markedet er både toaletter og rom for møter og kurs og konferanser.

Her fikk man også presentert den helautomatiske hotellinnsjekkingen.

- Her går alt automatisk. Når du kommer til hotellet sjekker du på automaten om det er et ledig rom. Du får en pris på det rommet og du kan akseptere eller si nei. Aksepterer du bruker du ditt kreditkort for å betale for rommet og automaten gir deg et nøkkelkort til det rommet du har fått, forteller Arne Hasselmann hos Assa Abloy, Ruko, VingCard i Danmark.


Rekrutteringstiltak

Dansk restaurant og matbransje sliter litt med rekrutteringen. Mange vil gjerne spise maten, men ikke så mange vil lage den. Derfor har man satt i gang flere rekrutteringstiltak med konkurranser for studenter og lærlinger i bransjen.

Samtidig stiller man nå spørsmålet om det er overetableringer av kroer og restauranter i Danmark. Danskene glade i danske mestere og arrangerer mesterskap i det meste. Mange av disse konkurransene gikk av stabelen på Foodexpo. Det var mesterskap for bakerlærlinger, konditorer, kokker, servitører og slaktere.

En konkurranse om heter ”To fag fram” var litt mindre høytidelig enn de andre og hadde opptak til et eget TV-show. Det lyder morsomt og interessant når slakterne skal bake, vinkelnerne skal lage pølser og ernæringsspesialister skal lage smørbrød – og det var det. Selv i et heseblesende ungdomstempo der underholdningsverdien kanskje var vel så viktig som matlagingen. Det var flere morsomme episoder og latter kombinert med det seriøse.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS