Djervt bryggetokt
Noen er mer vågale enn andre. I Fredrikstad åpnet nylig et restauranthus med fem ulike konsepter og ikke mindre enn 800 sitteplasser.
Ole Duenes er vågal og tenker tanker i den store genre, der hankoordinerer alle virksomheter på nyetablerte Brygga i Fredrikstad. Han eier selv to av restaurantene og er medeier i en tredje. Og, til orientering: Vi snakker ikke om relokaliserte, eksisterende spisesteder. Her er alt sammen nytt.
VEKKER OPPSIKT
Duenes påstår at han ikke skjelver av alt som skjer nå. Han er bare svett. For det er formidabelt, det som skjer på bryggepromenaden. Til sammen 800 nye sitteplasser i østfoldbyens allerede bugnende restaurantflora, det smaker det fugl av. Og fisk. Og kjøtt. Og det vekker oppsikt langt utenfor bygrensen.
– Jeg er utrolig glad for at dette ikke endte som et luftslott. Beviset kan beskues av enhver. Jeg er ganske sikker på at lignende konsepter kan overleve i mange andre norske byer, sier Duenes til Hotellmagasinet.
TØRRSKODD
Restaurantkomplekset lyder det greie navnet Brygga. Ole Duenes gleder seg som et barn til kommende første sommersesong. Men han har også forventninger til hva høst og vinter vil bringe. Gjennom hele bygningen går nemlig en innendørs «allé». Uansett årstid kan gjestene velge seg spisested tørrskodd, og slipper å bli plaget av minusgradene utenfor.
Og så skal det være uformelt. Selv elsker Duenes å gå ut for å spise, særlig der det ikke er stivt og ukomfortabelt.
– Det må helt klart være ordentlig, men ikke fisefint og høytidelig. Slikt frastøter mange.
KJENDISKOKK FRA LONDON
Ole Duenes har gått gradene, og kjenner bransjen ut og inn. Etter endt militærtjeneste som kokk, fulgte en tid på Grand Hotel og Royal Christiania i Oslo, før Duenes flyttet tilbake til Fredrikstad, og ble med på å etablere uteserveringen Pizzaninitaket. En langvarig utelivskarriere i Fredrikstad hadde så vidt begynt.
Kanskje er noe lignende på gang for Michael Moore også, den feterte kjendis- og TV-kokken fra London. Han er nå finne som kjøkkensjef i Restaurant 13, og derfra vil han gjøre Fredrikstad til landets mathovedstad, intet mindre.
– Men hvorfor akkurat Fredrikstad?
– Vel, jeg har jo tidligere drevet restaurant midt i en skau i Tyskland. I forhold til dét er Fredrikstad et ganske urbant sted, klukkler briten.
Moore har gått hen og blitt hodestups forelsket i både byen, menneskene og råvarene. Dessuten var det full klaff mellom ham og Ole Duenes om matfilosofi og drift fra første stund, i følge dem begge.
– Jeg har alltid blitt motivert og tiltrukket av mennesker med like høye ambisjoner som meg, uttaler Moore.
Og akkurat ambisjoner ser Brygga i Fredrikstad ut til å være breddfull av.
MØBLER FRA KINA
Det er intense dager i restauranthuset. Der de nye restaurantene inntil nylig svømte over av håndverkere og teknisk personell, er det nå nysgjerrige gjester.
Inne er alle faste sittegrupper ferdig montert, stoler står på geledd og kjøkkener er operative.
– Alle restaurantmøblene er kjøpt i Kina, bygd etter tegninger fra oss og arkitektene bak prosjektet, sier Duenes, og viser vei gjennom korridoren, eller alléen, som binder de fem utestedene sammen.
DETTE ER BRYGGA Restaurant 13.Fine dining med kjendiskokken Michael Moore. La Mancha.Tapasbar og restaurant. Paa Brygga.Familierestaurant med sunn profil. D-Coffee & Stuff.Kaffebar med varmmat, sushi og bakervarer. O.M.G.Kort for «Oh, my God». Typisk amerikansk bar med burger og sandwich. |
