Delikatesse-rakfisk av Ishavsrøye Vesterålen godkjent som spesialitet

Publisert Sist oppdatert




























- Vi er stolte og veldig glade for å ha fått godkjenningen etter det som har vært en lang og krevende prosess, sa Anne Hasselknippe, da hun og ektemannen Ole-Ivar Bakken ble overrakt diplomet på Øvre Vang Gård i dag.

Lange tradisjoner

Delikatesse-rakfisk av Ishavsrøye Vesterålen har lange tradisjoner. Det var Per O. Bakkegaard på Geilo, som utviklet metoden med å rake ishavsrøye, og startet samarbeidet med oppdretterne i Vesterålen allerede på nittitallet.

- Han var jo en kar som var veldig kvalitetsbevisst og nøye på det. Og han ble jo fort veldig begeistret for ishavsrøya, forteller Trond Geir Reinsnes i Sigerfjord Fisk som sammen med Sjøblink Blokken leverer råvarene.

Trond Geir Reinsnes tror Ishavsrøya kan få et økt salg på hjemmemarkedet når den nå er godkjent som spesialitet. Reinsnes mener ishavsrøya fra Vesterålen egner seg fantastisk godt til raking, og at den har en jevn og god kvalitet. I 2007 ble Ishavsrøye Vesterålen en lovbeskyttet betegnelse, og nå vel to år senere blir fisken i sin videreforedlede form godkjent som en spesialitet.

Tilfeldighetenes spill

At raket ishavsrøye fra Vesterålen var en god oppskrift oppdaget ekteparet ved en tilfeldighet i 1996. Da kom Ole-Ivar Bakken i kontakt med Bakkegård på en matmesse og falt så for fisken at ekteparet snart ble salgsagenter for delikatessen på Østlandet.

Dermed kjente ekteparet godt til produktet da Bakkegård ville pensjonere seg og tilbød ekteparet å kjøpe alt produksjonsutstyr, konsept, metoder og oppskrifter. I 2005 ble produksjonen flyttet fra Geilo til Øvre Vang Gjestegård ved Jevnaker. Men selv om Bakkegård hadde gitt fra seg produksjonen er han fortsatt med på selve leggingen av fisken.

Banebrytende samarbeid

KSL Matmerk mener en videreforedling av en Beskyttet betegnelse i seg selv er banebrytende. Og den modellen som her er etablert bør danne mønster for hvordan lokale initiativer på så vidt forskjellig kanter av landet kan oppnå suksess gjennom samarbeid.

Det blir også trukket fram at Øvre Vang Gård danner en meget fin og tiltalende ramme omkring Annes Hages konsept. Rammen underbygger ifølge KSL Matmerk også den gode historien – ikke bare ved servering i egne lokaler, men også som et element i øvrig kundekontakt.

Håper på flere fiskeprodukter

Avdelingsdirektør i Fiskeri- og kystdepartementet Elisabeth Wilmannsa i sin gratulasjon at hun håpet dette bare var starten på at vi få se mange flere fiskeprodukter som får spesialitetmerket.

Stadig mer populær

At raket ishavsrøye faller i smak viser tallenes tale med tydelighet. Da ekteparet startet opp i 2005 var det 2,5 tonn fisk som ble raket. I år blir over 9.000 kg ishavsrøye til delikatesse-rakfisk.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS