Catena Zapata – Malbec pioneren

Publisert Sist oppdatert

Catena fikk overta et bulkvin firma, som hans farfar grunnla i 1902 da han innvandret fra Italia som første generasjon i 1898. Nicolas selv utdannet seg til økonom og ble mer og mer involvert i vinproduksjonen etter et opphold som gjesteprofessor ved Berkeley universitet, og det var her ideen og tanken om at Mendoza hadde et uoppdaget potensial.

Fra en dag til enn annen solgte han hele bulkvin delen, og beholdt kun den lille delen av familievineriet som var ment til å lage kvalitets viner. Tatt i betraktning at på 1980-tallet ble Argentina oppfattet kun som en stor bulkvin leverandør, så var kommentarene klare - ”completamente loco” – helt gal må han være.

Etter dette salget begynte Nicolás Catena å anlegge vinmarker i høyden og hans tanke var at dersom han skulle heve kvaliteten må vi flytte grenser og være villige til å løpe den risikoen det tar for å lykkes. Chardonnay og Malbec ble plantet opp mot 1500 meter over havet og han fant raskt ut at det skrinne jordsmonnet tett opp mot Andesfjellene var ideelt. Kvaliteten ble ytterligere økt ved streng irrigasjon (vanning) og ved å utnytte smeltevannet fra Andesfjellene og det gamle kanal systemet som Hurpae-indianerne hadde anlagt for over 700 år.

Utfordringen var å finne de rette druene som kunne gi topp kvalitet. Han plantet først franske Malbec sorter eller kloner fra Cahors, ettersom han hadde hatt god erfaring med franske Chardonnay sorter. Etter hvert fant han ut at de produserte store bær og en vin som hadde en for rustikk aroma og smak. Argentinske Malbec sorter ble løsningen, men ettersom det ikke fantes noen forskning på Argentinske Malbec sorter startet han med å plante 145 sorter av Malbec, hvor han etter en nøye seleksjon over flere år ble sittende igjen med 5 sorter som ble plantet i ulike høyereliggende distrikt og vinmarker i Mendoza.

Vinen Catena Malbec ble første gang laget i 1994 og som et resultat av en overbevisning om at druen kunne klare å frembringe høy kvalitet og unikhet. I 1997 ble det laget en topp vin ved navnet Nicolás Catena Zapata, den ble lansert i 2000 og ble raskt en vin i verdensklasse.

Nicolás Catenaz pionerarbeid kunne ikke vært gjennomført uten hans grundighet innen forskning og utvikling av Malbec druen, hans tro og evne til å se de mulighetene gitt i å plante vinstokker så høyt ville ikke vært mulig. Heldigvis blir dette nå videreført av hans datter Laura som lenge har jobbet side om side med han.

Skal man smake på en vin fra Nicolás Catena så er Catena Malbec 2005 en grei start.

Den er produsert 100% på Malbec, fra 3 forskjellige vinmarker: Angelica i Lunlunta området, som ligger på 850 meter over havet, La Pirámide i Agrelo området, som er 940 850 meter over havet og Altamira i La Consulta, på 915 meter over havet.

Dette er håndplukkede druer som er fermentert og gjæret med en maksimums temperatur på 29 °C i 11 dager. 28 dagers maserasjonstid. Vinen er deretter lagret 12 mnd på 70% fransk eik, 20% ny, og 30% Amerikansk eik. Vinen tappes så ufiltrert.

En av de største endringene fra tidligere årganger er at andelen druer fra de høyereliggende vinmarker brukes i langt større grad enn tidligere. Eikebruken har også avtatt fra tidligere årganger, noe som gjør at vinens voksested speiles i langt høyere grad.

I følge importøren passer vinen godt til smaksrikt kjøtt som lam, okse og vilt – gjerne grillet. Vinen har bra friskhet og tanniner som passer bra till klassiske gryteretter og fløtebaserte sauser som f.eks. sopp. Vinen passer også godt til lagrede harde oster.

www.catenawines.com

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS