Brune belgiske hemmeligheter

Publisert Sist oppdatert

Ambassadør Frank Recker i munter samtale med Hildegard van Ostaden.

Butikker, hoteller og restauranter var invitert sammen med norsk presse for å smake og velge. Det meste av det som endelig blir valgt vil komme i hyllene på vinmonopolet og selges til restauranter og hoteller. For her snakket man om spesialøl.

Her i Norge kjenner vi belgisk øl best gjennom det lyse sterke ølet fra Stella Artois. Noen kjenner andre merker også, men på den belgiske ambassaden ble vi bedre kjent med merker som Satan (ja, du leste riktig), Dillerium og Urthel. Dette siste et relativt ferskt øl på markedet – bryggeriet åpnet i 2000.

Totalt var 25 bryggerier representert i Oslo – fra et land som har lang tradisjon med ølbrygging og som i 1900 hadde flere ølbryggerier enn kirker.

- Importen av belgisk spesialøl har steget fra 48.000 liter i 2004 til 96.000 liter i 2005, kunne ambassadør Frank Recker opplyse.

Bryllup

- Egentlig var dette et øl for vårt bryllup, forteller Hildegard og Bas van Ostaden. Men fram mot bryllupet fant vi etter hvert ut at vi skulle lage ølet for salg og bryllupsfesten ble en lanseringsfest for vårt øl med pressen til stede, ler Hildegard van Ostaden. Hun og mannen Bas var begge på plass i Oslo med Urthel-øl i fire forskjellige styrker, fra 5,9 vol % til 12. Et smaksrikt og godt øl.

Det var mange smaker av belgisk øl som ble presentert i den belgiske ambassaden i mars.

Ekteparet van Ostaden er pytt og panne i bryggeriet Leyerth. Hun lager oppskriftene og er ansvarlig for bryggeriene – og stiller som fotomodell for ølet, mens Bas sørger for salget gjennom sine humoristiske tegninger på plakater og etiketter.

Frukt-øl

Vi ble også presentert for et øl brygget på jus av forskjellige frukter. Her var det øl både med ananas, banan og sitron. Det luktet friskt og godt, men det var det eneste som var godt med det ølet. Kanskje det egner seg til ungdomsøl som erstatning for rusbrusen, men takke meg til rusbrus.

Da var ølet fra Brasserie Abbey du Val-Dieu langt mer å foretrekke. Dette bryggeriet holder til i et kloster og ble gjenåpnet i 1997. Dette ølet er laget på gamle oppskrifter fra munkene i dette klosteret.

Fra kloster - øl til Satan-øl. Ølet lages på De Block - bryggeriet, et bryggeri med tradisjoner tilbake til 1887 og kommer i to versjoner. Gold som er et lyst øl og red som er noe mørkere, men har ikke den samme mørkhet som vi kjenner fra mørkt engelsk øl. Ølet inneholder 8 % volumenheter alkohol og vil være et typisk øl for pilselskere.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS