Borg bokk ble årets øl

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Bokkølet fra Borg Bryggeri i Sarpsborg er  kåret til Årets Øl i Norge under TV-gallaen Det Norske Måltid .

 

- Folk flest bør få øynene opp, for dette magiske ølet og øltypen bokkøl, sier fagjuryen i sin begrunnelse.

Bryggerimester Åge Willy Olsen tok i mot prisen for Årets Øl. Borg Bokk gikk til finalen etter å ha vunnet klassen for ”Mørk lager”. De øvrige klassevinnerne som konkurrerte om tittelen Årets Øl, var :

Lys lager/pils: Birkebeinerpils, Det Lille Bryggeriet (Rena)
Blonde/hveteøl: Wit, Nøgne Ø (Grimstad)
Ale: Ægir India Pale Ale, Ægir Bryggeri (Flåm)
Porter/Stout: Dark Force, Haandbryggeriet (Drammen)

 

Bokkølet har sin opprinnelse i Tyskland på 1350-tallet og har lange tradisjoner i Norge. Juryen viser bl.a. til polarskipet Fram, som forlot Christiania i 1893 med solide forsyninger bokkøl til bruk for spesielle anledninger. Ølet ble også brukt som styrkedrikk på norske sykehus helt fram til 50-60-tallet, gjerne blandet ut med rå eggeplomme. Juryen peker på at bokkølet har gått noe i glemmeboken og fått et ufortjent image de siste årene, men bokk’en har hatt ”stor betydning i norske mattradisjoner og ølet er kanskje mest kjent for å nytes til bløtkake og ost.”

 

Slik beskriver juryen vinnerølet fra Borg Bryggeri: ”Årets øl har dypbrun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Årets øl er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak.”Kåringen av Årets Øl er den største noen sinne i Norge, med 86 påmeldte øl fra 22 ulike bryggerier. Avstemningen er gjennomført  av en 25 mann sterk fagjury, og en folkejury som har stemt på nettstedet aperitif.no. Bredden og kvaliteten i norsk bryggekunst har aldri vært større, og det er synd vi bare kan kåre én vinner, sier juryleder Jørn Tore Persen, Fra Ølakademiet. - Tradisjonsrike merker som Ringnes, Frydenlund, Mack og Borg konkurrerte i toppen sammen med en stor flora av nyetablerte mikrobryggerier, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri og drikkevareforeningen. - Det viser hvordan den ”gamle” og ”nye” ølkulturen utfyller hverandre.

 

Slik beskriver fagjuryen de fire øvrige klassevinnerne:

 

Birkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet:

Et pilsnerøl med mye karakter og aromaer i retning frukt, blomster, honning og karamell. Sødmefylt med fint skum, god munnfølelse og fin bitterhet. Et utmerket matøl som samtidig fungerer veldig godt som tørsteslukker.

 

Nøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø:

Et friskt og leskende hveteøl med aromaer av koriander og vanilje, godt sitruspreg og avstemt bitterhet. En soleklar tørstslukker som også smaker veldig godt til skalldyr og koldtbord.

 

Ægir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri:

En solid IPA med god balanse mellom malt og bitterhet, god fruktighet med fin sødme, toner av grapefrukt og tropiske frukter. Et veldig godt matøl til alt fra saftig kylling til fårikål.

 

Dark Force 9 %, Haandbryggeriet:

Et imponerende øl med masse kraft, aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade, godt maltpreg og med mye røstet korn, god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken. Perfekt til peiskos eller til rike kjøttretter, gjerne vilt.

Årets Øl 2011 er et samarbeid mellom Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid.

Teaser:

Bokkølet fra Borg Bryggeri i Sarpsborg er  kåret til Årets Øl i Norge under TV-gallaen Det Norske Måltid .

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Borg Bokk fra Sarpsborg gikk helt til topps som Årets Øl.
Powered by Labrador CMS