Rengjøring av utemøbler

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Våren er på vei og det er på tide å forberede årets uteservering. Bord og stoler har stått på lager siden i fjor høst og trenger en skikkelig vårrengjøring før de tas i bruk igjen. 

 

Kanskje de heller ikke ble rengjort før de ble satt bort for vinteren? I så fall kan de være fulle av både veistøv, løv, jord, alger og mugg.

Grundig rengjøring er første trinn. Velg et grovrengjøringsmiddel som for eksempel Taski Jontec Grovrent eller Handy.  Har du mange bord og stoler som skal rengjøres, kan dette gjøres mer effektivt ved å bruke en lavtrykkskanne. Fyll lavtrykkskannen med vann og tilsett ½ dl rengjøringsmiddel per 10 liter vann. Påfør vaskeløsningen på alle flater og la virke en stud. Bruk gjerne en børste for å skure bort smuss som sitter godt fast. Skyll så bort rengjøringsmiddel og løst smuss. Bruk hageslangen eller bare en bøtte med vann. Dersom møbler har blitt tegnet eller tagget på, kan tusj og spray fjernes med Sprint Spitfire Spray. Ikke bruk stålull, harde skurepads eller høytrykksspyler da dette kan skade overflaten på møblene. På en ødelagt overflate vil smuss og skitt feste seg enda bedre og de vil bli vanskeligere å holde rene.

Husk også å rengjøre puter, parasoller og markiser. Følg vaskeanvisning og vask puter og parasolltrekk i vaskemaskin der det er mulig. Bruk av vaskemaskin gir nemlig det beste rengjøringsresultatet. Markiser og parasoller kan også rengjøres på stedet; påfør vaskeløsning, la virke og skyll av. Det er viktig at tekstilene får tørke helt før parasollen slås sammen og markisen rulles inn igjen.

Alger (grønne skjolder) og mugg (sorte prikker) som ikke forsvinner ved vanlig rengjøring kan fjernes med Klorin. Bruk 1 dl Klorin per 10 liter vann. Påfør løsningen der det er misfarging og la virke. Skyll godt til slutt. Dette dreper muggen og algene, og fjerner i tillegg misfargingen. Klorin kan også brukes på markiser og parasoller med algevekst eller jordslag. Men husk Klorin har blekende effekt og ikke alle tekstiler vil tåle behandlingen. Les derfor vaskeanvisningen for tekstilene eller test Klorin-løsningen på et lite synlig sted først.

Utemøblene må også vedlikeholdes, og hva som må gjøres avhenger av hvilken type møbler dere har. Tremøbler må males, beises eller oljes ved jevne mellomrom. Møbler av jern og stål trenger rustbehandling. Møbler av plast tåler mye, men slites av tidens tann, og etter noen år i sol og vær vil overflaten bli vanskelig å holde ren. Mange velger å sette plastmøbler inn med plastpolish (båtpolish) for å friske opp utseende.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS