MER ENN MAT: Selv om han er i sitt ess på kjøkkenet, er han også en matformidler og underholder av rang. Her sammen med Truls Svendsen.
MER ENN MAT: Selv om han er i sitt ess på kjøkkenet, er han også en matformidler og underholder av rang. Her sammen med Truls Svendsen.

– En fantastisk ambassadør

Svein Jæger Hansen er matformidler, lokalmat-forkjemper og lidenskapelig opptatt av mathåndverk. Nå runder han 25 år på Scandic Meyergården Hotell i Mo i Rana.

Publisert

Husker du OL på Lillehammer? Hva med "Bettan" og Jan Werners Grand Prix-bidrag "Duett"? Eller Drillos jakt på edelt metall i USA-VM?

Vel, det var dette året Svein Jæger Hansen startet sin kokkekarriere på Meyergården Hotell, da som ambisiøs 22-åring.

DEN GANG DA: En noe yngre Svein Jæger Hansen på daværende Meyergården Hotell.
DEN GANG DA: En noe yngre Svein Jæger Hansen på daværende Meyergården Hotell.

Seks år senere ble han utnevnt til kjøkkensjef, en rolle han har hatt siden.

– Svein har vært aktiv som lokalmatformidler, ført tradisjoner og håndverk videre gjennom 25 år på Scandic Meyergården Hotell, det største hotellet i Nordland fylke. Han har satt Nordland/Helgeland på matkartet i Norge og utlandet, gjennom en årerekke, begynner hotellsjef Ruben Nilsen Robertsen.

Fikk inspirasjon fra moren

Lidenskap til mat og mennesker kom i tidlig alder. Om han ikke fikk matlaging inn med morsmelken, så var det i alle fall moren som ga han inspirasjonen til å skape matmagi.

– Hun har vært superflink med mat gjennom hele livet og var kjøkkensjef på Toppen i Mosjøen. Jeg tok først tre år Handel og kontor med markedsføring, så førstegangstjenesten. Etter det tok jeg kokkefaget med to år på skole, jeg fikk fem tilbud om lærlingeplass i Nordland og jeg synes Meyergården var det som fristet aller mest, samtidig som min nåværende kone fikk mulighet til å studere til hjelpepleier på Mo, sier Jæger Hansen.

NB: Saken fortsetter under bildet.

TO AV MANGE: Det har blitt noen tallerkener med mat opp gjennom. Her er tre av de.
TO AV MANGE: Det har blitt noen tallerkener med mat opp gjennom. Her er tre av de.

Fra husmannskost til moderne mat

Livet som kokk på 90-tallet var ganske annerledes, det var mye produksjon av tradisjonell husmanskost. I 2019 har mange gjester andre ønsker. Flere og flere ønsker mer moderne mat og kjappe måltider, med inspirasjon fra utlandet. Jo mer folk reiser og opplever, desto mer forandres kravene og trendene som råder.  

– Det beste minne på min yngre karriere må være da jeg ga ut min første kokebok Polarsirkelmat og jeg så det inspirerte mange til økt matglede. Så har jeg hatt mange titalls kokkelærlinger, som har fått god opplæring på Meyergården og det er artig å se dem videre i sitt livsløp. Det har vært en herlig arbeidsgiver gjennom aller år, som har sett at Team Meyergården får gode tilbakemeldinger fra våre gjester. Vi byr på oss selv og det er en glede å servere mat med kvalitet. Vi har vært med å sette Nordland på matkartet, gjennom mange år, sier han stolt.

Erna fikk selvskutt elg

Han løfter også frem sine mange gode kolleger gjennom mange år.

– Jeg har satt stor pris på at jeg har hatt flotte arbeidskolleger. Uten dem hadde det vært vanskelig, om ikke umulig, å få til dette. Så jeg er ydmyk og glad for at jeg har fått lov til å dyrke min lidenskap for mat og drikke.

Og det har ikke skortet på fornemme gjester gjennom årenes løp.

SCANDIC MEYERGÅRDEN: Hotellet ligger i Mo i Rana og er det største hotellet i Nordland.
SCANDIC MEYERGÅRDEN: Hotellet ligger i Mo i Rana og er det største hotellet i Nordland.

– Det kanskje aller største høydepunktet var da vi laget mat til statsminister Erna Solberg og 488 gjester med helgrillet elg, som jeg selv hadde skutt. Vår storsal Spektrum har vært en arena med gode opplevelser og glede for våre gjester, forteller Jæger Hansen.

NB: Saken fortsetter under bildet.

– En fantastisk ambassadør

Ikke overraskende får han rosende ord fra hotellsjef Ruben Nilsen Robertsen.

– Svein Jæger Hansen er en fantastisk ambassadør for regionen og kokkeyrket. Svein har gjennom alle år vært med å skape blest om det matglade budskap. Nå til dags er det ganske unikt for hotellbransjen i Norge å kunne vise til en kjøkkensjef med 25 år på samme arbeidsplass. Kreative sjeler som Svein behøver frihet til å utøve sin lidenskap og kunst på og utenfor arbeidsplassen. Dette har han fått hos oss og da det blir magi, sier hotellsjefen smilende.

Nilsen Robertsen håper kjøkkensjefen blir i mange år til.

– Svein har en sjel med kreativitet og engasjement på høyt nivå, når han entrer rommet blir du automatisk glad. Vi gratulerer Svein med dagen, vi er stolte av å få jobbe med han og håper på mange år til.

Svein Jæger Hansen – noen høydepunkter:

2019 - Årets første Dyrsku`n kokk i Seljord og dommer i lokalmatkonkurranse, med å løfte frem lokalmat.

2018 - Ga ut Villmarksakevitt med Odd Johan Nelvik og Jon Bertelsen, med kongsgress fra Polarsirkelen. Fås kjøp på Vinmonopolet og Scandic hoteller.

2017 – Representerte Scandic kjeden og NORGE med statsråd Dale i Berlin under Grune Worche med lokalmat.

2017 - Serverte sin egenskutte elg under Agenda Nord Norge konferansen for 480 gjester med Statsminister Erna Solberg.

Nominert til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016.

5 år som viltkokken under Matstreif, som vant årets stand med rein.

Tok verdensrekord med steking av Suovas (rein) under Arctic Race 2016 på Saltfjellet, (1242 stk på 60 minutter) med ARV - Arctic Rein og Vilt med John Anders Lifjell.

Grûnder bak Helgelandsbrødet som har gitt ut over kr 550 000,- til barn og ungdom over hele Helgeland.

Fast villmarkskokk i magasinet Villmarksliv over flere år, med utallige oppskrifter med vilt og det man fanger i naturen.

Tildelt en rekke priser som årets reinsdyrambassadør, årets Rana Ambassadør og årets tørrfiskambassadør i Italia.

Gitt ut kokeboken Polarsirkelmat, polarsirkelvin, villmarkskaffe og nå til høsten 2019 gir han ut Villmarkskokebok med forlaget Egmont.

Powered by Labrador CMS