ØNSKER FLERE: OKHRT hadde 110 lærlingeplasser i fjor - men klarte kun å dekke 70 av disse.
ØNSKER FLERE: OKHRT hadde 110 lærlingeplasser i fjor - men klarte kun å dekke 70 av disse.

Her var det 40 ledige lærlingeplasser i fjor

Hotell- og restaurantfag i Trøndelag håper på flere søkere.

Publisert Sist oppdatert

Søknadsfristen for videregående opplæring er 1.3. Steinar Iversen, daglig leder for Opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag i Trøndelag (OKHRT), håper på en positiv vekst.

– I fjor hadde vi 110 lærlingeplasser, men klarte kun å dekke 70 av plassene. Samtidig var det en økning på 10 prosent i antall lærlingeplasser sammenlignet med tidligere år. Vi håper og tror at unge ønsker seg til vår bransje. Her er det store utviklingsmuligheter og en er garantert jobb i en spennende bransje, sier Iversen til Hotellmagasinet.no.

Steinar Iversen, OKHRT
Steinar Iversen, OKHRT

20 prosent av søkerne er over 16 år

Iversen er en rutinert herremann, er utdannet kokk og jobbet i sin tid som kokk på Hotell Continental i Oslo.

Les også: Norges hotellhøgskole starter nytt studium

Han forteller at ungdom fra Nord-Norge og sør for Dovre har søkt seg til hotell- og restaurantfag i Trøndelag.

– Vår bransje har vært litt nedprioritert, og vi må leve med at det svinger litt. I perioder er det studiespesialisering som ungdommen velger – i år håper vi det er hotell- og restaurantfag som er førstevalget. Vi vet at ungdomskullene har gått noe ned – men opplever at elever som har gått andre studieretninger kommer til oss. Rundt 20 prosent av søkerne er eldre enn 16 år, forteller han.

Modellen er som følger: En kan studere 2 år på VG innen hotell- og restaurantfag og 2 år i læra eller ett år på skolen og tre år i læra for så ta fagbrev innen yrkene kokk, servitør, ernæringskokk og hotell og reiseliv.

Jobber hardt med rekruttering

OKHRT har som hovedoppgave å følge opp lærlingene ute hos bedriftene: De har 20 hotell-medlemsbedrifter i Midt-Norge – og det er bedriftene selv som ansetter lærlingene.

– Hotellene er flinke til å ta inn lærlinger og vi har et godt samarbeid med alle våre 80 lærlingebedrifter. Hotellene i og rundt Trondheim er populære lærlingeplasser.

Les også: På dette hotellet jobber det 14 nasjonaliteter

– Velg yrke ut fra forutsetninger og hva du har lyst til å bli, og ikke velg etter hva dine venner velger. Går du med en kokk i magen, så blir du en god kokk, er Iversens klare oppfordring.

Han fortsetter:

– Vi har jobbet beinhardt med rekruttering i mange år med både omdømmeprosjekt, videoer og ulike kampanjer i ungdomskanaler. Bransjen vår trenger folk. Det er gledelig å se at NAV Trøndelag gjennom prosjektet «trøndelagsmodellen» har klart å tiltrekke seg åtte-ni personer som tidligere har vært arbeidsledig med å komme seg ut i jobb.

Powered by Labrador CMS