POPULÆRE KARER: Direktør ved Scandic Victoria Lillehammer (til høyre) og spesialpedagog ved Lillehammer Læringssenter, Thor-Arne Moen, holdt denne uken foredrag om integreringsprosjektet.

Hotelldirektør gjør suksess med integreringsprosjekt  

Integreringsprosjekt har gitt over 50 personer med fluktbakgrunn en ny start i livet.

Publisert Sist oppdatert

Direktør på Scandic Victoria Lillehammer, Erik Fostervoll, har i en årrekke jobbet i Scandic-kjeden. For ti år siden inngikk han og spesialpedagog Thor-Arne Moen ved Lillehammer Læringssenter et samarbeid hvor målet var å få innvandrere ut i arbeid.

I fjor ble hotellet tildelt Mangfoldprisen for arbeidet, og denne uken har duoen holdt foredrag på en større konferanse på Gardermoen med 400 deltakere «På lag med arbeidsgiver» arrangert av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

– Det kan være vanskelig å få folk med lite eller ingen skolebakgrunn ut i arbeid, og når en i tillegg ikke behersker språket blir utfordringen større. Min erfaring er at en lærer best ved å komme seg ut til bedrifter i stedet for å sitte i et klasserom. Jeg tok kontakt med Erik som tente umiddelbart på ideen, sier Moen til Hotellmagasinet.

Den gang jobbet Erik på Scandic Hafjell. Han tok elevene imot med åpne armer. I dag har rundt 50 personer fått jobb takket være prosjektet - flere av disse innen hotell- og resturatbransjen. 

Nerven i prosjektet er den tette oppfølgingen både fra hotellet sin side, men også fra programrådgiverne, i dette tilfelle Lillehammer Læringssenter. Det å innby til tillitt og ro, er en vesentlig faktor for å lykkes.

– Jeg visste at Erik var en likandes kar som ser muligheter i stedet for begrensninger, og har mye omsorg i seg. To ganger i uken underviste jeg i norsk på hotellet med søkelys på begrep og uttrykk som er relevant til hotell- og renholdyrket. I tillegg hadde vi med oss en fagarbeider som tok elevene med seg rundt på hotellet hvor de trente på det de hadde lært. Dette er en enkel måte å få folk til å lære språket og komme seg ut i arbeid. Det er merkelig at flere ikke gjør det på denne måten, sier Moen, som legger til at det er viktig at de ansatte behersker norsk.

Prosjektet går sin gang. I dag har Fostervoll nye praksiskandidater på vei inn. 

– Vi vet at vår modell fungerer og kan vise til resultater, og den passer for alle bransjer som ønsker å arbeide med mangfold og inkludering. Og vi deler gjerne av vår erfaring, sier Fostervoll.

Powered by Labrador CMS