I ÅKEREN: Marcus Samuelsson (t.v.), Andreas Capjon (Bybonden) og Administrerende direktør på Clarion Hotel The Hub, André Schreiner i åkeren på Losæter Gård.

Nå blir det åker på Jernbanetorget

Glem «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Clarion Hotel The Hub høyner nemlig med «Der ingen skulle tro at noe kunne gro», når giganthotellet åpner i mars 2019.

Publisert

Clarion Hotel The Hub vil gi gjestene smaken av Oslo. Når hotellet åpner våren 2019 vil to store takåkre servere gjestene ureiste råvarer og grønne opplevelser.

Clarion Hotel The Hub vil bli det grønne hotellet midt i byen. Her skal de dyrke ureist mat på taket. Takhagen har fått navnet GrowHub, og vil bestå av to nivåer på til sammen flere hundre kvadratmeter. Her skal det produseres salater, grønnsaker og urter til restauranten i 13. etasje, et samarbeid med den internasjonale toppkokken Marcus Samuelsson.

– Jeg vil spre matglede og elsker å kombinere lokale råvarer med internasjonale smaker. Det er ekstra spennende å være med å flytte grenser for bærekraftig restaurantdrift, sier Marcus Samuelsson, som også er medlem av det rådgivende organet for EAT.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Unik opplevelse

GRØNT TAK: Noe i nærheten av dette er det taket på The Hub blir seende ut.

Menyen skal komponeres av nevnte Samuelsson, og Andreas Capjon, kjent som bybonden på Losæter, skal står for dyrkingen. Takbonden har testet produksjonsmetoden i sommer, så alt ligger til rette for en åpning av GrowHub 1. mars neste år.

For Clarion Hotel er GrowHub et skritt videre i satsningen på sunn, miljøvennlig og smakfull mat. Den første piloten vil produsere 10.000 enheter i året, men hotellkjeden har ambisjoner om flere og større takprosjekter i fremtiden.

– Vi vil gi gjestene våre unike opplevelser, samtidig som vi tar vare på verden og miljøet rundt oss. Med GrowHub tester vi en helt ny måte å dyrke mat i byen på, som er bærekraftig også økonomisk. Med det håper vi flere vil gjøre det samme fremover. Fremtidens tak må være grønne. Hos oss blir det til å spise opp, sier André Schreiner, adm. dir. på Clarion Hotel The Hub.

Urbant nybrottsarbeid

Andreas Capjon er en av Oslos pionerer innen urbant landbruk, kjent som bybonden på Losæter. Capjon skal drifte hagen i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge. Det skal skapes lokale kretsløp og det baseres på å bruke regnvann og gjødsle med kompostert matavfall fra hotellets restauranter. Målet er å gjøre takdyrking både enkelt og attraktivt for andre med store tak i byen.

– Det er utrolig spennende at vi nå kan dyrke mat som gjestene kan se gro fra restauranten der de spiser den. Bybønder redder nok ikke verden alene, men gir folk mulighet til å komme nærmere den. Det blir ekstra gøy når flere ikke bare kan se, smake og plukke, og til og med bidra, sier Andreas Capjon, the Hubs nye takbonde.

Kort om Clarion Hotel The Hub:

- Hotellet åpner midt i Oslo 1. mars 2019

- Med 810 rom og konferansekapasitet til 1850 gjester, blir det et av Skandinavias største

- Hotellet får to restaurant-konsepter og ulike scener for kulturarrangement

- Blir Oslos nye møtepunkt for mennesker, kunst, design, musikk og lokale smaker

- Offisiell partner til Oslo Europeisk miljøhovedstad 2019

Kort om Marcus Samuelsson:

- Svensk kokk, kjent fra Red Rooster i New York, med restauranter i New York, London, Bermuda, Stockholm og Oslo (fra 2019)

- Født i Etiopia, oppvokst i Gøteborg og for tiden bosatt i Harlem, New York.

- Vinner av Top Chef Masters og James Beard Award

- Medlem av Gunhild Stordalens Advisory Board i EAT Foundation

- Kreativ og kulinarisk samarbeidspartner med Clarion Hotel siden 2008, med 24 signaturrestauranter og – barer i Norden

Kort om GrowHub:

- En takåker på flere hundre kvadratmeter på taket av Clarion The Hub

- Vil produsere ca 10 000 grøntenheter pr år til hotellets restauranter og gjester

- Driftes av bybonde Andreas Capjon, i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge

- Ønsker å også fokusere på gamle sorter for å øke mangfoldet

- Gjødsles med bokashi-kompostert matavfall fra hotellets restauranter og vannes med regnvann

Kort om Bybonden og Ureist:

- Bybonden Andreas Capjon dyrker ureist mat midt i byen.

- Drifter til daglig Losæter, på oppdrag fra Foreningen Losæter og støttet av Bondelaget.

- Ureist er del av Bokashi Norge, som også jobber for kompostering av matavfall

 Kort om Losæter

- Losæter i Bjørvika er en grønn lunge full av grønnsaker, folk og læring. Losæter er initiert av kunsterkollektivet Futurefarmers på oppdrag av Bjørvika Utvikling. Foreningen Losæter har det overdordnede ansvaret og bybonden den daglige ledelsen; støttet av Statens vegvesen Region øst, Norges Bondelag og Norgesgruppen, med prosjektmidler fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Sparebankstiftelsen og Oslo Kommune.

Den første testdyrkingen på GrowHub gjøres i disse dager på Losæter.

Bildet fra Losæter Gård er Marcus Samuelsson til venstre, Andreas Capjon (Bybonden) og Administrerende direktør på Clarion Hotel The Hub, André Schreiner.

Powered by Labrador CMS