Vin med gode venner
![]() |
Bernard Portet er flasket opp på vin og nå har han suksess i USA. |
– Det var faren min som påvirket min interesse og forståelse for vin, forteller Portet.
Napa-Valley
Etter et opphold i militæret, hvor han var stasjonert i Marocco, kom Portet tilbake til Frankrige, hvor han møtte Amerikaneren John Goelet. Goelet og Portet fant straks tonen fordi Goelet også hadde rike familietradisjoner og vin i årene. I 1970 engasjerte Goelet, Bernard Portet til å finne vinområder som kunne produsere og starte tradisjonell vinproduksjon i verdensklasse. To år og fem kontinenter senere var valget kommet til California i USA. Mikroklimaet i Napa-Valley overbeviste Portet om at dette området ville være perfekt. Etter å ha presentert og overbevist Goelet, ble det første området på 150 dekar kjøpt.
– Den første vinproduksjonen fra 1972 fra Clos Du Val, en Cabernet Sauvignon var en av de seks Californiavinene som ble valgt til den legendariske vinsmakingen allerede i Paris i 1976, forteller en stolt Portet.
Områder
– Områdene jeg velger ut, har sin bakgrunn fra det jeg lærte i Frankrike. Områdene skal være varmere, men med kalde netter for å få en elegant kvalitetsvin, dessuten er balansen i vinen viktig for å passe til god mat. Områdene vi har valgt er valgt i forhold til de vindruene og vintypene vi ønsket å dyrke, forteller Portet.
– Det første området som ble kjøpt, var bare et av mange vinområder som har blitt kjøpt og kjøpt til i årenes løp av min arbeidsgiver John Goelet og vinprodusenten Goelet Wine estates. I Napa-Valley i California heter hele vinområde Clos Du Val. De andre vinområdene i konsernet er i dag, Taltarni, Clover Hill og Lalla Gully alle i Australia, og Domaine de Nizas
– Alle områdene produsenten eier og driver, ligger i USA, Australia og Frankrige, og jeg er stolt av å fortelle at han alltid har konsultert meg før et nytt område blir kjøpt sier Portet.
Team
– Det å drive stort er en stor fordel mener Bernard Portet når han snakker om vinimperiet han har vært med å bygge opp. Alle vinstedene vi eier samarbeider og utveksler erfaringer. Dette gir oss visse økonomiske stordriftsfordeler, men det sikrer også en bedre kvalitet for våre kunder, forteller Portet. Portet arbeider i dag sammen med en ledergruppe og mange dyktige medarbeidere for å få et best mulig resultat. Den gang jeg var med og startet dette eventyret, hadde jeg begrenset erfaring. Jeg mener jeg er lagt mer bevisst i dag. Erfaring er en av de store styrkene til Goelet teamet, sier Bernard Portet, og forteller at både vinproduksjon og business har forskjellige kulturer rundt omkring i verden.
Tolerant
– I dag tolererer jeg mer kraftfulle viner. Yngre mennesker har ikke de samme kriteriene, mener Portet. – Vi bør drikke kraftigere viner til Aperitiffer og sosiale eventer, sier Portet, som også avslører at han drikker rødvin til julematen. Hotellmagasinets representant glemte imidlertid å få vite hva Portet spiser til jul. Vi antar at norsk juleribbe er ukjent for ham, men så hadde han heller ikke hørt tidligere at vi ofte drikker Øl og akevitt til julematen i Norge.
– Nei Jeg har ingen erfaring med øl og akevitt, ler Portet, men ber oss pent skrive at Rødvin også går ann til god julemat. Vi henstiller til å prøve engang, for denne personen reiser verden rundt og smaker og mener noe om vin.
Annerledes
Bernard Portet bor fremdeles i USA i nærheten av vinområdet. Det er i dag 2 generasjon Christoffer Goelet som driver konsernet, hvor far og grunder John Goelet er styreformann.
– Jeg har lært mye og er positiv til USA. I USA promoterer de ikke eieren, men den som lager vinen, derfor har jeg fått en så fremtredende rolle forteller Portet. I Frankrike er det motsatt, der promoteres alltid eieren. Jeg liker den Amerikanske måten mye bedre, forteller Portet.
Vinsmaking
Mens vi har vår samtale med denne vin guruen, serverer vårt vertskap fra importøren Ekjord viner fra Clos du Val. Først smaker vi på en Cabernet Sauvignon. Vinen er en klassisk Bordeaux – blend med intens aroma av mørke bær og tørkede urter. Vinen i salg på Vinmonopolet og ligger i pris på ca kr. 225,-. Den andre vinen vi smakte på var en Zinfandel. Dette var en vin som i hvert fall falt i smak hos mine smaksløker. Vinen er intenst krydret med preg av kanel og røde frukter. Til tross for en pris på kr. 249,- på polet, vil jeg anbefale at denne vinen smakes.
– Min filosofi har alltid vært god mat og vin i selskap med gode venner, hvor venner er viktigst deretter mat og vin i den rekkefølgen, avslutter Bernard Portet