– Velkommen til gårds!

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

En ødegård i Trøgstad fra Svartedauens dager er i dag et gårdshotell med suksess. Mange har fått øynene opp for skikkelig mat og rolig atmosfære i historiske omgivelser.

– Det går unna. Jeg har hatt én fridag siden 27. april, sier den alltid blide Bente Haraldstad, som leder Bakker Gjestegård i Trøgstad. Stedet feirer 20 år som gårdshotell nå, og hun har aldri hatt større grunn til å smile. De siste årene viser en fin kurve, oppover.

– Ikke mye som minner om Svartedauen nå akkurat, ler Haraldstad, mens hun viser rundt på tunet som ble lagt øde av pesten i 1347.

På 1990-tallet var tidene heldigvis annerledes. Gårdsturismen var i vinden som tilleggsnæring, og Haraldstad ville jobbe hjemmefra mens barna var små.

Det er langt til designhotellenes interiør her.

 

OVER ALT FRA

Bakker Gjestegård ligger rett utenfor kommunesenteret Skjønhaug, i underkant av en times kjøring fra Oslo.

– Alt innenfor timesradiusen er svært viktig for oss. Den og utenlandsturistene. Det merker vi stadig mer hele sommeren til og med august.

– Utover høsten er det full fart med private selskap og bedrifter.

– Vi får veldig bra respons, og har turistgjester fra over alt egentlig. Mest fra Europa, selvsagt. Besøksmessig betyr den regionale trafikken klart mest, men økonomisk er jeg sannelig ikke helt sikker. Turistene er færre, men betaler mer og koster mindre. De tar stadig mer plass, og det gleder oss.

 

UVURDERLIG MARKEDSFØRING

For Haraldstad og Bakker Gjestegård har nettbooking vist seg som uvurderlig. Turistene dras inn kun via booking.com til en svært rimelig penge.

– Det er et helt fantastisk tilbud, og vi har veldig god score; 8,4 av 10 mulige poenger fra besøkende gjester. Vi hadde aldri klart å markedsføre oss på annen måte så billig og bra.

Haraldstad er ikke i tvil om hva som trekker folk til stedet. Det er maten og atmosfæren.

– Å få oppholde seg på et mange århundrer gammelt gårdstun er jo ikke mange forunt, og det er vi stolte av å kunne tilby.

– Gårdsturismen i Norge ble vel aldri noe mer enn mer eller mindre vellykket, men her hos oss er vi helt avhengig av den for å drifte gården, sier Haraldstad.

Karistua, som ble flyttet stokk for stokk.

 

863 STOKKER

Bakker Gjestegård er fleksibel. Ønsker en bedrift eller en ledergruppe å ha hele tunet for seg selv, så får de det. Nettopp dette er et av stedets fortrinn.

– Barna mine er trettende generasjon her på gården. Det betyr at vi kjenner historien og stedet ut og inn. For eksempel at det er 863 stokker i veggene i bygget vi sitter i nå, ler Haraldstad.

Hun snakker om Karistua, som for noen år siden ble flyttet til gjestegården stokk for stokk fra Hærland, tre mil unna. Alle nitid nummerert og oppsatt på nytt.

 

EKSTREM MAT

I matveien tilbyr gjestegården det meste, unntatt tilsetningsstoffer. Alt lages fra bunnen av, og råvarene er ekstremt kortreist. 90 prosent kommer fra Trøgstad; hjort, lam, gjedde og gjørs for eksempel. Eller hva med et innerlår av skotsk høylandsfe, trukket i opptil ti timer?

– Vi serverer lokal, økologisk mat. Ikke noe juks, bare veldig mye smak, og med personlig preg. Kraften kokes gjerne i to dager for å få sausen ordentlig. Tidkrevende, ja vel, men vi liker det sånn, og det blir satt pris på. Vi har honning og «frittgående egg», flirer Haraldstad.

De som ønsker middelhavsmat får det, men aller best liker hun gjester som gir fritt spillerom. De får da også mest igjen av oppholdet, med spennende nye og tradisjonelle retter, utelukkende basert på distriktets råvarer.

 

KUN FOR ILDSJELER

Satsingen i Trøgstad ville aldri stått til troendes med låneopptak. Jorden leies ut og tømmer selges.

– Uten dette på plass kreves det en kompis som heter Røkke, og det har jeg ikke. Nøkkelen til suksess er uansett beinhard jobbing og tro på det man driver med. Dette er for ildsjeler, de med brennende hjerter, ingen andre.

Derfor arrangerer Haraldstad julebord for sine 11 ansatte i juni. Ellers om året er det ikke tid.

 

 

 

Teaser:

En ødegård i Trøgstad fra Svartedauens dager er i dag et gårdshotell med suksess. Mange har fått øynene opp for skikkelig mat og rolig atmosfære i historiske omgivelser.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS