-Tegn et hotell for oss

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Nysgjerrige studenter rusler i sanddyner og puster inn frisk sjøluft under Jærens høye himmel. De er studenter ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger og er sammen med 35 kolleger på eksamenstur til Jæren. Oppgaven er spennende: Lag et hotellkonsept for oss.

 

Det er grunneiere og investorer som vil bygge hotell like ved de idylliske jærstrendene. -Vi tror på god hjelp fra studentene. De er kreative og friske, og det er bedre at mange hoder tenker enn bare ett. Forhåpentlig leverer noen av dem forslag som vi kan bygge videre på, sier investor Agnar Jonassen.

Han tar imot studentflokken og viser dem rundt. Hotellet skal ligge ikke langt fra Friluftshuset, som er en base for utfart og turer langs strendene året rundt. Selve sanddynene og en smale stripe land innenfor er fredet. Hotelltomta ligger mot Orrevatnet, med bare noen hundre meters gange ned til sjøen.

 

Idyll og ekstreme opplevelser

Jærstrendene er en litt glemt juvel i norsk natur. Bølgene fra Nordsjøen banker mot kilometerlange strender smykket med dype sanddyner og marehalm. På varme sommerdager er strendene pakket med folk. Men slike dager telles ofte på ei hånd på de kanter av landet, det er vanligere at vestavinden hyler og regnet høljer ned.

-Disse strendene er en idyll året rundt. Flere og flere kommer hit for å få ekstreme opplevelser. Når stormen eller orkanen herjer, kan du virkelig oppleve de voldsomme naturkreftene her ute, sier Agnar Jonassen.

Hotellstudentene fotograferer og noterer nøkkelord til sin eksamen mens vintersola bader det flate landet i et vakkert lys. Noen bønder kommer humpende på traktor og lurer på hva som bringer ungdommer hit ut, så langt fra by og tettsted. Grågås og sangsvaner beiter på et jorde og håper vinteren blir mild slik at de slipper å ta fatt på den lange ferden over Nordsjøen.

-Men et hotell her midt mellom gårdsbrukene, kan det ha livets rett?

-Absolutt, dette er et unikt område som byr på opplevelser året rundt. Vi vil lage en undergang under veien, slik at adgangen til sjøen blir enklest mulig. Orrevatnet er et fuglereservat som allerede tiltrekker seg mange fugleinteresserte, sier Agnar Jonassen.

Nærmeste hotell er på Bryne, ei drøy mil unna. Ved Borestranden like ved har et nytt reiselivskonsept strandet, bokstavelig talt. Meningen var å selge hytter med utleieklausul, men salget tok aldri av.

 

- Økonomien er utfordringen

Både studentene og førstelektor Helge Jørgensen ved Norsk Hotellhøgskole tror et hotell ved jærstrendene kan ha noe for seg.

-Men det må ikke være stort, og det må ha arkitektonisk særpreg. Kanskje kan det se ut som ei sanddyne? Det bør være et slags landemerke som folk hører om og vil besøke. Utfordringen er å få til helårsdrift, mener Jørgensen.

-Det er veldig fint her ute. Nå skal vi gruble og filosofere, så skal vi laget et supert konsept som vi tror investorene vil falle for, flirer studentene Helen Riise, Renate Skår og Agusta Runarsdottir.

Studentene skal arbeide i grupper, og oppgaven går ut på å lage et fullverdig konsept med utgangspunkt i tomt (18 dekar), marked og konkurransesituasjon. De skal vurdere hva slags bespisning hotellet bør tilby, servicenivå og utarbeide en hotelltegning med begrunnet romprogram og møblering. Ikke minst skal de vurdere kostnader og inntekter og sette opp et driftsbudsjett basert på 50 prosent rombelegg. Til hjelp har de sin egen opplevelse under befaringen, kart samt kontaktpersoner blant investorene og i Klepp kommune. 

Teaser:

Nysgjerrige studenter rusler i sanddyner og puster inn frisk sjøluft under Jærens høye himmel. De er studenter ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger og er sammen med 35 kolleger på eksamenstur til Jæren. Oppgaven er spennende: Lag et hotellkonsept for oss.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
– Vi skal utarbeide et særpreget hotellkonsept. Dette området er så vakkert, bygget må også bli en arkitektonisk perle, mener studentene Helen Riise, Bergen (t.v.), Renate Skår, Osterøy og Agusta Runarsdottir, Stavanger.