Tante Pus blir Fru Konsept

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Det ene spisestedet prøver hardt å skape sin egen stil, det andre ser ikke engang problemet. Anne-Grete Halmrast har lyst til å hjelpe begge.

For ikke lenge siden etablerte Anne-Grete Halmrast sin egen helt spesielle kafé i Fredrikstad, Tante Pus. Med sin lille, men velsmakende meny og sjarmerende atmosfære har hun på kort tid bygd opp en trofast gjesteskare.

Men det er egentlig konseptutvikler og designer hun er, med lang erfaring fra flere bransjer. Nå vil kafévertinnen tilby sitt våkne blikk for spisestedenes ”sjel”, eller rettere sagt; potensiale. For det er nettopp dét hun mener mange i kafé- og restaurantbransjen sitter med, og ikke benytter seg av. Tante Pus er et godt eksempel på hva Anne-Grete vil fram til.

 

ÆRLIG OG TROVERDIG

– Tanken om å konseptutvikle hoteller og spisesteder har tatt mer og mer form i hodet mitt, sier Anne-Grete.

Så smaker hun på det noe pompøse begrepet, og finner ut at det trengs en forklaring.

– Det handler om å ha en idé og plan for det man vil. Med konseptutvikling mener jeg å bygge en totalopplevelse for gjestene som skal være unik, ærlig og troverdig. Den må være gjennomført, gjennomførbar og gi de rette assosiasjonene, kanskje til en enkel fjellstue, et indisk luksuspalass eller en engelsk herregård. Bare for å nevne noen ytterpunkter.

Hun mener de fysiske omgivelsene bare er én av parametrene. Riktig musikk, belysning, meny, mat, service, språk og designuttrykk på alt av reklamemateriell, logo, skilting – alt er med på å skape det vi ullent kaller ”helhet”.

– Det kan sammenlignes med en god historiefortelling, det å skape en illusjon der alle bitene faller på plass.

 

OMDØMME OG SJEL

Etter at Anne-Grete hoppet ut i det og startet egen kafé, så hun enda klarere hvordan det konseptuelle påvirker gjestenes opplevelse, besøkstall og stedets omdømme.

– Nå sitter jeg på en unik kompetanse i det spennende grenselandet mellom drift og teori. Og hvorfor skulle jeg ikke bruke den for andre også?

Hun er hjertens enig i at ordet ”sjel” for lengst er utvannet og på det nærmeste har mistet mening. Men hva er det da som gjør at gjester like fullt utbryter at ”dette stedet har virkelig sjel”? Ofte er det umulig sette ord på det, det bare er der. I veggene, inventaret, maten, omtanken i detaljene og i det store grep. Møter man en imøtekommende betjening, som for øyeblikket ikke har noen andre interesser enn nettopp deg, er bildet fullendt.

Slikt noe gir sjel, og det kan faktisk både analyseres og planlegges. For eksempel av kompetente entusiaster som Anne-Grete Halmrast.

 

HISTORIEBRUK

Kaféen Tante Pus forteller også en historie, den om Ingri Dagmar Margareta Riegels, som ble født i Kristiania i 1893. Hjemme og blant venner lød hun navnet tante Pus, og var den fødte vertinne. Hun var alltid påpasselig med at gjestene trivdes, og kjent for fabelaktige selskaper, eksotiske krydderglass, digre vinballonger og kreativ smakskunst.

Og så var hun grandtanten til Anne-Grete Halmrast. Historien om henne lever videre i fredrikstadkaféen.

 

Teaser:

Det ene spisestedet prøver hardt å skape sin egen stil, det andre ser ikke engang problemet. Anne-Grete Halmrast har lyst til å hjelpe begge.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Anne-Grete Halmrast er hundre prosent dedikert det hun kaller ekte konsepter og ”sjel”.
Powered by Labrador CMS