Stiansen-elever klare for nordisk dyst

Fire lærlinger fra Statholdergaarden reiser torsdag til Island for å representere Norge i årets nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger.

Publisert Sist oppdatert

Kokkelærlingene Runa Kvendseth og Andreas Gøbel og servitørlærlingene Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup, alle fra Statholdergaarden, skal over to dager måle krefter mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island. Konkurransen starter fredag og avsluttes med evaluering, bankett og prisutdeling lørdag.

De fire lærlingene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne NM for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger i januar.

Godt forberedt

– Jeg ser veldig frem til å representere Norge og Statholdergaarden på Island. Vi er forberedt på det meste, så jeg er ikke så nervøs enda, sier kokkelærling Andreas Gøbel.

Den siste tiden har han og kollega Runa Kvendseth øvd på ulike tilberedingsmåter for grønnsaker, partert kjøtt og filetert fisk, men også terpet på råvaregjenkjenning og annen teori.

– Det har vært hard trening i flere uker, lange dager og mye å lære på kort tid. Vi har øvd hver dag, noe man merker veldig nå når nervene er på topp, men vi gleder oss veldig til å konkurrere på Island. Vi har ingen spesielle forventninger utenom å ha det gøy og gjøre det beste vi kan. Det er tøffe konkurrenter, men vi skal gi alt, lover servitørlærling Amalie Lerbrukt.

Kjente og ukjente råvarer

Før det blir annonsert en nordisk mester skal lærlingene løse teoretiske og praktiske oppgaver. Den teoretiske delen for servitørene går på råvarekunnskap, drikkekunnskap, salg- og service og økonomi. De praktiske oppgavene for servitørene går på drinkmiksing, vingjenkjenning, blomsteroppsetting, serviettbretting, transjering, flambering, oppdekking og servering.

Kokkenes oppgave er å lage en to-retters meny med kjente råvarer første dagen. Dag to skal kokkene lage en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen. I fjor var Trondheim vertskap, mens tidligere nordiske mesterskap har vært arrangert i Stockholm (2014), Helsinki (2013), København (2012) og Reykjavik (2011).

– Bygger stolthet

En delegasjon fra NHO Reiseliv reiser til Island sammen med lærlingene og deres lagledere torsdag.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å skape interesse og bygge stolthet rundt restaurant- og matfag. Samtidig er konkurranser, særlig internasjonale, en enorm læringsarena for disse unge kokk- og servitørstjernene. Å vinne NM og kvalifisere seg til det nordiske mesterskapet vitner om både talent, stå-på-vilje og stor hengivenhet til faget. Det ligger mange øvingstimer bak, sier prosjektleder Vibeke Myrstad i NHO Reiseliv.

I fjor var det Danmark som vant både kokk- og servitørkonkurransen, mens Norge tok sølv i servitørklassen og bronse i kokkekonkurransen.