Startskuddet har gått for Det Norske Måltid 2009
![]() |
– Vi har fått mye positiv oppmerksomhet, sier de tre nasjonale vinnerne i Det Norske Måltid i fjor, (f.v.) Ken Albert Abrahamsen, Varanger Vilt AS, Helge Myrseth, Seashell AS og Bodil Birkeland, Hitra Gårdsmat AS. Her sammen med prosjektleder Harald Osa. |
 ,– Vi vil få fram alle de flotte råvarene og produktene som faktisk finnes, sier Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur, som er prosjektleder. Han håper på stort engasjement og hissige leserbrev i lokalavisene når det skal avgjøres hvilke produkter som fortjener å representere fylket i den nasjonale finalen. Den avgjørelsen skal tas av en bredt sammensatt jury under ledelse av det lokale kokkemesterlauget, og det er smak som teller mest. Konkurransene foregår i tiden juli til oktober, og i hvert fylke kåres vinnere i tre kategorier. De 54 fylkesvinnerne går videre til den nasjonale finalen der det kjempes om gjeve titler, 50.000 i premie og mye oppmerksomhet.
Engasjert minister
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sto for den offisielle åpningen av årets jakt på Aker Brygge i Oslo allerede 5. juni.
– Mye av mitt engasjement som matminister har basis i våre fantastiske råvarer fra jord og fjord, sa matministeren, som trakk fram norske lam og fersk sjømat som noe av det beste Norge har å by på. – Jeg vil at det skal skapes identitet og stolthethos norske produsenter, næringsmiddelindustri, kokker og forbrukere. Derfor er Det Norske Måltid med sine landsomfattende tevlinger et viktig prosjekt for hele mat- og måltidsnæringen i Norge, sa han.
Brekk la også vekt på det brede samarbeidet i Det Norske Måltid, der krefter fra departement, bonde- og fiskarlag, kokkemesterlaug, reiseliv, fylker og Innovasjon Norges lokale kontor trekker sammen. Det personlige engasjementet hos ministeren kom tydelig fram, da han ble minnet om at to av prisvinnerne i fjor kom fra Sør-Trøndelag. Brekk mente det i år var tid for mobilisering blant produsentene i hjemfylket Nord-Trøndelag.
Helt fantastisk respons
– Når folk sier de er glade for å være fra Hitra, fordi vi er der, da er det sterkt, sa Bodil Birkeland fra Hitra Gårdsmat AS under åpningen av årets jakt. Hun karakteriserte responsen som helt fantastisk, etter at hennes Grotteost ble Årets produkt 2008. Birkeland har fått mer oppmerksomhet enn hun kunne drømme om, og ventelistene er lange for å få kjøpe ost fra det lille gårdsysteriet.
Helge Myrseth fra Seashell AS på Frøya og Ken Albert Abrahamsen fra Varanger Vilt AS i Bugøynes i Finnmark, som vant med henholdsvis håndplukkede kamskjell og ytrefilet av rein i de to klassene for råvarer i fjor, mente begge at prisen hadde hatt stor betydning både internt i bedriften og i lokalsamfunnet.
– Vi har fått bekreftelse på at kvaliteten er topp, og folk er stolte når de kan lese det i avisa, sa Myrseth. De drøyt 150 innbyggerne i Bugøynes i Sør-Varanger opplevde i fjor å få to vinnerprodukter i fylket – det andre var kongekrabbe – og senere at reinsdyrfileten gikk helt til topps som nasjonal vinner. – Det har ikke bare vært en motivasjonsfaktor internt i bedriften, jeg vil faktisk si at Det Norske Måltid har gitt positivitet i hele bygda, sier Ken Albert Abrahamsen. Nå undrer han på hvilke produkter han skal melde på til årets konkurranse, for dette har gitt mersmak.