Rene hender på The Global Handwashing Day

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Håndvask går aldri av moten, selv om det tilsynelatende av og til kan gå i glemmeboken. 15. oktober er det nok en gang på tide å sette verdens fokus på den livsviktige rutinen.

15. oktober markeres The Global Handwashing Day verden over, for å rette fokuset på håndhygiene. Merkedagen er ikke gammel, den ble etablert i 2008 med det formål å informere om betydningen av å vaske hendene med såpe. Dette er den enkleste og rimeligste måten å hindre spredning av smitte på.

I forbindelse med The Global Handwashing Day har varemerket Tork gjennomført en spørreundersøkelse med 8000 respondenter i åtte land om vanene i forbindelse med håndvask. Selv om betydningen av håndhygiene har fått ekstra oppmerksomhet i forbindelse med globale influensautbrudd de senere årene, viser det seg at det fortsatt er behov for å friske på folks hukommelse og informere om håndhygiene og håndvask.

 

Ikke såpe

Undersøkelsen viser blant annet at bruk av såpe ikke er en selvfølge bestandig:

- Mange forteller at de iblant hopper over å bruke såpe når de vasker hendene. I enkelte land er det så mange som 50-60 prosent av befolkningen som ikke bruker såpe jevnlig.

- Kvinner bruker såpe oftere enn menn.

- Hovedgrunnen til at folk hopper over såpen når de vasker hendene, er rett  og slett at såpe ikke er tilgjengelig, men fortsatt er det mange som mener at såpe er unødvendig.

 

Tørk

I tillegg til å vaske hendene grundig med såpe og vann, er det like viktig å tørke dem helt tørre etterpå. Dette fordi fuktige hender sprer flere bakterier og virus enn tørre hender. Ifølge Nasjonal veileder for håndhygiene er den mest effektive måten å redusere bakteriespredning på ved å bruke engangs håndtørkepapir etter selve håndvasken.

 

Tre enkle trinn for vask og tørk av hender:

1: Fukt hender og håndledd med rennende vann.

2: Ta såpe på hendene.

3: Gni alle deler av hendene med såpe i minst 30 sekunder**. Husk alle overflater, inklusive håndbaken, håndleddene, mellom fingrene og under neglene.

4: Skyll såpen grundig av i lunkent vann.

5: Tørk hendene helt tørre med engangs håndtørkepapir. 

Teaser:

Håndvask går aldri av moten, selv om det tilsynelatende av og til kan gå i glemmeboken. 15. oktober er det nok en gang på tide å sette verdens fokus på den livsviktige rutinen.

Main Image:
Thumbnail Image: